Няма да загубим средства по програма „Конкурентоспособност“

Фирмите с интерес към технологочната модернизация на предприятията
Обновена: 21 яну 2014 14:46 | 21 яну 2014 14:38,
0
Няма да загубим средства по програма „Конкурентоспособност“
снимка: Bulgaria On Air

По оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ към настоящия момент няма риск от загуба на средства, заяви в ефира на Bulgaria On Air Стефан Попов, началник на отдел Наблюдение и контрол на изпълнението в главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност към Министерство на икономиката.

По думите му с предприетите мерки в последната половин година е била редуцирана опасността от загуба на 90 млн. евро. Той уточни, че са били преразпределени парите по някои проекти.

Припомняме още, че за да се минимизира загубата на средства в дългосрочен план, новото ръководство на икономическото министерство и Управляващият орган на оперативната програма ускориха на процесите по оценка на проекти и сключване на договори за безвъзмездна помощ, както и въвеждане на подходяща организация за бързо съгласуване на документи.

Според Попов вече са договорени всички средства по програмата, дори към 31 декември 2013 г. има договорени 0,26% повече от общия дял на програмата, който е 2,273 млрд. лева.

„До края на изминалата година са усвоени над 1,311 млрд. лева, което е 58% от общия бюджет на програмата. Всички плащания по проектите трябва да бъдат извършени до октомври 2015 г.“, обясни още експертът.

Той уточни, че технологочната модернизация на предприятията е едно от направленията, които будят най-голям интерес от страна на фирмите. Другото е въвеждане на международно признати стандарти.

„Когато въведат в експлоатация ново, иновативно и високотехнологично оборудване, компаниите затвърждават позициите си не само на вътрешните и регионалните пазари, но и стъпват на европейски и международни пазари. По тази ос сме финансирали над 1200 проекта, част от тях вече са приключили“, обясни още Стефан Попов.

Той добави, че през новия програмен период кандидатстването и оценяването на проектите ще става само онлайн.

Вижте целия разговор във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари