За да не скача осигурителната вноска, трябва да скочат заплатите

Години наред в системата са се трупали дефицити
Обновена: 18 фев 2014 14:29 | 18 фев 2014 10:35, Анисия Иванова
60
За да не скача осигурителната вноска, трябва да скочат заплатите
Архив: Булфото

Нужна е промяна в политиката на доходите, за да не се увеличават осигурителните вноски. Това заяви пред bTV Мика Зайкова, финансов експерт на КТ „Подкрепа”. Според нея, ако ставката остане малка, трябва да се повишат заплатите и да се намали делът на сивата икономика.

В сряда социалният министър Хасан Адемов излезе с доклад за демографското състояние на България. Един от изводите в доклада бе, че има бум на раждаемостта в икономически силни години, когато има сигурност, доходи и работни места. Според него в периода 1989-2006 година демографската политика е изцяло загърбена. Относно пенсиите Адемов изтъкна, че не става въпрос за липса на желание те да бъдат по-високи, а за липса на възможности.

Още по темата
Зайкова се позова на данни, според които през 2001 г. при излизащи 100 души от пазара на труда са влизали 124 нови, докато сега са едва 64. По думите й заплащането у нас е на 17% от средните нива в ЕС, докато производителността на труда е на 40%. 

Тя обясни, че в продължение на доста години - от 2001 г. до 2010 г., осигурителните вноски са намалявали, за да се облекчи бизнесът, но населението също е намалявало, а заплатите не са се повишили. Според нея това е довело до дефицит.

Финансовият експерт посочи още, че системата трябва да се изчисти от фалшивите инвалидни пенсии и възнагражденията под масата да се извадят на светло.

Според експерта по пенсионно осигуряване Цветанка Гинева в периода, когато Националният осигурителен институт е събирал осигуровките, е имало висока събираемост заради непрекъснатите ревизии.

Според нея никое правителство няма да посмее рязко да вдигне осигурителните вноски, защото това би сринало бизнесът. Гинева каза още, че така или иначе всяка година осигурителните прагове се вдигат, но това трябва да е обвързано с ясни механизми и „трябва да се помисли много добре на каква възраст хората излизат в пенсия”. В същото време, тя посочи, че е видно, че солидарният модел на пенсионно осигуряване у нас не работи качествено.

Зайкова я репликира, като заяви, че вторият стълб на допълнителното задължително пенсионно осигуряване (в който практически в момента няма пари за допълнителни пенсии) е показал и недъзите на капиталовия принцип, когато се прилага у нас.

И двете бяха категорични, че трябва да се намерят начини младите хора да бъдат задържани у нас. Гинева даде пример с Турция, която отпуска нисколихвени заеми за обучение в чужбина срещу ангажимент младежите да се върнат и да работят за родината си.

Експертът допълни, че е време и у нас хората да започнат да мислят за свое финансово портфолио - да инвестират в акции и облигации както на Запад, тъй като не може да се разчита напълно на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
7
 
! Отговори
Съргей преди 10 години
До Сър ПичукБез да защитавам строителните фирми, ясно е че свалят по 5 кожи от хората, но когато за акт 16 даден кмет *** ти каже ами виж кво, ще станат нещата обаче джипа ми остаря вече..... нали се сещаш че новият му джип е от гърба на този дето ще плаща жилише 30 години.... като цяло самия народ е сбъркан, тотал щета е както се казва! Чипа е за смяна, няма как със стар процесор нови игри да играеш...и хората не инвестират в процесор а в игри...резултата е налице и по-зле ще става!!!
46
0
 
3
 
! Отговори
dp преди 10 години
За съжаление няма да я бъде, нито могат да вдигнат вноските - можеш да вземеш само каквото има за вземане - нито имат време да пуснат икономиката да се развива ако и да решат да го направят та да има повече за взимане.А и няма да решат защото развита икономика значи да оставят всички, не самотехните "фирми" да могат да се развиват - а последното гарантира края насъветската мафия-държава, решението за закриването и не се взима в БГ.
45
0
 
4
 
! Отговори
ттт преди 10 години
"За да не скача осигурителната вноска, трябва да скочат заплатите"Точно в тази посока трябва да работят всички правителства!
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хей, адам смит или семейство адамс, не те знам. човекът е прав за чистачките в Дания, а и за какви реални и номинални доходи бълнуваш, псевдо икономисте? като си извикаш чистачка у вас, й плащаш по банков път срещу фактура и касова бележка, с протокол за гаранция ли? и после осчетоводяваш разходите за пране и хвърляне на *** и връщаш ДДС? Я вземи се освести малко и излез от тези академични филми. И да, датчаните са милионери, и образованието им е безплатно, за разлика от нашето!
43
2
 
5
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
На запад очакваната печалба от дадена инвестиция е максимум 35% и то за най-ликвидните компании, което значи че за 1000 лева инвестиция се печелят до 350 лева за година. У нас например обаче строителните фирми работят с марж на печалбата 500% процента, хранителните вериги на 200%, търговците на дрехи и обувки 400%, търговците на плод зеленчук дори на 300 %. Сами може да си направите сметката за какво иде дума.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
опа адамчо смит пак почна да убеждава че в Бг е най-добрте ,пиши си -хората пак си емигрират от шибанария
41
4
 
7
 
! Отговори
Глупостан-територия преди 10 години
България е страна на ГЛУПОСТА-Политика на Мутрите за 24 години преход.Ако небеше трагично ще се да е смешно.Много е комично по ТВ-студиа като нападат Сидеров-Бареков които искат заплати за Народа по 1000 -1200 лева а другите специалисти-ментори и ред водещи им се смеят да си пиели хапчетата.Един вид така казават на Народа-който иска висока заплата да си пие АПА.Това е Кощунство да искате по добър живот защото нямало пари продължава в същата стилистика басните...как все за нас няма а за тях има.
40
0
 
10
 
! Отговори
64618 преди 10 години
"Относно пенсиите Адемов изтъкна, че не става въпрос за липса на желание те да бъдат по-високи, а за липса на възможности."А когато уважаемите си гласуваха увеличението на заплатите, за това имаше възможности, а?
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По думите й заплащането у нас е на 17% от средните нива в ЕС...алооооо....къде пропуснахте двете НУЛИ след 17%???? заплащането у нас и Зап. Европа е от 15 до 35 пъти по-ниско!!! Факт. Чистачка в Дания взима 20 евро на час! - толкова изкарва наш счетоводител с 5 години стаж и 2 езика на ден! Въобще няма смисъл да сравняваме професиите с висше и опит с техните. За лекари, пилоти, учители или дори еколози да не говорим. Я си оправете лъжливите статистики да не вадим сопите!
38
0
 
3
 
! Отговори
ДО № 34 преди 10 години
ВСЕКИ ИМА ИНДИВИДУАЛНА ПАРТИДА ЗА ВНЕСЕНИ ОСИГУРОВКИ ПО ЕГН В НОЙ ОТ 1997 Г , КОЯТО Е БАЗА И ЗА ДНЕС ПЕНСИОНИРАЩИТЕ СЕ И ЗА В БЪДЕЩЕ НА ДЕЦАТА НИ. ДРУГ Е ВЪПРОСА ПО КАКЪВ МОДЕЛ И ФОРМУЛА ЩЕ СЕ ИЗЧИСЛЯВА ПЕНСИЯТА И СЕГА И В БЪДЕЩЕ. ЗАЩО ВСЕ ОЩЕ СЕ ИСКА 3 ГОД. ПЕРИОД ОТ ПРЕДИ 1997 Г ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ СЕГА, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ТОГАВАШНИТЕ СУМИ И ЗАПЛАТИ СА АБСЕЛЮТНО НЕ АДЕКВАТНИ СЪС ДНЕШНИТЕ ? И ТАКА НЕ СЕ ЛИ ОЩЕТЯВАТ СЕГА ПЕНСИОНИРАЩИТЕ СЕ ХОРА? ВСЯКО ПРАВИТЕЛСТВО И СЛЕД 20 г МОЖЕ ДА ПОСОЧИ ДРУГ МОДЕЛ
37
4
 
18
 
! Отговори
ВСИЧКИ СВЕСТНИ преди 10 години
хора- вън от тази *** !!! Оставете комунистическата номенклатура да работи, да си избие поне една сто милиардна от заграбеното за 25 години ! " Честният бизнес " на комунистите- дали ще може да започне сам да си работи- вие как мислите ?
36
1
 
8
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
До Adam SmithСБ вероятно използва данни на престъпната банда НСИ, а според НСИ средното заплащане у нас не е 300 евро е около 550. Е всички знаем че това е мит нали?? 40% би могло да бъде единствено нивото в София град, а на останалите места??
35
2
 
4
 
! Отговори
Съргей преди 10 години
До Adam Smith С две ръце съм ЗА това, което си написал в 38 коментар. Но като цяло българите се сме дорасли до там да търсим логиката в нещата, и още повече да се надигнем и да отстоим някой жизненоважен за нас приоритет. По-важно е за младежите да имат чифт нови дрехи, като се возят в метрото да си човъркат "умното" бижу , да си пишат във фейса и тогава са спокойни и друго не им прави впечатление...да не говорим да се зароди приоритет....ние като народ сме си виновни за всичко, което получав
34
2
 
6
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
До Adam SmithДраги ми смехурко, очевидно включително за слепите е, че сметката ти грешна. Отношението между заплащанията в България и Германия е 1:10 а не 1:2. Мижавите 300 евра тук отговарят на 3000 евра средно заплащане там. Отношенията между цените са приблизително 1:2 за стоките и 1:3 за услугите. Това значи че нашите заплати са от 20-30% от техните спрямо стандарта, което значи че средният германец е 3.5 ПЪТИ по-богат от средния българин в собствената си страна.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Години наред се краде, а сега се краде повече и затова трябват по-големи вноски.
32
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали за това отхвърлихте предложението на АТАКА за подвеждане под наказателна отговорност работодатели неизплащащи и неизплатили с месеци и години работни заплати и невнасяне на здравни и социални осигуровки!Кой ще увеличи тези работни заплати и ще плаща осигуровки?Българският бизнес ли?Този бизнес мижави заплати от 300-400лева на месец и осигуровки СЕГА не може да изплати и ги бави с месеци и години,вие за увеличение на заплати от същия ми говорите!!АТАКА е откачена,а копирате предложенията й!!
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ФИНАНСИСТТова, че им дава пари в плик е защото нямат интерес и работодателя работника. Как да се гарантира, че след време ще се получат адекватни пенсии, като няма индивидуална партида в НОИ?!? Няма ли да излезе социалния министър и да каже - ПЕНСИИТЕ СА ДАЛ КОЛЮ, ВЗЕЛ КОЛЮ?!?? Като си дал къде са спестени парите ти, или си отхранваш, приоритетно мангули в невръстна възраст с деца и без образование ? Цинично е, но няма да проработи пенсионната система ако няма доверие и яснота в нея.
30
1
 
10
 
! Отговори
nexussss преди 10 години
Хахаха Ми то аз от около година и половина си инвестирам....във твърда валута (която никак не е безрискова), но мисля, че е в пъти по сигурна от хартийката наречена ЛЕВ. Банките да ме хванат за шлифера, щото и един лев (или какъвто и да е актив) нямам на съхранение при тях, така че каквато и глупост да сътворят те или онези самозабравили се келемета и престъпници от НС ми е все тая. Слагам си кинтите в джоба, взимам си семейството и напускам завинаги тоя прогнил *** България! :)))
29
2
 
26
 
! Отговори
Съргей преди 10 години
Алчният бизнес, тотално изпростелият български народ и развъдника за *** ще прецакат държавата 100% просто е въпрос на време, процесът е вече в необратима фаза!!! Успех на оптимистите!
28
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
има още много да се учим от комшиите ТУРЦИЯ,в ОДРИН има две български църкви,всеки който иска ги посещава без да ги протестират като тука в БЪЛГАРИЯ

Спонсорирани публикации