Все повече българи живеят в материални лишения

Страната ни е лидер в ЕС по дял на населението, изпаднало в бедност
Обновена: 11 юни 2014 14:14 | 11 юни 2014 14:03, Миглена Иванова
67
Все повече българи живеят в материални лишения
Снимка: Reuters, архив

България е втора в Европейския съюз (ЕС) по ръст на населението, изпаднало в сериозни материални затруднения през 2013 г., сочат предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат.
Същевременно страната ни запазва първата си позиция в ЕС по дял на населението, живеещо в материални лишения, показват още данните.

През миналата година делът на българите, които изпитват материални лишения, е нараснал с 1,8 процентни пункта до 45,9%, показват предварителните оценки на Евростат. През 2012 г. делът на населението, което е изпитвало материални затруднения, е бил 44,1%, а през 2011 г. - 43,6%.

Същевременно графика на Евростат разкрива, че за една година делът на населението у нас, което не може да посрещне извънредни разходи, е намалял от над 70 на сто до под 70 на сто. Подобна е и тенденцията при дела на населението, което не може да си позволи да отиде на едноседмична почивка. Увеличава се обаче делът на населението, което не може да си позволи консумацията на месо или риба всеки втори ден от седмицата до малко над 50 на сто.

От Евростат все още не са направили оценка на дела на населението на целия ЕС, живеещо в материални лишения, за 2013 г. За 2012 г. обаче средното равнище за ЕС е 9,9%, а за 2011 г. - 8,9%, като увеличението се определя от кризата и икономическите проблеми в Европа като цяло.

Единствено в Португалия през миналата година е отчетен по-бърз ръст на населението, което изпитва материални лишения – с 2,3 процентни пункта до 10,9%. В Унгария и Кипър този дял се е увеличил с по 1,1 процентни пункта до съответно 26,8% и 16,1%.

Същевременно най-силно намаление на хората, живеещи в материални лишения, е отчетено в Литва (-3,8 процентни пункта до 16%), Италия (-2 пр. п. до 12,5%), Естония (-1,8 пр. п. до 7,6%), Латвия и Полша (по -1,1 пр. п. до съответно 24% и 11,9%) и Румъния (-1,2 пр. п. до 28,7%).

Най-нисък дял на населението, което живее в материални лишения, е отчетен в Швейцария (0,8%), Люксембург (1,3%) и Швеция (също 1,3%), а най-висок, освен в България, в Румъния (29,9%).

В общия случай най-засегнати от материални затруднения са самотни родители с деца, както и домакинствата с повече от три деца.

Евростат определя хората като живеещи в сериозни материални лишения, когато не могат да си позволят или изпитват трудности да: плащат наем или ипотека, както и комуналните сметки, и да обслужват кредитите си; отидат на почивка за една седмица; консумират месо и риба всеки втори ден от седмицата; посрещат неочаквани разходи; имат телефон, цветен телевизор, пералня и/или автомобил; поддържат дома си адекватно отоплен.

Повече икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: материални лишения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
poveche balgari celi gradove samo v sofia parazitite sa dobre.
59
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Иначе криза в икономиката нямало.
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите дават по 3-лв. само....и ни вдигат тока и парното.С ДПС съм!
57
4
 
1
 
! Отговори
САМО ДПС, ДРУГАРИИИ. преди 9 години
ДАВАТ ПО 50-лв. НА ЧОВЕК ПО ИЗБОРИТЕ!ТЕ СА СОЦИАЛНАТА ПАРТИЯ!САМО ДПС , СЕ ГРИЖИ ЗА НАРОДА!
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"- Здравейте, имам нужда от антидепресанти.- Имате ли рецепта?- Български паспорт достатъчно ли е?"
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kakto vinagi pyrvenci!
54
0
 
7
 
! Отговори
ха-ха преди 9 години
Ама сериозно ли го казват това от ЕС ? Сериозно ли българите от 2013година сме изпаднали в серозни материални затруднения и лишения??????????? А другарите от ЕС какво са казали за дереджето ни през 2010, 2011 и 2013 години? Да не би пък случайно, като сме затягали коланите с постната пица, да не са ни забелязали изобщо? Тези от Евростат да не са от партия ГЕРБ, или са хора на Дянков? Смях в залата!
53
0
 
1
 
! Отговори
ха-ха преди 9 години
Ама сериозно ли го казват това от ЕС ? Сериозно ли българите от 2013година сме изпаднали в серозни материални затруднения и лишения??????????? А другарите от ЕС какво са казали за дереджето ни през 2010, 2011 и 2013 години? Да не би пък случайно, като сме затягали коланите с постната пица, да не са ни забелязали изобщо? Тези от Евростат да не са от партия ГЕРБ, или са хора на Дянков? Смях в залата!
52
0
 
1
 
! Отговори
prokazen преди 9 години
bogatstvoto e do vreme,bulgarina suvsem ne e tolkova zle kolkoto go izkarvat ,mnogo ot tia koito burkat iz kofite sa provaleni hora ,propiliali sa imota si ,parite si na hazart ,drugite imat demenzia ,ima i takiva koito dezata ima sa gi izhvurlili no sa maluk prozent , niakoi hora imat veze po 3koli ,po 2,3 apartamenta ,otkude niakakvo devoize s zulto na ustata ima kola ,az triabva zial zivot da rabotia kato rob v taia selska durzava i da ne uspeia da spestia pari dori za kola,a otrepki s pari k
51
0
 
15
 
! Отговори
дико преди 9 години
А 25 години след 1944г народа живееше все по добре и по добре. А 25 г след 1989г народа живее все по зле и по зле. Да ти пикая на демокрацията. Изчезнаха неща,като сигурност, добродетелност, уважение, образование,здравеопазване,възпитание на младото поколение и много други. От 26 място в света като икономически развита държава останахме на последно място в Европа, а в света като бананова република.
50
2
 
9
 
! Отговори
гого преди 9 години
ЗА ВСИЧКО ТРЯБВА ДА БЛАГОДАРИМ НА ТЕЗИ КОИТО НИ УПРАВЛЯВАХА ПРЕЗ ТЕЗИ 25 ГОДИНИ АМА И НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ ЗАТОВА НАРОДЕ СЕГА КАТО ЩЕ ИМИ ИЗБОРИ ДАЙТЕ ДА ИМ ПОКАЖЕМ ЧЕ НЕ ИСКАМЕ НИКОЙ ОТ СТАРИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ МУЦУНИ -БОКО ЦОКО МЕСТАН СТАНИШЕВ И СИЕ -ДА СЕ ДАДЕ ПЪТ НА МЛАДИТЕ КАДЪРНИ МИЛЕЕЩИ ЗА РОД И РОДИНА ХОРА -ДОСЕГАШНИТЕ ВЪН ВЪН ВЪН
49
0
 
6
 
! Отговори
благодарим преди 9 години
Благодарим ти партийо любима!
48
1
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Нали скачахте по площадите с ръцете с двата пръста!За 25 години народа оскотя и полудя!И още по-лошо ще стане!
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам да попитам само "работа" за 400лв в София, гарнирана с 10 лъжи в минута относно задължения, работно време, без осигуровки работа ли е? Причината за това мързела и презадоволеността на българина ли е?И да, това е към днешна дата средната заплата в София.
46
0
 
16
 
! Отговори
Бъдеще преди 9 години
Заслушайте се в разговорите си с приятели коя е най-често употребяваната дума? Аз чух "оцеляване". Знаете ли кой ни я втълпи?Политиците, всички те. Нямат цвят. Когато един човек гледа да оцелее той се задоволява с малко.С хляб и лук, може и да гладува, но да е оцелял да е жив.Представете си думата "благоденствие" или "красота" или "култура", "изкуство" или "любов". Когато тези думи се появяват по-често в наето ежедневие и живот, няма да сме бедни и няма да има политически партии които да ни яздя
45
7
 
6
 
! Отговори
Прости сметки преди 9 години
За да сме бедни в страна като нашата има няколко причини. Мързеливи сме. Ограбвани сме и сме мълчаливи. Траем си и ни клатят. За това сме бедни. Какво значи няма работа? Работа има, дори да пренесеш една кофа с вода на разстояние си е работа за която може да ти се плати, ако някой има нужда тази кофа да се пренесе. Бюра и клатене на крака няма, а работа има. И оплаквачи има, ама много. От както на работата се гледа като на нещо което де се открадне, работата свърши. Няма за крадене, няма работа.
44
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много "обичам" такива философи от типа, гледай какви коли се карат, заведенията пълни, количките в магазините също. Всеки оцелява някак, българина в това отношение е предприемчив, ще се облече добре, ще си купи що годе читава кола и т.н., но нека да погледнем статистиката, за заплати, колко хора са без работа, не защото ги мързи, а просто защото няма работа.Колко хора поработват в чужбина, после се връщат други са издържани пак от чужбина.Стига.Положението на най-бедна страна в ЕС е факт.
43
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лидери сме по бедност, болести и необразованост. Само вие от управлението сте милионери, заедно с депутатите от вашето котило. Как да разберат това хора като бюджетника - Данчо Ментата и Корнелийка Нинова - бивш зам.министър, уволнен за измами в тютюневия бранш, а сега вече кандидат за партиен лидер на БСП. Чугунени глави, дето увиране нямат. Ментата призовава към изключване на микрофона, за да не се чува истината. Боже мили, наглост докрай. А какъв смях се смеят министрите...Без грам морал са.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАко беше само тяхното управление.
41
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До WTFИмам приятелка детска учителка е с първи клас квалификация и взема заплата от 420 лева. Освен това има три висши образования.Една магазинерка взема същата заплата, а може и по висока. Това е реалността в БГ.