Спадът на чуждите инвестиции продължава и през януари

През 2013 година чуждите инвеститора са вложили 1,2 млрд. евро в страната
Обновена: 17 мар 2014 14:30 | 17 мар 2014 14:08,
5
Спадът на чуждите инвестиции продължава и през януари
Снимка: ЕК

 През 2013 г. спадът на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) забави своето темпо в сравнение с кризисните години. Но въпреки това сумата на капиталите, влезли в страната през миналага година, остава далеч от стойностите в предкризисните години. През 2013 г. ПЧИ в страната се свиха със 17% спрямо 2012 г. Чуждите инвеститори са внесли в страната ни 1,229 млрд. евро спрямо 1,481 млрд. евро през 2012 г. и 6,549 млрд. евро през 2008 г.

През януари ПЧИ възлизат на 58,3 млн. евро при сума от 70,8 млн. евро за януари 2013 г. Понижението е с близо 18%, или с 12,4 млн. евро, показват предварителните данни на Българска наордна банка (БНБ) за състоянието на платежния баланс за първия месец на 2014 г.

Негативният тренд е на път да се пренесе и в първите месеци на новата година, тъй като през февруари – и то в един и същ ден - два големи инвеститора обявиха, че излизат от родния ни пазар. В края на февруари „Видеолукс Холдинг“ - собственикът на веригата за техника „Технополис“ - подписа предварителен договор за покупката на българското поделение на немската верига Praktiker.
Германската компания изпитваше проблеми на местно ниво. Причината за изтеглянето може би са свъразни именно с лошото състояние на финансите на компанията-майка в Германия. Като друга причина, но може би с по-малко влияние, е конкуренцията в този пазарен сегмент в България. Вторият фактор може би е с по-малко въздействие за решението, защото реално компанията ще развива своята дейност в страната, но просто сменя собственика си, а не изтегля цялостния си бизнес.
Другият инвеститор, който продава, е белгийската верига за търговия на дребно с хранителни продукти Delhaize Gruop. Kомпанията съобщи, че ще се раздели с веригата „Пикадили". Очаква се сделката да бъде финализирана през второто тримесечие на 2014 г. Именно на по-късен етап ще станат видими реалните ефекти върху платежния баланс на страната.
Проучване на консултантската компания CBRE показа, че България е 46-ата най-желана дестинация за експанзия на глобалните търговски вериги. Интерес към страната ни проявяват 3% от анкетираните от компанията световни търговски вериги.
Добри новини за приток на капитали все пак не липсват. Откроиха се няколко бранда, които за първи път стъпват в страната ни като например Debenhams, Dirk Bikkembergs, както и гръцката верига Notos, която е ключов наемател в мола на Околовръстното шосе на София, който се очаква да заработи през есента. Други - като например Decathlon, избраха да присъстват на пазара със собствени магазини. Mango също се очаква да се върне скоро на българския пазар, като този път компанията ще влезе директно, а не чрез франчайз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: ПЧИчужди инвеститори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Ocakvanata zaguba преди 10 години
V BG ne triabva da se investira i 1?
3
0
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Защо не кажат колко са инвестициите в производство, лека и тежка промишленост?Дали не е защото ги няма?
2
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
основните чуждестранни инвестиции по времето на герп ,бяха вятърни и слънчеви електроцентрали!
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
докато останат само комунисти и ***