Тайната на ароматното кафе била в използваната вода

Луксозните машини и скъпите зърна не били толкова ключови за напитката
9 юни 2014 09:40,
3
Тайната на ароматното кафе била в използваната вода
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Тайната на отличното кафе не е в луксозните машини и скъпите зърна, а в използваната вода, защото минералите са ключови за освобождаването на аромата, съобщи в. "Дейли мейл".

Съставът на водата променя коренно вкус на напитката, сварена от едни и същи зърна. Ако тя е мека, резултатът не е толкова добър.

Учени от университета на Бат провериха как различната вода се отразява на кафето. Те установиха, че високите нива на магнезиеви йони подобряват извличането на кафеения екстракт, а високите нива на бикарбонат са лоши за вкуса.

Водата с много натрий, каквато се получава при омекотяването й, също не е подходяща.

"Кафеените зърна съдържат стотици химикали. Точният състав зависи от вида на зърната и как са опечени. Вкусът на напитката се определя от това доколко съставките са извлечени от водата. Затова има значение също как е смляно кафето, на каква температура и под какво налягане то се вари, както и продължителността на процеса. Резултатите ни показаха, че съставът на водата е ключов за пропорцията между захари, скорбяли, основи и киселини, които се извличат от даден вид зърна", каза Кристофър Хендън от екипа.

Европейската асоциация за гурме кафе поставя акцент върху измерването на йонната проводимост на използваната вода. Според британското изследване обаче по-важна за екстракцията е пропорцията на йоните.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: водаароматкафе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
ДА АМА НЕ преди 9 години
Такива статии само подхвърлят проблема, дават някаква идейка, и толкова. Може дори и да не е много вярно. Естествено, че ако водата мирише гадно и кафето ще е гадно. Основен фактор е и колоо е прясно кафето - дори да е пакет Лаваца, ако го пазите 1 година, после ще е средна работа.САШО е казал, че черпи приятелките на жена си - ама къде пише, че и жена му е в къщи в тоз момент!? Явно ги ухажва с евтино кафе
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сашо!Значи ти не ухажваш приятелките на жена ти? Значи твоята булка е щастлива с верен мъж като теб!Авторката на статията,Да се поинтересува в кои райони на България чешмяната вода подобрява вкуса на кафето и къде е препоръчително то да не се вари с вода от чешмата. Може също така да ни информира кои български минерални води са добри за приготвяне на кафе.Тогава този материал цена няма да има!
1
1
 
15
 
! Отговори
САШО преди 9 години
Глупости, сравнете кафе АРО за 9 лв. и кафе Lavazza за 40 лв . за 1 кг. на зърна .Едно кафе от Лавацата и цял ден си бодър , а вкуса е неповторим .Аро-то го правя на приятелките на жената, като дойдат на гости .

Спонсорирани публикации