Африканският Меси и Пол "Октопода"

Новоизгряващите звезди, които ще огреят Мондиал 2014
8 юни 2014 20:57,
0
Африканският Меси и Пол "Октопода"
Снимка: Reuters

Страните-участници на започващото идния четвъртък Световно първенство по футбол обявиха своите състави. В тях няма особени изненади (с някои изключения), а дните, когато най-големият футболен форум представяше на света никому известни играчи, са отдавна отминали.

Но дори и вече добре познати, редица млади и талантливи футболисти ще опитат вкуса на Мондиала за първи път. А на този турнир очакванията са огромни, напрежението е огромно.

Точно в тази обстановка се шлифоват диамантите. Експертите на БиБиСи представят големите кандидати за световна слава преди началото на Световното първенство.

Един от тях е Хамес Родригез. 22-годишният колумбиец вече е сериозно име в европейския клубен футбол и основен играч на френския Монако. Младият плеймейкър получава прякора “Новото хлапе” още в началото на кариерата си. Псевдонимът не е случаен – в Колумбия наричат “Хлапето” живата легенда на местния футбол Карлос Валдерама.

Макар и толкова млад Родригез е вдъхновението на националния отбор на Колумбия. След тежката контузия на Фалкао, именно върху него ще падне тежестта да поведе тима към триумф по бразилските терени.

С интересен прякор може да се похвали и ганаецът Кристиан Атсу. Крилото е наричано “Африканският Меси”, което би трябвало да говори достатъчно за потенциала му. Атсу е на 22 години и играе за холандския “Витес”, но е собственост на колоса “Челси”. В Холандия ганаецът изнесе изключителен сезон, като в същото време се утвърди като ключова фигура в националния отбор на страната си.

Едва на 21 години Рафаел Варан вече е спечелил почти всичко в клубния футбол. Върхът в кариерата на обещаващия защитник беше само преди десетина дни, когато игра като титуляр за Реал Мадрид в спечеления финал на Шампионската лига. По всичко изглежда, че французинът ще е стълб в отбраната на “петлите”. А за неговите качества достатъчно говори оценката на бившия му треньор Жозе Моуриньо: “Той вече е най-добрият централен защитник в света”.

Шердан Шакири вече няколко години е на голямата футболна сцена и за мнозина е изненада, че е едва на 22 години. Но “Джуджето-магьосник” наистина е толкова млад, че тепърва предстои да видим най-доброто от него. През сезона в “Байерн Мюнхен” нямаше много поле за изява, предвид убийствената конкуренция, но в швейцарския национален отбор Шакири е господарят в средата на терена. И очакванията са на Световното в Бразилия халфът да защити тази позиция.

Като стана въпрос за господар в халфовата линия, то неизбежно трябва да се спомене Пол Погба. Прякорът “Октоподът” съвсем не е случаен за юношата на “Манчестър Юнайтед” и настояща звезда на “Ювентус”. Погба просто обира всички топки в средата на терена и умее да диктува темпото на играта. Умее и да подава. Умее и да вкарва. И е само на 21 години. За него се говори отдавна и е ясно, че този футболист е сред бъдещите големи звезди на най-популярната игра.

Бляскаво бъдеще се очертава и пред португалския национал Уилям Карвальо. Дефанзивният халф беше един от играчите на сезона за своя Спортинг Лисабон и привлече вниманието на топ клубовете в Европа. Той е мощен, атлетичен и с уникалната способност да спира противниковите атаки още преди да са се развили до собственото наказателно поле. Карвальо е на 22 години и в следващия месец ще може да покаже на какво е способен пред целия свят.

В групата на младите звезди има и един играч, от когото цяла Бразилия очаква да донесе бленуваната световна титла. Неймар е голямата надежда в нападение за домакините и всичко друго освен победни голове ще е провал за 22-годишния футболист на “Барселона”.

Да, през сезона в клубния си тим Неймар не беше особено впечатляващ, но с националната фланелка той винаги е на топ ниво. Бразилците го боготворят и очакват именно той да продължи традицията на митичния номер 10 – номерът на Пеле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации