По света има 16 300 ядрени бойни глави

Девет страни притежават ядрени оръжия
Обновена: 16 юни 2014 14:14 | 16 юни 2014 11:45, Елка Василева
52
По света има 16 300 ядрени бойни глави
Снимка: архив, Reuters

Броят на ядрените бойни глави по света е намалял до 16 300 тази година предимно поради съкращенията в САЩ и Русия, съобщи Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА.

Броят на ядрените бойни глави е спаднал с 970 за една година. Става дума за бойни глави, които са активни, на склад или предстои да бъдат унищожени.

Двете най-големи ядрени държави - САЩ и Русия, притежават общо около 90 на сто от световния ядрен арсенал. Вашингтон има 7300 бойни глави, а Москва - 8000.

Смята се, че девет страни притежават ядрени оръжия. Останалите са Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея, съобщи СИПРИ.

САЩ, Русия, Великобритания и Франция имат общо близо 4000 готови за употреба бойни глави.

Ядрените държави са продължили да усъвършенстват своите ядрени сили и системите за доставяне на ядрено оръжие до целта, подчертава институтът. САЩ са отделили 350 милиарда долара за поддръжка и усъвършенстване на ядрените си сили през идните 10 години, включително за инвестиции в нови подводници, балистични ракети и бомбардировачи с голям обсег. Русия усъвършенства балистичните си ракети и разработва нов тип подводница, за да може да изстрелва ядрени ракети от морето.

Индия и Пакистан продължават да разработват балистични и крилати ракети и да произвеждат ядрени материали с военни цели.

Смята се, че Индия разполага с между 90 и 110 ядрени бойни глави, а Пакистан - с между 100 и 120. Израелският арсенал е останал на равнището от 80 ядрени бойни глави.

Китай разполага с 250 бойни глави, а Северна Корея има между 6 и 8 ядрени оръжия, смятат експертите от СИПРИ.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
edno izvanzemno EMI s visoki vibracii i tiq bombi moje da gi dadete daje na decata si sled tova bez opasnost :)
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моята глава също е ядрена, но винаги съм си варил компотите на котле. Почва вече да ми кипва, честно!
16
4
 
19
 
! Отговори
до 18 преди 9 години
И след като сме гладни въшки, защо тогава НАТО настоява да си увеличим шоково бюджета за отбрана в двоен размер?
15
9
 
11
 
! Отговори
! преди 9 години
До гол,не знам да са ни обещали нещо от НАТО, че да се цупиме, че нищо не сме получили. Като нямаме пари да си купиме, какво са ни виновни другите? В днешно време кой на кого дава нещо безплатно? Даже жена ти не ти пуска без нищо, я парцалки, я екскурзийка, я нещо друго да си отвори крачката.Така че, никой не ни е виновен, че сме гладни въшки и нямаме пари да купим модерна техника. Освен ние де, дето си избираме продажници да ни управляват.
14
6
 
15
 
! Отговори
гол хй преди 9 години
до 13А какво получихме от НАТО за 10 години в съюза, освен предложение да си изхвърлят 30 годишните бараки 5-та употреба у нас?
13
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък се съмнявам Северна Корея да имат дори една.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бай ИванВсе пак е по-добре.Когато Е. Велихов тръгва да преговаря и да уговаря президентите са били 44 000 ядрени бомби.
11
5
 
16
 
! Отговори
! преди 9 години
До 9,Масква не дава, тя продава, като имаме пари, пак може да си купиме. Друге въпроса за какво са ни тези комплекси без ядрена бойна глава. Щото на България никой, никога няма да даде ядрено оръжие. Ако някой си мисли обратното значи е пълен ***.
10
6
 
15
 
! Отговори
До 9 преди 9 години
Да, нарязахме си ракетите по идея на Турция! Нещо да ти говори това?
9
4
 
26
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До Джедай МастърСамо САЩ за сега са използвали ядрено оръжие за масово убийство на цивилни в Хирошима и Нагасаки !А същото и в тяхната си пустиня са пускали бомби и собствените им войници са излагани на радиация с научна цел !
8
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПознайте коя е единствената държава, която го е използвала ?-----Отговор: използвала го е само тая държава , която го е имала.
7
10
 
26
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
"Трябват ни само 5, за де се пазим от мюслите. Я са припарили насам, я сме изпепелили Истанбул и Анкара! Ей това трябва нашите политици да искат от Москва, а не Южен поток и не знам си какво."И колко пъти Москва ще ни дава ракетни комплекси? Не помниш ли, че условието на НАТО беше да си нарежем СС-23 ракетите, способни да пренасят ядрени бойни глави? Единствения шанс това да стане пак, е да излезем от НАТО и да влезем във военен съюз с Русия.
6
23
 
8
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
Защо не се учудвам, че рашките имат най-много. Сигурно на всяка е нарисувано лицето на Путин. А единствената причина съюзите да не са използвали ядрено оръжие, е че не са имали такова по онова време.
5
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябват ни само 5, за де се пазим от мюслите. Я са припарили насам, я сме изпепелили Истанбул и Анкара! Ей това трябва нашите политици да искат от Москва, а не Южен поток и не знам си какво.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
16300 ядрени глави. Впечатляващо. И все пак не са нищо с една, единствена глава, на някой, който е готов да употреби ядрено оръжие. Ядреното оръжие сдържа, ядрените са неудържими.
3
2
 
18
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
хронология на ядрените тестове 1945-1998 (2053 ядрени опита)vbox7/play:953951daed16 300 ядрени бойни глави.... това е мнооого.Затова сегашната война с Русия се води с икономически санкци.
2
3
 
7
 
! Отговори
ФИНАНСОВ МИНИСТЪР преди 9 години
ГЛЕДАМ ВИ И СЕ ЗАБАВЛЯВАМ ОТ ВЪРХА НА ЛУДНИЦАТА
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"финансовия" хайде де

Спонсорирани публикации