Обама започва европейската си обиколка от Полша

Президентът на САЩ ще се срещне с държавни глави от Централна и Източна Европа
Обновена: 3 юни 2014 14:09 | 3 юни 2014 08:19, Елка Василева
20
Обама започва европейската си обиколка от Полша
Барак Обама. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама излетя от Вашингтон за полската столица Варшава, където днес и утре ще участва в честването на 25-годишнината от първите свободни парламентарни избори в Полша, насрочени в резултат на дейността на профсъюза "Солидарност" и положили началото на демократизацията в Източна Европа.

Полската столица е първата спирка в четиридневната европейска обиколка на Обама, по време на която се очаква той ще окаже подкрепа на новата власт в Киев и ще се срещне с новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко, съобщиха осведомителните агенции.

От Варшава американският президент ще отпътува за Брюксел, където ще участва в набързо подготвената среща на върха на Г-7, която замества форума на Г-8 в руския град Сочи, отменен заради анексирането на Крим.

От белгийската столица Обама ще отпътува за Париж, където ще се срещне с френския президент Франсоа Оланд, а в петък, 6 юни, ще се присъедини към други световни лидери за възпоменателните церемонии по случай 70-годишнината от дебаркирането на съюзниците в Нормандия през Втората световна война, предаде ДПА.

Руският президент Владимир Путин е приел поканата на Оланд и също ще присъства на тържествата на нормандския бряг. В края миналата седмица от Белия дом съобщиха, че не се предвижда официална среща между Обама и Путин. Според дипломатически източници, цитирани от Асошиейтед прес, в четвъртък Оланд ще даде две официални вечери - и на Обама, и на Путин.

Веднага след като кацне на военното летище във Варшава днес, Обама ще се срещне заедно с полския президент Бронислав Коморовски с американски и полски пилоти на американските F-16, съобщиха полски медии. Американските изтребители бяха разположени в Полша в знак на подкрепа на НАТО за страните от региона на фона на кризата в съседна Украйна.

След официалните разговори с полските си домакини Обама ще участва следобед в среща с президентите на страни от Централна и Източна Европа, сред които е и президентът Росен Плевнелиев.

В сряда Обама ще произнесе във Варшава реч, в която ще оцени високо успехите на Полша по пътя към демокрацията и ще изпрати "важно послание към Украйна", казаха от Белия дом.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
6
 
! Отговори
Shark преди 9 години
НАТО увеличава военното си присъствие в Украйна, президента на САЩ тръгва на обиколка из Източна Европа?! Да не би да е съвпадение??? Амииии, после кой провокирал война. Ами ето кой!!! Кому к..а дирят тея американски маймуни в Източна Европа. Не схващат ли че са тръгнали да захапват прекалено голям залък за тях.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Навремето през 1812г Полша подкрепи завоевателя Наплеон и след това беше поделена между Русия и Германия след това през 1939 беше поделена от Хитлер и Сталин.....заслужават и трети път да бъдат поделени и без това западните части на Полша са немски земи подарени след втората световна
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съвет и кам двата одбора лъскайте на лидеритеси
13
0
 
18
 
! Отговори
православния преди 9 години
Този макак преди няколко дни се изказа ,че нацията им е уникална и,че те са носителите на дермокрация по света!Речта му напомняше тези на Хитлер!Тази подскчаща може да донесе само война и мизерия.Трябва някой да е беден за да може да има дебели ,мазни ,тлъсти и богати хамъреканци.Със сигурност марионетките от източна европа ще му лижат кафевия ***,включително и нашта плява.Русия ще устои,не и е за първи път!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
той Роско България оправи, с Обама се среща, да му тича подир дирника
11
2
 
19
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Обама започва европейската си обиколка от Полша"Тук не го щем
10
1
 
19
 
! Отговори
Честен!!! преди 9 години
Нас Българите искат да ни ликвидират и в последно време го правят успешно!!! Целта е да заграбят Българските земи и да се засеят тук..... А вие сте *** като еб... П.... И са ми ревете защо сте бедни бедни сте що сте *** и се давате без бой затова... Тея *** в парламента с нови Пасати сс по 100 000лв сто имат спешна помощ 15 ситроена купени преди 10 години на старо на цената на нови а остатъка ограбен.... Трайте си още ***!!!
9
0
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 9 години
Ако се вземе предвид как навремето, на поляците им опростиха ВСИЧКИЯ външен дълг (жест с който България не бе удостоена дори частично) не ми се вижда прехода им да е чак толкова "успешен" . Великобритания е пълна с поляци общоработници и не спират да емигрират. Това при всичките симпатии към тяк като към католици.
8
1
 
15
 
! Отговори
Честен!!! преди 9 години
Нито сащ нито еу ще ми помогнат в живота.... Да си гледат техните държави нито са ме нахранили нито са ме облекли.... Седети ли си в държавите мир има тръгнете ли на обиколки войни палите.... Ама при Путин не минахте сорри за там си трябва акъл....
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Маймунска му работа! Що не отиде първо на маймундана?
6
2
 
15
 
! Отговори
Не знам преди 9 години
Обамата щял да се среща с държавните глави,ама що не пишат с кои глави? Горните или долните?
5
2
 
18
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Ей сега цената на бананите в ЕС ще скочи:)
4
1
 
23
 
! Отговори
Само питам преди 9 години
Нашето президентче няма ли да се умеша в навалицата около обамата ,та белким го забележат някак си
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А с пастирката кога?
2
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Polsha dnes e edna naistina demokratichna strana daleche ot bednotiata mizeriata i korupciata. Moje da se kaje che te uspiaha s prehoda .
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обама няма какво да прави в Европа, да си ходи в Кения

Спонсорирани публикации