САЩ организирали подривна социална мрежа в Куба

Целта била да се стимулират протести на Острова
Обновена: 4 апр 2014 14:50 | 4 апр 2014 07:16, Елка Василева
52
САЩ организирали подривна социална мрежа в Куба
Снимка: архив, Reuters

Американска агенция създаде "кубински Тwitter", за да подкопае кубинското комунистическо правителство и да заобиколи строгите интернет забрани на Острова чрез използване на тайни фиктивни компании, финансирани през чуждестранни банки, съобщи Ройтерс.

Двегодишният проект привлякъл 40 000 потребители, които не  подозирали, че комуникационната мрежа е измислена от американска агенция с цел да ги подтикне към политическо дисидентство. Те не знаели също така, че техните лични данни се събират. Според документ, цитиран от Ройтерс, зад проекта е стояла Американската агенция за международно развитие (USAID), която предоставя помощ на бедни по света.

Комуникационната мрежа била наречена "СунСунео", кубински жаргон за писукане на колибри, и била насочена главно към младежка публика. Планът на социалната мрежа предвиждал да бъдат привлечени определен брой потребители с новини за спорт, музика и други непротиворечиви теми. След това операторите подавали политическо съдържание в опит да предизвикат спонтанни демонстрации. Според цитиран от агенцията документ на USAID целта била "да бъде предоговорен балансът на властта между държавата и обществото".

Не е ясно дали програмата е незаконна, но в изявление вчера говорителят на USAID Мат Херик каза, че проектът е разгледан през 2013 г. от правителствената Сметна палата и било констатирано, че той "не противоречи на американските закони. "

 "Твърденията, че това е била подривна програма, са неверни. Реализирайки програми в една нетолерантна среда, разбира се, правителството е предприело мерки за дискретност, за да бъдат защитени потребителите и обществото. Това не се отнася само за  Куба", каза говорителят на Белия дом Джей Карни.

Редица документи сочат, че USAID много е внимавала да прикрие връзката на официален Вашингтон с проекта. Използвани са били компании, регистрирани в Испания и на Каймановите острови, за да се прикрият паричните потоци. USAID заяви, че програмата "СунСунео" е била прекратена през септември 2012 г.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Sefte te USA ot 1960godina sa vse protiv KUBA ni6to novo
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До УМЕН ГУЩЕРГущере--къртиш мивката,брато.....евалата
34
0
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Куба да мобилизира наличните кубинци в мощна кампания за изтъкване на предимствата на комунизма,току виж станала революция в САЩ.
33
0
 
3
 
! Отговори
Висшист преди 10 години
:) Сефте!!! :) Гущера пръска с иронията си :)
32
0
 
4
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
САЩ освен да правят мръсотии на света друго не правят.И смятам че това е съвременното изпитание за човешката раса-ще си затваря ли очите за безобразията в името на парите и спокойният живот,или други неща в ценностната му система ще са много по-важни и заради тях ще тресне с юмрука здраво и ще се мобилизира срещу световния тумор.Да САЩ е устроен точно като тумор.Той съществува за сметка на другите и в същото време отравя света. Външният му дълг е над 16 трилиона.Това е наказанието за слабостите
31
11
 
1
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 10 години
Това е долна пропаганда! Америка е хуманна страна!
30
1
 
4
 
! Отговори
УФСЪ преди 10 години
До АнонименНапротив, натиска вече е сериозен, уикилийкс, тубата... съвременните режими все повече се дискредитират и евразисйките и оттатък локвата. Както и СМИ също... бог да поживи тези, които, измислиха и реализираха интернет, както и онези, които го подцениха.Всеки трябва да има свободен достъп до информацията, лошото е че опаковката има често пропаганден характер.
29
1
 
22
 
! Отговори
gogo преди 10 години
Затова Путин издаде заповед за арестуване на Сорос, той много добре им знае игрите. Затова и спря войната в Сирия, затова и си прибра Крим.
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И Русия, и САЩ си гледат интереса. Да престанем да вървим като зомбита след която и да е от тези държави и да си гледаме собствения интерес.
27
2
 
33
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
По същият начин тръгнаха протестите в Либия и Сирия-за да прерастнат вув самоунищожителни воини, със намеса отвън.ПО тоя начин започна Майдана в Украина.Това се прави и в Турция, Аржентина и Бразилия..Имаше такива опити и в Русия, ама Путин като стар Кегебеец ,ги усети и разкара.Има такива и в България
26
1
 
29
 
! Отговори
:) преди 10 години
Не мога да го повярвам :) Щатите да правят такива мръсотии... неее....Вие сега ще кажете, че и в Украйна те са финансирали преврата.... исках да кажа "демократичните промени".ПОВТАРЯМ - не го вярвам. Американците са светци и демократи :)
25
2
 
9
 
! Отговори
Иво преди 10 години
До Ястреб , има огромна разлика между положението когато няма никаква цензура и ти си избираш на кого да вярваш и между положението когато властта съзнателно цензурира определена информация с цел "да защити" населението си от "лъжлива" пропаганда!Нека ми оставят на мен правото аз да реша кой казва истината и кой лъже!
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Забелязвате ли, че всички млади хора са заприличали на гнусни еврейско-американско-европейски изчадия? Физиономиите им са изкривени и мозъците им са тотално и безвъзвратно загубени от постоянните пропаганди: спорт, музика, вредни били цигарите и алкохолът, ей такива простотии.Вече не само младежите, но и малките деца са заприличали на ***!
23
22
 
9
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Русия = световната империя на злото, която съспипва свободните държави, унищожава интелигенцията им и ги превръща в зомбита без воля
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Номер 31, научи се да пишеш грамотно и тогава коментирай политиката!
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При това средно гражданите на САЩ получават само 10 дни платена отпуска годишно.Цялото: bulgarian.ruvr.ru/news/2014_04_03/Amerikancite-izpolzvat-samo-polovinata-ot-otpuskata-si-8854/
20
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво организира в куба какво не народът иска западът.А комонистите като искат даси вземат комонистите и даси прават велика Русия.Народа иска да живее демократично и избори честни.Това в Азия нее било никога.
19
21
 
8
 
! Отговори
Иво преди 10 години
До Анти-U$A, може ли да ми обясниш какво толкова страшно има, че САЩ разпространява чрез социалните мрежи информация, която се цензурира от официалните власти? Ако САЩ разпространява лъжи, защо не ги опровергаят вместо истерически да се опитват да цензурират? Нали знаеш, че истината боли винаги най-много! Какви са тези супер държави, които могат да се съборят с разпространение на определени тези?
18
22
 
5
 
! Отговори
Иво преди 10 години
До Ястреб , радио Свободна Европа също беше финансирано от правителството на САЩ, но аз съм им благодарен, че съществуваше, защото по време на социализма това беше единствения начин човек да достигне до определени информации цензурирани от властта!За диктаторите като Ердоган, Кастро и т.н. свободната информация е най-големия враг! Защо някой не се опита да събори правителството на САЩ чрез финансиране на интернет сайт? Това няма как да стане, защото там медиите са свободни!
17
3
 
25
 
! Отговори
Анти-U$A преди 10 години
Империята на злото трябва да е наясно с една много стара българска поговорка "Лаком ***, кръв ***".