Невиждани снимки от Първата световна война

Тази година се навършват 100 години от началото й
23 май 2014 19:44,
65

Френски артилерийски офицери дават инструкции по телефона. Снимка: Reuters

Тази година се навършват сто години от началото на Първата световна война. За нея са мислили, че ще сложи край на всички войни, но оставя Европа разделена. Жертвите от нея са над 9 млн. от всички континенти.

За да отбележи началото на войната, агенция Ройтерс публикува невиждани досега снимки от войната. Акцентът на снимките е животът на обикновения войник на фронта. Снимките са дело на неизвестен фотограф.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
до Lan преди 9 години
"няма да чуеш французин да каже: "то да те е срам да си французин""Ми щото няма повод! А мен ме срам, щото българи се радват как избили някакви нещастници по някакви чукари!Точно военните гробища на Запад показват смирение и тъга, ненавист към войната, а не радости от победи/кланета като някави диваци! Паметниците са ниски, тъжни, скромни, тъмни... каска, ботуши, вечен огън, малък надпис... къде видя гордост и радост от победи? Само в България и Русия.
49
0
 
1
 
! Отговори
martin1 преди 9 години
За България годишнината от включването ни във войната е през 2015. Дано я отбележим достойно!
48
0
 
18
 
! Отговори
Lan преди 9 години
Имам познати иранец, етиопец, китаец, руснаци, французи, косвено араби, сирийка - НИТО един от тях няма да чуеш да се срамува от народността си или от военните си победи/загуби. В историята на всеки от народите има и кал, в българската също, военните победи обаче не са кал, те са ПОБЕДИ!
47
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До LanАко бях франзузин и мен нямаше да ме е срам.
46
0
 
20
 
! Отговори
batevale преди 9 години
Мария. От всички източници за тази война ,точно Ройтерс ли избра ? В България няма незасегнато семейство от нея.А името ти българско и се чудя -- що за афинитет към французите -- прадядовци нямаш ли ???..........................
45
0
 
34
 
! Отговори
Lan преди 9 години
53(безименен) НИКОГА няма да чуеш французин да каже: "то да те е срам да си французин", независимо от грешката на някой друг французин, а за подигравките и иронията м/у французи и англичани явно не си много наясно. А иначе всички хора се гордеят с военните си победи, доказват го добре поддържаните военни гробища навсякъде по света, пак ти казвам плюейки по загинали българи не си красив в очите на никого - нито на българи, нито на французи, а турците подобни тебе са ги разстрелвали НЕУВАЖИТЕЛНО.
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Липсва Швейк. Най-добрия войник.
43
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След примирието, френският главнокомандващ съглашенските войски /Ф. д. Е./ обхожда позициите при Дойран и казва на свитата си: ,,Страшна организация! Сега разбирам неуспеха на нашите приятели англичаните тук.'' Българският войник с една пушка и няколко паласки патрони обърна надлъж и шир полуострова и показа чудеса от храброст и бойни качества.Това бе време на стремеж за доказване след Освобождението, на млада нация, чиито синове бяха в управлението и армията.Сетне станаха мутри и бандити.
42
32
 
14
 
! Отговори
до Lan преди 9 години
"Войната е мръсно нещо от където и да я погледнеш"Точно това се опитвам да обясня - станала е някаква мръсотия и грозотия, вместо да оставят на мира костите на нещастниците и от 2те страни, атакистчетата-простаци долу ми вадят изводи колко велик е нашния войник и как ядял французи на закуска...!Ти да си чувал англичани да се фукат как пребили французи? То да умреш от срам, че си българин бре...
41
0
 
31
 
! Отговори
Lan преди 9 години
Не разбирам дискусията за терена. Войната е мръсно нещо от където и да я погледнеш, но когато битката е неизбежна, добрият стратег пази хората си и е логично да използва всичко, което може. Теренът е бил на страната на българите, а защо не кажеш нещо за числеността, въоръжението или може би умората. Да плюеш по победата на своите е още по-гадно нещо, показва безнравственост!
40
0
 
46
 
! Отговори
бесен преди 9 години
Абе, ***, как може да плюеш по предците ни, които са ляли кръвта си за тази земя?!!!!Дрипльовци и цървуланковци били, ми какъв си ти, бе ***, поколение на същите тези дриплювци, само дето те са били много по - смислени и земни хора от безполезен *** като теб!Ти какво си направил за някой друг освен за себе и да ядеш и се*еш ве!Такива като тебе им трябва един як бой и на кариерата да чукаш камъни,разглезен съвременен лигльо,който ще напълни гащите и за 5 мин на фронта
39
1
 
7
 
! Отговори
до Див аграр преди 9 години
Не става дума толкова за наклона, а че българските позиции са много добре укрепени (това са няколко битки там) съюзническата артилерия не им нанася почти никакви поражения, а българската артилерия прави на сол оголените съюзници, които пък атакуват без да знаят, че тяхната артилерия не им е помогнала с нищо...Аз нямам проблем с тия битки и тия хора тогава, имам проблем с овчите изводи от тях, които някои вадят ДНЕС!
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано никога повече няма такива снимки!
37
24
 
1
 
! Отговори
до Див аграр преди 9 години
Да, това за маврите, окупирали Търново, повече се доближава до историята.Но това, дето нашите гладни, голи, миризливи, неграмотни овчари от доскорошна османска провинция, с шалвари и пъртенки, можели нещо повече от французите е някакъв виц!!
36
36
 
0
 
! Отговори
до Див аграр преди 9 години
Да, фактите са, че българите са горе в непристъпните скали и пуцат долу в дерето на гюме - страшна победа, страшни герои - по-лесно и от турците в Галиполи срещу англичаните на плажа...Факт е, че балканските военни действия са смешни по мащаб, в сравнвние с европейските.Факт е, че при що годе равностоен сблъсъск французи или англичани щяха да ни смажат - защото няма нито една причина да се случи обратното.
35
14
 
0
 
! Отговори
до 40 преди 9 години
Точно това е истинската история пич - вас атакистчетата тука явно гръм ви е удари и плещите глупости - затова рекох да ви приземя малко с ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ - а дали тя ти харесва или не е друг въпрос..!
34
0
 
30
 
! Отговори
Таня преди 9 години
Прадядо ми е един от първите български авиатори / Фердинанд изпраща първите 12 българи да учат изкуството на авиация в Германия , от които един е дядо ми - НИКОЛА ДРАГОЕВ БАНКОВ /. Раняват го над Сърбия, но оживява. Фердинанд го награждава със сабя с рубини и посвещение, както и с кортик. СЛАВА на Великите БЪЛГАРИ!
33
32
 
4
 
! Отговори
до Прос Аграр преди 9 години
Хахаха - "непобедимата" българска армия - дето участва в 3 смешни "битки" и половина, като оная на Дойран, дето българите се бяха изпокрили като мишки в скалите - и пак добре, че германците малко преди това ги бяха научили да боравят с картечница...***, знаеш ли, че във Франция на 1кв.км са паднали повече снаряди отколкото на целите Балкани? При сблъсък 1 към 1 щяха да отвеят наште голтаци за часове - поне и ти призна, че са голтаци...
32
0
 
12
 
! Отговори
ники преди 9 години
до 17- тиоще веднъж съжалявам, че нямам скенер, за да покажа дневника на пра- дядо ми, да видиш сърбите на връх руен какъв пердах са яли. Мога да ти опонирам до безкрай, защото ти предполагаш, а аз съм чел записки на участник!!!!
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябват ни държавници който на първо място да върнат доверието в Държавността и политиката. Да обединят Българите и да възвърнат българщината. Да покаже на Българина че той, сам трябва да си вдигне стандарта на живот, а не да чака някой друг да му го повиши. Така както Левски ни е учил.Трябва да лавират между изтока и запада, и да не заемат твърдо нито една страна, защото това би могло да бъде пагубно за Държавата !Бог да пази България!

Спонсорирани публикации