42% от българите се пенсионират предсрочно

Каролев: Да се вдигне стажът за военните и полицаите
Обновена: 9 май 2014 13:52 | 9 май 2014 10:54,
59
42% от българите се пенсионират предсрочно
Снимка: архив, БТА

Веднага трябва да се увеличи трудовият стаж за професии като военни и полицаи, които се пенсионират рано. Това каза икономистът Владимир Каролев пред Нова телевизия в коментар на това, че българите са с най-ниски заплати и пенсии в Европа.

Той каза, че в Европа 27% от хората се пенсионират предсрочно, а в България – 42%. Едва всеки четвърти в Европа се пенсионира преди законово установения срок, докато у нас от десет души четирима се пенсионират предсрочно, посочи икономистът.

Каролев изтъкна, че има обективни причини за ниските пенсии. Причините по думите му са три. На първо място той подчерта, че през годината, в която трябваше да започнат пазарни промени - 1990-а, страната ни е била най-бедната в Европа.

Втората причина според Каролев е, че през периода 1990-1997 имаше спад в икономиката ни за разлика от други европейски страни, които са се развивали. Той даде пример с Латвия и Естония, които също са ни изпреварили в икономическото развитие. „Не се правеха реформи, а дори се създадоха предпоставки за ограбване на предприятия и хиперинфлация”, коментира икономистът ситуацията у нас.

Половинчатите реформи в пенсионната система, започнати през 2000 г. в България, са друга причина, подчерта Каролев.

Той изчисли, че през 1990 година средно един пенсионер е получавал 16 години пенсия. През 2013 година годините са нараснали до 21, което означава, че хората живеят повече.

През 1990 година сто работещи са осигурявали пари за 58 пенсионери, а през 2014 сто работещи дават за 78 пенсионери.

Друга причина за ниските пенсии е по-малкият трудов стаж - средно българинът работи 31 години, а в страните с високи доходи това са 40 години, каза Каролев.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
14
 
! Отговори
detelina преди 10 години
ТОЯ , ПЪК САМО КАТО ГО ВИДЯ И СЕ ОБРИВАМ!!! 25 ГОДИНИ СМЕ ИМ ОПИТНИ ЗАЙЧЕТА, И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ ГАВРЯТ С НАРОДА, АМА ТЕ НЕ СА ВИНОВНИ -ВИНОВЕН Е НАРОДА , ЧЕ ГИ ТЪРПИ!УЖ ВСИЧКИ РАБОТЯТ ЗА НАРОДА , А ТОЙ НАРОДА ЖИВЕЕ ВСЕ ПО-ЗЛЕ! МНОГО СЕ КРАДЕ У НАС, ТОВА Е ИСТИНАТА!А, И ВИНА ИМА -ВИНОВНИ-НЯМА! ФАКТ!
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубаво ще е да се вдигне възрастта за пенсиониране на военни и полацаи, хубаво ще е да спрат да се дават помощи на крадливите цинаги, но нали се сещате, че това няма да стане. Полицаите и военните са именно тези, които бранят с телата си политици и ***, когато има протести и безредици, а пък *** са най-лесния начин да добавиш още 10% повече гласове при избори.А сетете се сега коя ще е тази партия, която би се лишила от услугите на горните 2 прослоики.
28
0
 
6
 
! Отговори
... преди 10 години
Естествено, че това се има предвид. То иначе върху себе си всеки може да си отчете и работа от 100 години. Но за да се разчита на плащания от фонд, този фонд следва да се пълни и то приходите да са ако не повече, то поне на равно с разходите.С бандата ранно пенсиониращи се лежали, с лъже- инвалидите, с неосигуряващите се и чакащи на живот от помощи това не може да се случи в никоя държава.
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"БългаринЪТ (пълен член) не работи 31 години, а много повече."Вярно е, но в случая най-вероятно се има предвид колко години плаща осигуровки на държавата.
26
2
 
18
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Българина не работи 31 години, а много повече. Просто 25-40% от трудовия му стаж е откраднат от такива пишман капиталисти като Каролев, които карат хората да работят без договори, за могат да им крадат от осигуровките и заплатите.
25
2
 
10
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
На тоя, от ежедневно обикаляне по телевизии и телевизийки, кога му остана време да се подготви? Сигурно е много умен.
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и още нещо г-н Каролев, 4 ри милярда валутни лева откраднати от комунистите точно от пенсионните фондове, това са парите за пенсии на нашите бащи и майки които днес са най-бедната прослойка от обществото ни, по-бедна и от мърлявите *** които само крадат и нищо не произвеждат!!!!!
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каролев е поредният лобист и манипулатор слуга на дявола това интервю на колко части ти го вземаха или този път не си напускал демонстративно ХА ХА ХА .
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За да се подобри пенсионната и социалната системи определено трябва да се вземат мерки:1. Ако искаш социални помощи, полагаш обществено-полезен труд. Никой работещ не е длъжен да дава голям процент от доходите си, за да се издържат млади и трудоспособни лентяи.2. Полицаите и военните да се пенсионират на 65г. като останалите хора. Да, работата им определено е опасна и отговорна. Но, да речем, че работата на хирурзите не е по-лека и по-малко отговорна, а пък и те си пенсионат като всички други.
21
5
 
6
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Като чета повечето коментари, разбирам защо сме толкова зле.....
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В развъдника на ястреби скоро ще останат само милиционери,*** и дскуманизи,кой от кой по-крадлив и мързелив. Как ще се изхранват не е ясно.
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Той изчисли, че през 1990 година средно един пенсионер е получавал 16 години пенсия. През 2013 година годините са нараснали до 21, което означава, че хората живеят повече."Хайде стига бе! Пенсионираш на 65г. и получаваш 21г. пенсия - това означава средна продължителност на живота 86г.!!!! А според официалната статистика българинът живее средно 69г. Каролев, нещо се опитваш да манипулираш общественото мнение ми се струва.
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че на военните и полицаите трябва да им се вдигне вързастта за пенсиониране, съм съгласен. Обаче да твърдиш, че България е била най-бедната страна в Европейския съюз през 1990 е пълна глупост.
17
2
 
12
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Каролев.Кажете си го направо,без чупки от ханша".Другарки и другари-25 години управлявахме и се насрахме.Признаваме,че политиката не е за хора,които мислят само с гръбначния си мозък."
16
10
 
14
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Колкото повече време управляват тройната мафия БСП-ДПС-Атака-ДС , толкова повече мислещите българи виждат , че на този етап единствено ГЕРБ и Б.Борисов могат да изведат България от блатото , в което ни набутаха тройната коалиция. В най скоро време ще се повиши драстично тока , горивата , а от там и всички хранителни продукти. Не случайно Станишев , Сидеров и Бареков се писаха водачи на Евролистите. След изборите ще избягат в Брюксел уж да променят Европейската политика, а ние ще подсмърчаме .
15
1
 
23
 
! Отговори
сс преди 10 години
Каролев *** долна - нужно е възход на икономиката и хората да взимат хубави заплати ,а безработни да няма въобще - тогава ще има и за пенсии ,и за инфраструктура , пътища , здравеопазване , образование ,спорт и тн , Като вдигнеш пенсионната възраст кво печелиш бе толуп - пак парите ще отиват при безработните като помощи . Бегай да си играеш *** ....
14
0
 
12
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Не се правеха реформи, а дори се създадоха предпоставки за ограбване на предприятия и хиперинфлация, коментира икономистът ситуацията у нас."Сега да не би да се правят някакви реформи? Социални пенсии за тези, които останат живи и успеят да се пенсионират!"През 2013 година годините са нараснали до 21,което означава,че хората живеят повече."-Тази стъкмистика от къде се взе?Като хората умират все по-млади - виж справките на лекарите за заболеваемостта на населението ни и увеличена смъртност.
13
1
 
20
 
! Отговори
Бесен Българин преди 10 години
............. А останалите 58 процента Българи - ИЗОБЩО НЕ СЕ ПЕНСИОНИРАТ !!!!! .......... Защото много преди пенсия са починали я от инфаркт....... я от инсулт....... я от онкологично заболяване................ Дошли от "ПРЕКРАСЕН ЖИВОТ БЕЗ НЕРВИ И СТРЕС" в това подобие на Държава !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..........................
12
5
 
14
 
! Отговори
... преди 10 години
Прав е Каролев- пенсионната ни систена и сега не може да изхрани толкова много млади пенсионери. Като се прибавят и фалшивите инвалиди- фалитът й е направо дошъл. Няма да има пенсии за действително работещите пълен стаж, пенсиониращи се за стаж и вързаст, на чиито вноски се крепи системата.
11
0
 
4
 
! Отговори
--- преди 10 години
Проблема е че пенсионерите са около 2 500 000- и за трудов стаж 25- 27 г още колко пенсии ще се наложи да се плашат.

Спонсорирани публикации