От юли до септември: 70% oт спестяванията в 3 банки

През септември доверието на вложителите се възвърна напълно
Обновена: 6 ное 2014 13:49 | 6 ное 2014 09:28,
19
От юли до септември: 70% oт спестяванията в 3 банки
Снимка: Ройтерс

През третото тримесечие на годината 70% от всички привлечени средства в банковата система са отишли в три банки -  УниКредит Булбанк, Банка ДСК и Райфайзенбанк. Само в трите банки домакинства, държавни ведомства и фирми са вложили близо 1,262 млрд. лв.

Депозираната сума в трите банки в периода от юли до септември е с 52,2 млн. лв. повече от всички вложени средства във всички банки през второто тримесечие. Тогава в банките постъпиха близо 1,21 млрд. лв.

За сравнение – през третото тримесечие общо от фирми, държавни ведомства и граждани всички 27 банки са привлекли нетно 1,797 млрд. лв., което е ръст от 3% до 60,45 млрд. лв., показват изчисленията на Investor.bg по данни на Българска народна банка (БНБ). Сравнението отново правим, без да включваме резултатите на Корпоративна търговска банка, Търговска банка „Виктория“ и пренебрегвайки сливането между МКБ Юнионбанк и Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Трябва да припомним, че през юни спестяванията в банките спаднаха с над 1 млрд. лв. заради паниката около КТБ и ПИБ. През юли фирми и домакинства върнаха в системата 369 млн. лв., а през август – още 1,03 млрд. лв. Така през септември доверието на вложителите в системата се възвърна напълно, тъй като изтеклите средства не само че се върнаха в системата, но отново са рекордни.

Ефектът обаче е, че парите не са се върнали там, откъдето са изтеглени. През тримесечието прехвърлянето на депозити от едни банки в други е продължило.

В периода юли-септември УниКредит е привлякла средства от фирми и граждани за 512 млн. лв., което е увеличение с 5,5 на сто в рамките на тримесечието до 9,896 млрд. лв. На второ място с увеличение от 386 млн. лв. до 7,526 млрд. лв. е Банка ДСК, а на трето Райфайзенбанк с 364 млн. лв. до 4,492 млрд. лв.

Отделно през тримесечието само гражданите и домакинствата са депозирали 215 млн. лв. в УниКредит Булбанк, което е ръст от 4,7% до 4,826 млрд. лв. Физическите лица са предпочели и Сосиете Женерал Експресбанк, където са вложили близо 170 млн. лв., като сумата расте с 9,4% до 1,974 млрд. лв. На трето място е Банка ДСК със 104 млн. лв. до 5,92 млрд. лв.
 
Общо банковата система е увеличила привлечените средства от граждани и домакинства с 584,6 млн. лв. до 36,791 млрд. лв. в рамките на третото тримесечие, като увеличението е от 1,6%.

Лидери по привлечен ресурс от некредитни институции (фирми и държавни ведомства) за периода отново са УниКредит (с 298 млн. лв. до 5,07 млрд. лв.), Райфайзенбанк (с 288 млн. лв. до 2,27 млрд. лв.) и Банка ДСК (с 282 млн. лв. до 1,61 млрд. лв.).

Само фирмите и държавните ведомства са вложили в банковата система 1,33 млрд. лв. през тримесечието. Или иначе казано – това е с 6% повече спрямо второто тримесечие, като техните спестявания растат до 23,655 млрд. лв.
Като процентни изменения представителството на турската Isbank в София е привлякла вниманието на гражданите и домакинствата през третото тримесечие на 2014 г., като депозитите им в тази банка растат двойно – с 2,7 млн. лв. до 5,328 млн. лв.
 
На второ и трето място по ръст са съответно Тексим Банк с 59% до 69,128 млн. лв. и държавната Българска банка за развитие с повишение от 31,5% до 869,8 млн. лв. Портфейлите и на трите финансови институции обаче са пренебрежимо малки на фона на цялата банкова система.

Данните показват, че през тримесечието привлечените средства на ПИБ са с 373,839 млн. лв. по-малко спрямо второто тримесечие – сигнал, че само една част от изтеглените през юни средства са се върнали в банката, като друга част домакинствата и фирмите са разпределили в други банки.
 
„В края на септември привлечените средства в банковата система достигат 70 млрд. лв.“, отбелязват експертите на БНБ по отношение на привлечения ресурс през периода. В цифрата влизат спестяванията и на кредитните институции.

„През тримесечието основните вътрешни източници на финансиране нарастват устойчиво, а делът на средствата от резиденти се повишава до 84,2%. Депозитите от граждани и домакинства са в размер на 36,8 млрд. лв. и заемат 52,5% в общия привлечен ресурс на 27-те банки. Привлечените средства от институции, различни от кредитни (вкл. предприятия), се увеличават до 23,7 млрд. лв., а техният дял в общото финансиране достига 33,8%“, пишат още експертите на централната банка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: банкова система
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
JJ преди 9 години
Еми какво да кажат за тях, като не са си платили за статия?
13
0
 
3
 
! Отговори
До 75 преди 9 години
"Сигурно е или в банка в чужбина и то задължително в страна от Еврозоната или в недвижимост-апартамент,кола/" Ама, разбира се, че колата е най-недвижимата собственост и е най-сигурно да се инвестира в нея ХАХАХАХАХАХА
12
0
 
5
 
! Отговори
Варна преди 9 години
....пак мирише на платен репортаж...искат да накарат на сила българина давлага пари в турски банки ....
11
0
 
4
 
! Отговори
75 преди 9 години
До РепликаМного сигурна,няма що.В момента в който изтеглиш по-голяма сума от банката и ги сложиш в "Бурканбанк",апашите чече знаят за това.Те си "имат начини" И на другия ден,като отидеш за хлаб...,ще може да ползваш буркана само за туршия.Сигурно е или в банка в чужбина и то задължително в страна от Еврозоната или в недвижимост-апартамент,кола/спорер това колко имаш.
10
0
 
1
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Интересно , а могат ли не български юр лица да развиват търговска дейност в България ?До 7
9
1
 
12
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Някой прави ли връзка между тегленето на държавни заеми и внасянето на пари от физически лица, как съвпадат по време.
8
2
 
18
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Моите спестявания ги изнесох извън държавата, това което ми остана е в Буркан БАНК. Щото като ги гледам тия от БНБ колко са вещи "експерти" по добре е да нямам пари в нито една банка на територията на България.
7
0
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ДА КАЙЕТЕ ГИ..И СМЕТКИТЕ ОБЯВЕТЕ ТА ЗУРЛАН ДА МОЖЕ И ТЯХ ДА ОПОСКА
6
1
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Който има пари да разпределя !
5
3
 
22
 
! Отговори
Реплика преди 9 години
Пропусната е нй-сигурната "БУРКАНбанк" !
4
2
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
"растЪт" - сигура ли си, че не си чел речника на М.Миков?!
3
1
 
11
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
До 3 Благодарности за забележката за грамитическата ми грешка .
2
2
 
17
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
Само ти и Мая Манолова сте чували за думата "макЪр"...
1
5
 
24
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Много хора се заблуждават ,че ДСК е българска банка-държавна и затова си влагат парите в нея ,макър и % да са ниски ,Райфа е астрийска банка с много малки % , но е австрийска ,Юнито е италианска -те дават добри % и извода е ,че хората предпочитат сигурноста пред печалбата от % . Макър и рекламната кампания на АНИ ,брокери ,и финансови и кредитни "специалисти" ,че имотите са започнали да се купуват и ратхт в цената -то виждаме ,е хората вече не им доверят ,както и че имотите ще растът .

Спонсорирани публикации