Левовете от бъдещето - най-добрите посланици на България

Вижте парите, които разказват истории
Обновена: 11 ное 2014 14:00 | 11 ное 2014 11:52,
78

Кукерите, наричани още чауши, бабугери, станчинари, дервиши, старци, суратиили джамалари, са българските карнавални фигури – мъже, предрешени като зверове или типични персонажи (бабата, дядото, царят, бирникът), винаги са с маски на главите, често с чанове на пояса и с кожуси с козината навън.  Кукерите танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни (символични) действия, като оране, сеитба и други. Снимка: Методи Жейнов/Behance
 

Методи Жейнов доказва, че националната валута може да бъде успешен посланик, разказвайки истории за традиции и успехи.

Вижте как могат да изглеждат банкнотите, ако талантливият български дизайнер беше техен автор. Под всяка една банкнота той обяснява защо е решил именно този мотив да бъде заложен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
на пример преди 9 години
Идват рекетьори-подаваш 20-ка и им казваш,че ако продължават да досаждат ще се обадиш на тоя от 20-ката.Отиваш на изпит-преписваш от 100-ката,ако те хванат подаваш я и толкова.А трябва да се напечатат и още с номинал - 500 лв. с лика на бай Тошо,1000лв. с лика на Сергей,5000лв с лика на Иван,50 000лв с лика на Б.ащицата на Б.ългария. Найс а?
57
1
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Не се чудете 4е предлагат ве4е кюнци по банкнотите и аборигени....натам сме се запътили, не виждате ли какво става?! След 20-30 години тука ще са предимно пе4ки и кюнци по улиците и 4алми с виещи ходжи от минаретата!!! Подготвят ни лека полека....бежанците, емиграцията, сега банкнотите, правителствата са на каишка и къс повод при чорбаджии отвъд океана и в Брюксел....лека полека нещата се наместват както са го планирали световните душмани!!!
56
0
 
6
 
! Отговори
смехурко преди 9 години
А бат Сали и терминал 2 на кои банкноти ще сложите?
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
изненадан съм,че идеолозите на този кич са пропуснали лицето соломон паси.от другата страна на банкнотата трябваше да има ракети SS и бай Ставри с флекса.пълна порнография,
54
2
 
6
 
! Отговори
БРАВО!!!!!!!!!!! преди 9 години
БРАВО!!! НАИСТИНА СА ХУБАВИ!!!!!!!!! САМО НА КУБРАТ ПУЛЕВ МЯСТОТО НЕ Е НА БАНКНОТИТЕ, но МАРТЕНИЦИТЕ СА ИДЕАЛНИ!!!! А ЗА ЗЛОБЕЕЩИТЕ - ПОГЛЕДНЕТЕ БАНКНОТИТЕ НА ПОВЕЧЕТО ДЪРЖАВИ ПО СВЕТА - КРАСИВИ СА !
53
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Супер грозни са!!! Отврат!!!Много бездарна, скучна, безидейна, елементарна, детска визия.
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези "банкноти" на нищо не приличат и ще ме е срам ако се намери ***, който да ги въведе в обращение.Тоя дизайнер за нищо не става!Голяма кичозна мацаница са тези банкноти!Странно защо ни го пробутват тука с такова възхищение журналистите?!?
51
3
 
8
 
! Отговори
sport преди 9 години
Егати и сбирщайна!
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Банкнотата трябва да има стойност бе умници,това да не ви е картина :))
49
2
 
4
 
! Отговори
аааа преди 9 години
За 20-то лева са избиваме.Пък 100-те са само за професори.
48
6
 
18
 
! Отговори
мнение преди 9 години
В една банкнота трябва да има основен цвят и после всичко останало. В настоящите ни банкноти е спазено това условие и затова са в пъти по красиви и лесно различими от тези които ни се предлагат сега.Банкнотата трябва да е с красиви картини с хубави идеи,ясни контури и заслужили имена от историята ни и културата ни.
47
2
 
5
 
! Отговори
Чичо Бончо Сандокана преди 9 години
Забравих, че 10-о левката е наистина изключителна...мое мнение.Жейнов, моля те, на другите мисли нещо друго.
46
4
 
12
 
! Отговори
Чичо Бончо Сандокана преди 9 години
Както е тръгнало да сложат Стоичков и Батков и Домусчиев и да приключваме.Това са все пак големи личности.........нали,м?Жейнов, наборе...аре малко да премахнеш Пулев и математиката.Помисли с какво сме известни от древни времена....ооооо Слънчев Бряг, ми него нарисувай бре хохохооо.Пак ще стане като с логото на българския туризъм - много пари, малко акъл и накрая - ***, а освен това и леко копие на други лога.Аз преминавам на евра.
45
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тц тц тц, повечето от снимките ползвани за фон се намират свободно в Гугъл. Браво, така се краде интелектуален труд. Особено снимка 2 с ДНК-то, първата от месец ми стои на десктоп-а. Нямам думи просто.
44
1
 
19
 
! Отговори
Мнение преди 9 години
2 лева - кукера е като чист африканец...би могло и по-подходящ да се избере5 лева - твърде абстрактно - като една от най употребяваните банкноти би могло да е свързана с азбуката ни10 лева - много хубава20 лева - категорично не варианта с Пулевнагоре......много рядко ми се мяркат та каквито дойдатИ изобщо добре би било по-широк обществен коментар
43
4
 
14
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Срамота ,срамота До там я докарахме Явно е поредната част от плана ,да се заличим като народ съвсем Как на банкнотите няма да има истински заслужили личности ,които са допринесли наистина България да я има Заебават Паисии ,заради някакъв си Кубрат Пулев примерно Въобще такива простотии не ми се мисли Банкнотите ще докажат ,че сме си отсекли корените тотално и лееек джихадиски вятър и България ще е отнесена тотално
42
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То левовете са най-слабото място на България. Валутата ни е много обезценена.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
No coment....
40
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въобще не ме интересува как ще изглеждат. При плащане с карта ,въобще няма значение какво е нарисувано . Единственото важно е как ще се връзват към еврото и долара и колко ще ми бъде заплатата в евро, през курса с лева.
39
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АтакистНе е лоша идеята, но трябва да го сложим на банкнотата от 1000 лв. , която ще пусне в обръщение - за да плаща по лесно заплатите , които обещаваше. А и нека да е гол, както се беше снимал някъде, като символ на народа ни, който ще тръгне гол, ако го управлява тоя ***.