Винаги народът плаща грешките на политиците!

Скокът на тока ще е по-близо до 10%, прогнозира експерт
Обновена: 18 сеп 2014 14:23 | 18 сеп 2014 10:15, Веселина Йорданова
136
Винаги народът плаща грешките на политиците!
Снимка: flickr

Увеличението на тока от 1 октомври ще е с над 5% и по-близо до 10%, прогнозира енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред БНР, след като вчера енергийният регулатор ДКЕВР обяви, че цената на електроенергията ще се повиши с до 10%.

Още по темата
По думите му започва да се реализира сценарият за плавно повишаване на цената на тока. Той напомни, че тя може да се променя на всеки три месеца.

Тасев заяви, че се налага цената на тока да бъде увеличена заради неправилни политики, довели до дефицит в Националната електрическа компания.

„Около 1,5 млрд. лв. е дефицитът само в НЕК“, посочи експертът. Тасев коментира ситуацията с думите, че винаги народът плаща грешките на политиците.

Според него досега реално сме били кредитирани поради неправилна политика и сме плащали по-малко, отколкото е трябвало.

"Дупката е огромна и държавата трябва да плати, а тя няма буфери и като резултат енергетиката може да се срути. Може да започне онзи сценарий с дискотеката“, заяви Тасев, намеквайки за режим на тока.

„Сметките са ясни, първата стъпка е 10%. От 2010 година досега токът е увеличен почти два и половина пъти и никой не реагираше. Но дойде кризата и хората реагираха“, коментира още експертът.

Във връзка с опасенията на управляващите, че през зимата може да има нова газова криза заради напрежението между Русия и Украйна, Тасев каза, че ситуацията е различна от 2009 г., когато кризата е била чисто икономическа, а сега проблемът е геополитически.

„Тогава имаше икономическа война между Русия и Украйна, сега там се води истинска война, може дори да има газов тероризъм, да гръмне например тръба. Европа вече се запасява, това е сериозен индикатор. Ние можем да издържим около 90 дни при силно ограничена консумация“, смята Атанас Тасев.

Според него не трябва да чакаме да се разрази газовата криза, а трябва всички солидарно да участват – големите потребители да си купят газ и докато е време, да го депонират в газохранилището, защото след това "ситуацията ще бъде изключително тежка за всички".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
1
 
! Отговори
гого преди 9 години
Ей я кажете за кого да гласуваме?
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като "народа" избира управниците си е РЕДНО и да си плаща за ТЪПИЯТ избор.Толкова е закономерно че не виждам смисъл да се коментира.......
81
1
 
5
 
! Отговори
Julis преди 9 години
Това, което направиха някои политици с енергетиката не може да се нарича грешка, би било грешка, ако не взимаха "комисиони" за "грешките" си. Аналогично, ако служителката в банката даде ключът от трезора ви срещу 50 кинта на някои си, тя грешка ли е направила или престъпление?
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алчността и наглостта е пословична за българските новобогаташи и управляващи.
79
3
 
9
 
! Отговори
правда преди 9 години
....От 2010 година досега токът е увеличен почти два и половина пъти и никой не реагираше....Тоест откакто Тиквата спипа власта....сега пак ще я спипа и пак се започва....голяма далавера му се видя тока.
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали Яне Янев е ЛУДАТА ЯНКА!След като направиха комисия в 40нар.събрание за енергетиката МНОГО СЛУЧАЙНО сметките вместо за 30 дни бяха начислени за период от 45дни,"ВДИГНА СЕ БУНТ" комисията стигна до заседанието когато Р.Овч трябваше да каже за какво са похарчени 500мил. от ПАРИБАНК,теглени за АЕЦ Белене.ЦАЦАРОВ ОЩЕ ЧЕТЕ ПАПКИТЕ или мишките ги изядоха.Петър Димитров потъна в нелегалност,Бисеров,Костов мълчи за МАРИЦИТЕ,депутатите с ВЕИ,Семерджиев ятак-милионер,Велчев 7год се почесва в крачола
77
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като е овчедушен и *** ще плаща още много години.
76
0
 
8
 
! Отговори
При положение преди 9 години
че политиците ни се доказаха като пълни *** през изминалите 25г. "демокрация". Народът може да спре да им плаща грешките, заради които сме най-бедните в цяла Европа и нацията бързо се затрива. Просто трябва да спре да гласува за престъпници. Купуването и продаването на гласове не е престъпление, а бизнес. Гласуването за престъпници, обаче, е престъпление - спрямо всички нас. Докато политиците не докажат, че заслужават доверие трябва управлението да е в ръцете на експерти - професионалисти.
75
2
 
19
 
! Отговори
мъка преди 9 години
Стани, стани народе балкански и от сън дълбок се събуди! *** измети и честта си спаси!
74
3
 
6
 
! Отговори
до някой си преди 9 години
Дълговете са реалност. Някой трябва да ги плати.Няма да е КТБ, ще сме ние, щом сме допуснали да ги има!!!!Както плащаме дългове още от соца.!!!
73
11
 
1
 
! Отговори
ПУТИН преди 9 години
Ей руснаци мръсни, ще плащате винаги!!!!! Ще ми плащате и газта!!!!
72
0
 
9
 
! Отговори
митов преди 9 години
Кратко резюме - да ви *ва ***йката , продажни политици! Не искам аз и останалите мои съграждани да ви плащаме сметките , да носим бремето на вашата безочлива политика!Вие заслужавате само едно - доживотен затвор.
71
5
 
5
 
! Отговори
читател преди 9 години
Няма грешки - има кражби.Цената на ел. енергията расте навсякъде.Но за да я продават конкурентно БКП-БСП дъжаха ниска изкупна у нас.Резултат - 850 мил. на АЕЦ дългове и още ~ 2.5 за други разни.Сега ще плащаме разликите.
70
4
 
10
 
! Отговори
до ДО ВСЕКИ МИСЛЕЩ преди 9 години
А, АКО, НЕ ПУСНЕШ БЮЛЕТИНА, *** И ТУРЦИТЕ ПОД СТРОЙ МАСОВО ЩЕ ПУСНАТ ВМЕСТО ТЕБ, БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ЗАМИНАВА И ПАК НЯМА ДА ИМАШ НЕЗАВИСИМОСТТА ЗА КОЯТО МЕЧТАЕШ
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скокът на тока ще е по-близо до 10%, прогнозира експерт-----------Да, чудесно!Благодарим Ви Президентчо и временно правителство на ГЕРБ!Нямаме търпение да дойде и самият той - великият и чудесен Боко, с неговата постна пица.Чудесно ще бъде за целия мандат, да сме и със замразени пенсии и заплати.Браво!
68
0
 
6
 
! Отговори
Maks преди 9 години
Некъдарността на политиците ни е скъпа ! Това е резултат от липса на дългосрочни цели, визия и приложение на стратегия за развитие . Отделно много голям проблем е липсата на финансова отговорност от политици и чиновници . Със собственото си имущество трябва да плащат за некадърността и грешките които правят.
67
11
 
1
 
! Отговори
до 91 преди 9 години
благодарения на Костов и неговото управление, хората получиха шанс да си върнат земите и имотите, които комунистите им иззе - че не е перфекно изпълнено е така, но без него нямаше да има частен бизнес. Относно валутния борд - без него щяхме да сме фалирали поне 2 пъти до сега отново.Костов ни вкара в ЕС и НАТО, което намали драстично разходите за армията и плащането на заплати на генерали зад бюра, както и доведе до идването на 10 пъти повече пари от ЕС, отколкото България внася като член!!!
66
8
 
3
 
! Отговори
God преди 9 години
Хубаво е с увеличението на цената на тока да се ограничат и кражбите от НЕК, защото огромна част от нейните загуби се дължат на безогледно източване и крадене на компанията от близки до БСП фирми и посредници. Дори и ГЕРБ не успяха да откачат НЕК от пипалата на руско-бесепарската мафия.
65
0
 
7
 
! Отговори
тъпчо преди 9 години
Обещания,обещания,обещания! Всеки идва с пълната кошница,единственото,което се променя за нас е мизерията,която за съжаление не намалява,а расте! И ми говорете после,че някой го е грижа.НЕ,всички са еднакви!!!! Да гласувам ли?! Не,мерси! Наслушах се на обещания и празни джобове!
64
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** проблема не е в ТЕЦ-овете , те дават храна на много миньори и други предприятия. Проблема е че Р.Овчаров и Станишев подписаха натъмно договор за руски газ с ужасно висока цена за година напред и договор за доставка на реактор за АЕЦ Белене преди да има площадка дори и заробиха НЕК с милярди за плащане. После пак дойде на власт мазния съсел Станишев и реши да си направи PR пред *** му избиратели, като свали тока и ликвидира окончателно НЕК. Комунистите все други са им виновни!!!!!!

Спонсорирани публикации