Нова криза чука на вратата, предрича Дянков

Ексфинансовият министър с унищожителна оценка за кризисния мениджмънт на ЕС
Обновена: 1 юли 2014 16:45 | 1 юли 2014 11:45, Бойчо Попов
194
Нова криза чука на вратата, предрича Дянков
Според Дянков Европа е вземала бавни решения за потушаване на кризата. Източник: Reuters

Бившият български финансов министър Симеон Дянков смята, че избухването на нова глобална криза през следващите години е много вероятно. Китай разчита прекалено много на екстензивен растеж и вкара твърде много работна сила от полетата във фабриките, твърди той. „Този процес може да продължи само определен период от време, тъй като изисква висок прираст на населението. Но в момента населението на Китай се свива“, заявява Дянков в интервю за австрийския Wiener Zeitung.

Ако кризата се завърне и в Европа, то според Дянков Европейският съюз има готови всички съставки за европейски валутен фонд. „Все пак това бе обсъдено вече през 2009/10. Но Ангела Меркел бе сдържана по темата, както почти винаги“, пояснява Дянков пред местния вестник Kurier.

Същевременно финансистът критикува европейската политика по отношение на кризисните решения през изминалите няколко години. По думите му срещите на финансовите министри на ЕС са били действително непродуктивни, поне по отношение на кризисния мениджмънт. Бавните взимания на решения са били много болезнени. „Между 2009 и 2011 г. Европа загуби три години в дискусии, въпреки че решенията отдавна бяха на масата“, казва той.

„Финансовите кризи не са нещо ново, техническите аспекти лесно можеше да бъдат изчислени, но загубихме три години, защото трябваше да се изчакат изборите във Франция, Финландия и още някъде“. 

Всичко това е оскъпило спасителните решения. „При всяка криза са необходими бързи решения, в противен случай те ще се оскъпят. Без забавяне пакетът от помощи за Гърция би бил максимум една трета от отпуснатите пари. Португалия трябваше да бъде спасена само защото Саркози и Меркел обявиха през октомври 2010 г., че и частните кредитори ще трябва да участват в разходите за спасяване. Това беше напълно непрофесионално и обърка пазарите. Така и Испания за първи път попадна под обстрела“, казва Дянков.

По думите му Европа е изпитвала липса на лидери, които да могат да вземат решения. Ако гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги не е поел през юли 2012 г. нещата в свои ръце, положението вероятно би се влошило още повече, смята Дянков. „Става дума за политически въпроси като спасителните пакети или използването на пари от данъци за други страни. Това можеше да се изясни само от Екофин (Съвета на финансовите министри на ЕС), а не от ЕЦБ."

Дянков очаква номинираният за председател на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер да бъде активен президент. „Той беше един от малкото централни, действащи личности. Юнкер бе полезен не само като ръководител на групата на еврозоната, но също така и в контекста на много неформални дискусии и държавни посещения“, пояснява финансистът. И очаква Юнкер да е силен президент въпреки британската съпротива. „Желанието му за по-силно сплотяване на Европа е правилно, въпреки че не съм напълно съгласен с него за скоростта и степента на интеграция. Той е личност с опит и не се притеснява от конфронтациите“, казва още Дянков. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още по темата: Симеон Дянков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
3
 
0
 
! Отговори
RADOSLAV19R0 преди 9 години
ДОЛЕН МРЪСЕН ***, КОЙТО ТРОВИ ВСИЧКО ОКОЛО СЕБЕ СИ И ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕБИТ С КАМЪВИ !!!
130
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Balgaria e v dalgosrochna kriza. Veche nishto ne se chuva za reformi, ama ne ot onezi poznatite veche trikove - shte uvelichim penciite, zaplatite na tezi i onezi s dva leva. I narodat kakvo si misli?? "a te uvelichat tova, onova, znachi sme Ok ili varvim natam "Tova ne e reforma, a razhod, a kato nqma prihodi v kraq na godinata smetkite ti izlizat krivi.
129
5
 
4
 
! Отговори
666 преди 9 години
дянкофф, гръмни се и ни остави на мира.прогнозите и коментарите ти са ни абсолютно ненужни, също както и министерстването ти!
128
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 158- какви ги говориш бе? Това е все едно да извикаш чумата да те спаси от тежък грип! 40% от положението в момента се дължи на Борисов и герберите с тяхното непрекъснато саботиране на парламента, не ходеха на работа,но взимаха заплати,непрекъснато подпалваха протести и напрежение и почти навсякъде по места структурите им управляваха както им е кеф. Всички мутренски методи бяха използвани. И като добавим и "приноса" на Дянков към щастието на народа, картината става напълно ясна.
127
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дянков ,върни се отново да ни извадиш от блатото в което ни вкараха ***..
126
2
 
2
 
! Отговори
koki преди 9 години
dokoga shte tarpim tazi gavra sas nas ot strana na grypa bandygi na ni razigravat...dokoga ste tarpim toq da vika 4e e po dobar ot drygiq,nenaqdaha se tiq neshtasni sashtestva sasa kravta ni nai nakraq.....narode trqbva da se sabydim ve4e.......stani qnak balkanski i da i pokajem kakvo moje sas tarpenieto da im se sly4i.....................pak vdigat tok,parno i t.n. dokoga sas miozernite zaplati shte plashtame samo smetki...do koga :(
125
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мамин сладък! Разкарайте го!!!!!
124
5
 
11
 
! Отговори
мишо преди 9 години
Еврейски ГАД!!!
123
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази криза да те удари теб Дянков и еврейските приятели на люцимер
122
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Измамник,който се прави на финансист.
121
4
 
17
 
! Отговори
прост народ преди 9 години
Абе тая *** още ли пребивава в границите на тая умряла държава? Щом такива мухи лайнарки няма кой да ги размаже, какво да говориме за тиквата, гейя, пашата и т.н. и т.н. Много жалко е положението... Незнам този народ съзнава ли че само той бива гаврен и мачкан, краден и онождан??? Осъзнайте се хора, докато не текне кръв тая държава ще върви само назади надоло!!!
120
8
 
11
 
! Отговори
че то преди 9 години
От 1944 година само КРИЗИ в България,***.
119
7
 
21
 
! Отговори
Руми преди 9 години
До АнонименНякои от вас наистина ли забравиха постната пица на този Брат Пит с очила, тържественото му обявяване още през 2010 г., че излязохме от кризата, самоцелното свиваве на разходите, та неселението обедня до степен да се самозапалва (7 души), а бизнесът беше парализиран? Наистина ли?! Този с очилцата си играе играта. Както се хвалеше, че ще напляска руснаците, така напусна Харвард (ако е бил там) и отиде в едно дребно частно училище в Москва. Сега се слага на Путин.
118
5
 
18
 
! Отговори
олЕле преди 9 години
От горе написаното не разбрах какво общо има Китай с останлите 2/3 от статията. Дянкофф, остави ги китайците, те са 1/4 от земното население, не мисля че скоро ще имат проблем с работната ръка, пък и вече изместиха американски фирми като модернизираха техни технологий за 30-50% по-евтино. Единствения им проблем, е че се развиха МНОГО бързо, сега им трябват квалифицирани кадри с професионален опит, в същото време студентите от САЩ и ЕС се връщат в Китай с дипломи, идеи, иноваций и пр. ЕС загива!
117
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този оправи българите. С руснаците дали ще успее?
116
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя *** ритна страната в нищото, а сега седнал да се петлявчи. Гад ***.
115
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре че разума надделя и избра Юнкер.Това е надежда и за България.Добре че сме членове на ЕС.Не ми се мисли какви неща могат да ни се случат с тези управляващи ни от 25 години алчни управници,дето се интересуват само от личните си облаги и трупането на милиони с манипулации от всякакъв род и мащаби.Дано най-после имаме и промени в съдебната система,за да бъдат наказани по закон крадливите милионери от "зоната на здрача" в подстъпите на властта.То би кражби бива,ама такава липса на мярка и срам.
114
9
 
23
 
! Отговори
Дичо преди 9 години
Тоя "специалст" го видяхме че го бива само да свива и от много свиване си изгуби работата, сега и там заговори за свиване, няма ли кой да му свие сърмите?
113
4
 
25
 
! Отговори
палавница преди 9 години
Ниските мъже с очила са много ....опасни. Спомням си и Никито Василев.
112
18
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дянков ,върни се отново да ни извадиш от блатото в което ни вкараха ***...

Спонсорирани публикации