По-скъпите храни, горива и ток донесоха инфлация през юли

Промените в цената на електричеството влияят съществено върху инфлацията
Обновена: 12 авг 2014 14:17 | 12 авг 2014 13:48,
2
По-скъпите храни, горива и ток донесоха инфлация през юли
Снимка: ЕК

Инфлацията през юли е 0,4% спрямо юни, а в сравнение с година по-рано Националният статистически институт (НСИ) отчита дефлация от 1%. Месечното повишение на цените е второто от началото на годината. Същевременно спадът на индекса на потребителските цени на годишна база продължава да забавя своето темпо.

През юни НСИ отчете дефлация от 0,4% спрямо предходния месец май.

През юли основен принос за положителната стойност на индекса на потребителските цени имат по-високите цени на компонентите му с най-голяма тежест, а именно - хранителните стоки, горивата и електрическата енергия. През месеца по-високи са цените в секторите транспорт и развлечение и култура.

Предварителните данни на НСИ показват още, че дефлацията от началото на годината също е 1 на сто при 1,4% само за полугодието. За последните 12 месеца до юли спрямо предходните 12 дефлацията в страната е 1,7%.

С най-голямо повишение през миналия месец са разходите за развлечение и култура (+4,3%), транспорт (+2,2), наем, ремонт и поддръжка на дома (+0,8%), цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки (+0,4%) и на алкохолните напитки и тютюневите изделия (увеличение с 0,1%).

Сред хранителните продукти най-много са поскъпнали краставиците (+15,7%), цитрусовите и южните плодове (+11,5%), пиперът (+10%) и доматите (+8,3%). Най-много са поевтинели прасковите и кайсиите (-23%), зелето (-17,3%), картофите (-12,6 на сто), морковите (с 9,3%) и захарта (-5%).

При горивата газът пропан-бутан за ЛТС поскъпва с 3,8%, автомобилният бензин А 95 Н - с 2,7 на сто, бензин А 98 Н – с 1,4 на сто, а дизеловото гориво - с 3,1 на сто. Електроенергията е с 1,7% по-скъпа спрямо юни, газообразните и течните горива за битови нужди съответно с 3,6% и 2%, а топлинната енергия за подгряване на вода - с 4,9%.

Електроенергията е един от волатилните елементи на индекса на потребителските цени. Като такъв административното му изменение влияе съществено и на измерителя на инфлацията. Припомняме, че от 1 юли Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) повиши изненадващо цената на тока. Освен това регулаторът реши да покачи цените на парното и топлата вода средно с 2,6%.

Както статистиката показва, промените се отразяват върху индекса на потребителските цени през юли. В последните дни пък се говори за ново повишение на цената на електроенергията от 1 октомври.

През юли разходите за здравеопазване спадат с 0,4%. При цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти НСИ отчита намаление с 0,5%, а цените на стоматологичните и лекарските услуги остават без изменение за трети пореден месец.

Цените в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла, каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) се повишават с 0,2 на сто на месечна база. От началото на годината спадът е в размер на процент, регистрира още НСИ.

Цените в малката кошница са се изменили спрямо предходния месец, както следва: услуги (+1,1%), хранителни продукти (+0,1%), нехранителни стоки (-0,4%).

Според европейската методология (т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ*) инфлацията през седмия месец на годината е 0,6% на месечна база. Дефлацията пък е 1,1 на сто спрямо юли 2013 г. и от началото на годината. За последните 12 месеца до юли спрямо предходните 12 е 1,4%.

* Основните разлики между европейския ХИПЦ и националния ИПЦ са, че първият обхваща и потреблението на нерезидентите на територията на страната, както и че ползва тегла отпреди три години (по данни на националните сметки), докато при ИПЦ се ползват тегла от предходната година (по данни от наблюдението на домакинските бюджети).

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като дойде Боко Тиквата есента, гледай как киловатът наистина ще стане лев. Трябва да се отблагодарява на ВЕИ-мафията и Олигархията, че го върнаха отново на власт. Няма начин.
1
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
lev da stane kilovat proti balgari .

Спонсорирани публикации