Експерти предлагат Фондът за влоговете да става квестор на закъсали банки

Предложенията за законови промени са разработени от Консултативния съвет за стабилизиране на КТБ
Обновена: 27 окт 2014 15:12 | 27 окт 2014 11:42, Надежда Бочева
5
Експерти предлагат Фондът за влоговете да става квестор на закъсали банки

Законови промени, свързани с Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), предлага Консултативният съвет за стабилизиране на КТБ, в който участват работодателски и синдикални организации. Едно от предложенията е Фондът да става квестор на закъсали банки. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air бизнесменът Румен Радев, който участва в Консултативния съвет.

„От поставянето на КТБ под надзор - 4 месеца, не чуваме изявления от страна на Фонда за влоговете. Това е една институция, която трябва да организира плащанията на гарантираните депозити и в същото време няма никакви права по отношение на засегнатата банка“, заяви Радев.

Според него Фондът би трябвало да работи както Федералната корпорация за застраховане на депозитите в САЩ (FDIC - Federal Deposit Insurance Corporation).

„Щом като тази институция ще разплаща като последна инстанция, това трябва да бъде и институцията квестор – след като Централната банка постави едно банково предприятие под специален надзор, с това да се изчерпят нейните функции. След това активната роля да бъде на Фонда за гарантиране на влоговете, той да прави квестурата и ако е необходимо – да организира действията на синдиците“, предлагат експертите от съвета. 

Румен Радев коментира, че не е необходима актуализация на бюджета заради КТБ. „Има една заблуда, която ефективно се използва от политици и икономисти – непременно да се ангажира бюджетът с КТБ“, заяви той.

Той допълни, че след затварянето на банката експертите са имали съмнения по отношение на добрите банкови практики. „Дали това предприятие работеше като инвестиционна схема, като фонд за рисков капитал, като чисто инвестиционен фонд или като търговска банка“, поясни той. Радев определя работата на банката по-близо до практиката на един инвестиционен фонд.

Бизнесменът допълни, че вложителите с гарантирани депозити при всички случаи ще си получат парите, независимо дали банката ще бъде оздравена, или не.

„Въпросът беше дали да се подкрепят вложителите с по-крупни суми – физически и юридически лица. Натам бяха разработени конкретни модели от Съвета – с варианти на облигационни отношения“, поясни той.

Румен Радев каза още, че сега остава да се провери на каква минимална цена за обществото трябва да приключат процедурите с банката.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air

Развитието на казуса с КТБ можете да следите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: КТБBulgaria ON AIRФГВБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
докато не влязат представители на дребните вложители в ктб нищо няма да излезеот цялата работа всички лъжат и мажат и парите на дребните ще отгърмят
3
0
 
0
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
) Чакайте ,той експерт ли или е бизнесмен ,че двете не се съвмещават май ?)
2
0
 
3
 
! Отговори
ofshor wind преди 9 години
Kreditnite bankovi dosieta v web :)
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) не работи и не изпълнява това за което е създаден. Така че да се вменяват допълнителни функции на една неработеща структура е голяма глупост

Спонсорирани публикации