Какво причинява стерилитет при мъжете?

Инфекции предавани по полов път
23 фев 2014 20:23, Михаела Лазарова
1
Какво причинява стерилитет при мъжете?
Снимка: Sxc.hu

Стерилитетът е невъзможността при продължителни полови контакти (поне година) без предпазни средства отделена яйцеклетка да бъде оплодена. Стерилитетът се среща както при жените, така и при мъжете. Каква е причината за възникването на този проблем при мъжете? 

Познати са два вида стерилитет – първичен и вторичен. При първичния стерилитет не е имало нито едно оплождане, докато вторичният е предшестван от поне едно. Има много причини, които могат да бъдат пречка за една двойка да има деца. За да може отделената яйцеклетка да бъде оплодена, семенната течност трябва да отговаря на определени критерии. 

Тя трябва да е концентрирана, сперматозоидите да са жизнени, морфологията, мотилитетът (подвижността на сперматозоидите), биохимичните стойности и pH на спермата да бъдат в нормата. Това може да се установи чрез изследване на семенната течност наречено спермограма. За да достигне семенната течност до яйцеклетката, тя изминава дълъг път. 

От тестисите до пениса движението й се осъществява по специални семенни канали. Ако те по някакъв начин са увредени и сперматозоидите не могат да достигнат до яйцеклетката, няма как тя да бъде оплодена. 

Еректилната дисфункция също е проблем, който може да се отрази на процеса на зачеване и не бива да бъде пренебрегвана. Поддържането на ерекция е важна за акта на оплождане. Кои са най-честите причини за възникване на стерилитет при силния пол? 

Най-честите причини за стерилитет при мъжете са : 

Варикоцеле 

Състояние, при което се разширява венозната система на тестисите и в голяма част от случаите се проявява само в единия тестис. Това състояние причинява повишаване на температурата на тестисите, както и интратестикуларното налягане, което нарушава отделянето и качеството на спермата. Варикоцеле е една от най-честите причини за стерилитет.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
8
 
! Отговори
Потърпевш преди 10 години
Не ходете при Жужа от "Лъвов мост" и при Сузи от зона Б-19. Имат хламиди.