САЩ започват разследване срещу Генадий Тимченко

Властите в страната затягат примката около обкръжението на Путин
Обновена: 6 ное 2014 14:07 | 6 ное 2014 12:43,
80
САЩ започват разследване срещу Генадий Тимченко
Генадий Тимченко. Снимка: архив Ройтерс

Американските съдебни власти стартират разследване срещу един от приближените на руския президент Владимир Путин по обвинение в пране на пари. Това споделят пред Wall Street Journal лица, запознати със случващото се. Напрежението за богатите поддръжници на държавния глава може да ескалира, отбелязва изданието.

Прокуратурата на Източната област на Ню Йорк, с помощта на Министерството на правосъдието, проверява дали Генадий Тимченко е прехвърлял парични средства, свързани с корупционни сделки в Русия, през американската финансова система.

Прокурорите разследват трансакциите, с които базираната в Женева и съоснована от Тимченко компания Gunvor Group е купувала петрол от руския енергиен гигант "Роснефт" и след това го е препродавала на трети страни. През последните месеци разследващите органи са изискали информация за цените, по които са били сключвани сделките, разкриват анонимните лица.

Трансакциите предхождат финансовите санкции, наложени от САЩ срещу Тимченко и други приближени на Путин през март заради руската интервенция в Украйна. Но паричните трансфери, свързани с трансакциите, могат да представляват незаконно изпиране на пари, ако се докаже, че парите произхождат от незаконни дейности, каквито например са неправомерни продажби на държавни активи, какъвто е петролът.

От Gunvor обясняват, че не са уведомявани, че срещу тях се води разследване и не могат да коментират нищо относно Тимченко, който продаде дела си във фирмата, преди да бъдат наложени американските санкции. Gunvor, която е една от най-големите компании в света, търгуващи със суровини, не е купувала петрол от "Роснефт" вече повече от две години. От ръководството й отричат обвиненията за предполагаеми злоупотреби с офертите на "Роснефт".

Според запознатите лица ходът е част от инициатива „Възстановяване на активи на клептокрацията“ (Kleptocracy Asset Recovery Initiative), която цели да не позволява влагането в САЩ на придобити с корупция пари и да ги върне на пострадалите страни. Инициативата, стартирана през 2010 г., вече атакува официални лица в Африка и Близкия изток по подозрения в корупция. Но изглежда, че това ще бъде първото разследване, намесващо Русия, след като връзките й със Запада се влошиха заради кризата в Украйна.

Освен това разследването има за цел да провери дали част от личното богатство на Владимир Путин не е придобито по незаконен начин. Американските власти твърдяха, че държавният глава има инвестиции в Gunvor.

„Не сме запознати с подобно разследване“, коментира говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Той отхвърля твърденията за каквито и да било финансови или бизнес връзки, включително и тези за инвестициите в Gunvor, между Путин и Тимченко и ги определя като „абсурдни“.

Путин потвърждава, че познава Тимченко от ранните години на 90-те, но отрича да е имал роля в неговите бизнес успехи. От своя страна милиардерът отдавна омаловажава връзката си с президента и категорично отрича, че се е възползвал от нея.

Тимченко бързо се приспособи към капитализма и до началните години на 2000 г. той се превърна в успешен търговец на руски петрол. Богатството му скочи до небесата, когато Путин се изкачи по етажите на властта.

До 2008 г. Gunvor вече доставяше 16 пъти повече руски суров петрол в сравнение 2002 г. Компанията се превърна в четвъртия по големина независим търговец след Glencore International, Vitol Group и Trafigura Beheer. За първото полугодие на 2014 г. приходите на Gunvor възлизат на 54 млрд. долара.

Руските опозиционни лидери обвиняват Тимченко, че използва близките си отношения с Путин, за да купува руски петрол и газ на преференциални цени. Говорителят на Gunvor Сет Пиетрас коментира, че всички дейности на компанията „са в унисон с международните стандарти за финансов криминален риск, измежду които мерките против изпиране на пари, икономическите санкции, мерките против финансиране на тероризма, както и тези, насочени срещу корупцията и даването на подкупи“. Той казва, че компанията е открита спрямо американските власти и ще предостави всякаква документация.

Списание Forbes оценява личното богатство на Генадий Тимченко на повече от 13 млрд. долара. Чрез друго дружество – базираната в Люксембург Volga Group, той контролира пристанища, жп гари и два луксозни хотела във Франция.

Повдиганего на обвинения за пране на пари ще позволи на САЩ да изискат от Интерпол издаването на червена бюлетина, с която Тимченко да бъде обект на издирване, да може да бъде арестуван и екстрадиран от редица страни. През август пред руската новинарска агенция ТАСС самият Тимченко каза, че се страхува да пътува много из Европа. 

Още международни новини можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Аве... преди 9 години
Кво ги мислите руснаците и американците толкоз бе?
58
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тука снимка - ройтерс....!И тая статия у лево при *** ценности!Абе освен ройтерс, няма ли други фотостудия?Отивам на следващата...
57
5
 
3
 
! Отговори
Joro преди 9 години
abe shte pochnat da padat kato krushi ruskite mechki.buahahahahaah i bai Putinko sushto.Putin shte si pee v zatvora 'poi lastochka,poi' a gajeto mu shte pravi na nakoi amerikanec mineti i vecher shte vurti burgeri v MacDonalds.a BG patrioti kato si izburshat sopolivite nosove shte vidqt che bez Rusiq se jivee po-dobre.malko shte si priznaqt che za bili podlugani i kak zamalko biha lapnali,koito i da e *** shtoto e bratski.
56
2
 
5
 
! Отговори
Дони преди 9 години
До 63 ! В САЩ обичат да ги капсоловат отзад ,затова там има много обратни!
55
4
 
15
 
! Отговори
Дончо преди 9 години
ПО-големи *** от тези в САЩ няма.Занимават се единствено с гнусотии.Не си спомням някога да са направили нещо добро ей така без изгода!
54
1
 
2
 
! Отговори
до 59 преди 9 години
До АнонименНяма да умре от глад, Бранника ще го напазаруват от друго място и ще пише оди за възхвала на другата власт.
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Грешка 25%Одисвй 1
52
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
58 от кое е по видно от това че скача долаеа ли от това чезработицара им от байниските в света от това че стандарта им е най яисокуя в света от големите икономики или от това че имат ръст тази година на 3% знаеш ки какво е това за 17 трилииона икононика Русия за да порасте столкова в а абсолютни цифри трябва да има ръст 40% а тя ще пада дориОдисвй 1
51
17
 
11
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До Анонимен 59САЩ фалират от 1917 г, когато вашият духовен водач Ленин ,на всички ви капсулова по един Сърп и Чук в празните глави.
50
2
 
17
 
! Отговори
Новината преди 9 години
Световно известният холивудски режисьор Оливър Стоун е помолил Владимир Путин за съгласието му да снима документален филм за живота и делата на най - влиятелния човек на нашето време.
49
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
58, мда, видно е - твойте хора така говорят от грубо 70 години. Е, САЩ до сега така и не фалираха, нито един път, но пък твойте хора за да се окажат прави решиха те да фалират на няколко пъти :)
48
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все по видно е как САЩ изпадат в агония и тя ще продължи докато се разпаднат жалко че сме им съюзник
47
14
 
4
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До 56Ти гледай да не те барне Обама, че там няма празно, два ката, башка главата.Тръгнал си с Путиновата играчка да плашиш.
46
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ахахахах, прегледай failure rate-а на руските ракети и тези на НАСА. Взриви се една ракета на частна компания и почнаха пак глупостите, но колкото и да се пениш няма да промениш фактите и статистиката. И в тая насока - до скоро руснаците вземаха някой лев за качване на хора до мкс, съвсем скоро и това ще им спре. Те използват ракети от 67-***, наса ще използват технологии от 2014-та. Смеееееешни стееее :D
45
6
 
4
 
! Отговори
до Mr.STARBUCKS преди 9 години
Е,как коя глава бе.Тая дето я гушкаш всеки ден.
44
12
 
6
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До Анонимен53За каква глава ми говориш бе приятел, какво може да покаже това джудже. Някоя съдийска ***. Отдавна го ползва само за ВиК.
43
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците могат да стегнат само една примка около Русия.И тя е с нежните им устенца около долната глава на Путин.
42
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чакам големите икономисти да ми обяснят колко точно са сделките за търговия директно в рубли и как това и повишава стойността и вече всички искат само рубли да притежават. Нищо, че са два пъти по-евтини от преди няма и 6 години, или с други думи - кофти тоалетна хартия. Хайде икономистите, просветете ме, моля :)
41
0
 
10
 
! Отговори
yan преди 9 години
След като републиканците спечелиха в Сената и заявиха , че Обамата е най-катастрофалния им президент, някои демократи решиха да търсят реванш за поражението си навън.Още от едно време връзките САЩ-СССР, а сега САЩ-Русия са по-стабилни с републиканците. Уж републиканците са консерватори, а пък са по-резултатни политици. Парадокси на политиката.
40
11
 
6
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
$ 1 = 2 Камаза с рубли.

Спонсорирани публикации