Бързата кончина на "Южен поток" изненада Европа

Путин постави натясно еврочиновниците, пишат руските издания
Обновена: 3 дек 2014 14:11 | 3 дек 2014 09:29,
109
Бързата кончина на "Южен поток" изненада Европа
Снимка: Reuters, архив

Скоропостижната кончина на "Южен поток" след осем години преговори и скъпоструваща подготовка изненада не само европейските политици, но дори и чуждестранните участници в проекта, пише "Комерсант".

Печатът в Русия коментира изявленията на президента Владимир Путин и на шефа на "Газпром" Алексей Милер в понеделник при посещение в Турция, че проектът за газопровода е закрит.

Реакциите в ЕС вчера "бяха различни - от прецизно демонстрирано безразличие минаваха през открито недоверие и стигаха до възмущение", обобщава "Комерсант".

Още през декември 2012 г., когато се полагаха основите на "Южен поток", Алексей Милер заяви, че "проектът намери абсолютно търсене на пазара", а всички количества "вече са разпределени". Вчера обаче се затрудни да отговори какво ще стане сега с тези договори, посочва "РБК дейли".

Замразяването на проекта ще причини на европейските компании щети най-малко за 2,5 милиарда долара. Оценки на загубите правят и ръководствата на балканските страни, през които трябваше да мине газовата тръба. А Европейската комисия вече заяви, че никой няма да компенсира щетите, пише "Вести".

Накратко, Балканите реагират на съобщението с "разочарование и надежда, че проектът все пак ще бъде осъществен. В газопровода се инвестираха пари, на него се разчиташе, а ето че проектът е замразен. И виновник е самият Евросъюз", добавя електронният вестник.

ЕС смята да обсъди проблема идната седмица, напомня "Новие известия".

Европейската комисия ще иска от Русия обяснения за отказа й от проекта, а Сърбия ще настоява за обяснения от Русия и ЕС; освен това, Белград би желал да получи от Русия потвърждения, че Сърбия няма да остане без горива през зимния период. Българският външен министър Даниел Митов съобщи, че страната му приема едностранното решение на Русия за излизане от проекта, и обвини Москва, че не спазва международните правила, отбелязва "Ведомости".

Администрацията на САЩ е убедена, че решението на Русия произтича от състоянието на руската икономика и международните санкции срещу федерацията, цитира "Московский комсомолец" коментар на Сюзън Райс, съветничка на президента Барак Обама по националната сигурност.

"Руската икономика има проблеми тази година. Курсът на рублата спадна с 37 на сто, нарасна изтичането на капитали, МВФ дава неутешителни прогнози", каза Райс на пресконференция във Вашингтон. По думите й тук личи "същественото влияние" на международните санкции, а "Южен поток" вероятно няма да бъде осъществен. "Според нея, това ще съдейства за укрепване на енергийната сигурност на Европа", допълва "Московский комсомолец".

С отказа си от "Южен поток" Владимир Путин постави натясно експерти и еврочиновници, констатира "Газета". Дори след денонощие все още нямаше ясни коментари от първите лица в ЕС. Или са били изненадани от действията на руския президент, или всичко са знаели предварително и са сключили тайна сделка с Путин, предполага изданието. Руският президент е майстор на тайните политически комбинации, изтъква "Газета".

Путин може да е бил принуден да отхвърли "Южен поток" заради непримиримата позиция на Запада, според която газопроводът е най-вече антиукраински проект, целящ Киев да изгуби доходите от транзит на руски газ, гласи едно от мненията, цитирани в текста.

Но според друга, "конспирологична версия", Владимир Путин има тайна сделка със Запада, включваща закриване на "Южен поток" и отказ от руска експанзия на европейския газов пазар "в полза на втечнения природен газ от САЩ. В отговор САЩ и ЕС ще натиснат Киев, за да спре той бойните действия" срещу сепаратистки Донбас, разказва всекидневникът. Той припомня постъпилите междувременно съобщения, че украинската армия е постигнала с отцепниците споразумения за спиране на огъня и изтегляне на войските. Показателно е според "Газета", че изявленията за "Южен поток" и украинските спогодби идват в навечерието на насроченото за четвъртък послание на президента Путин към руския парламент.

Ако не сензации, се очаква поне Русия да заеме ясни позиции в отношенията със Запада и с Украйна. В посланието може да бъдат огласени и други части от "тайната сделка" за "Южен поток". Политологът Станислав Белковски обаче е сигурен, че "доверието между Путин и западните лидери е изгубено, а без доверие не се сключват никакви сделки", пише "Газета".

Спирането на огъня впрочем е планирано едва за следващия ден - 5 декември. Според кремълски източници Путин подготвя документа лично и никой не знае съдържанието, се казва в материала.

Вместо "Южен поток" руските държавни ведомства ще разработят строежа на друг газопровод - до Турция, а от терминал на турско-гръцката граница газът ще се продава на страни от ЕС, припомня "Росийская газета", чиито експерти описват възможни варианти за прокарването на бъдещите тръби.

Освен преките загуби от напразните инвестиции и колосалните политически и организационни усилия, от неполучените ползи под формата на транзитни такси, страните от ЕС губят възможността да изградят изцяло европейска верига за газови доставки. Рисковете от украинския транзит остават, дори се множат, а в перспектива пред ЕС се очертава и засилване на турското влияние върху европейските дела. При това изчезва един лост за натиск върху Русия - твърде големият инфраструктурен проект, който бе зависим от властите в Брюксел, заявява пред руския официоз аналитикът Иван Капитонов.

"Европа без съмнение много ще съжалява за лекомислието си. Руснаците са непобедими", твърди авторът на коментар във "Вечерняя Москва". "Печално е, че в най-ново време цивилизовани уж страни се "удушават" с взаимен шантаж. Обаче - на война като на война. А наближава студена зима. Ето за какво трябва да се замислят европейските ни колеги", добавя коментаторът.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Петя преди 9 години
До 98Значи сега си представи руските мужици до европейските пу*ки - какво ще се случи. ЕС е потърпевш от щатски интереси. Ако някой си мисли, че на САЩ им дреме за БГ или Украйна, значи много малко познава историята или не може да мисли. Разбира се, на Русия не и трябва БГ също по никакъв начин. Извода е неприятен, но колкото по-късно го направим толкова по-бедни и настонали ще сме. А Южен поток беше добра сделка за нас, тъй като нямаме всъщност почти нищо. Извода е, ако сам си не помогнеш...
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук вони на руски мужици.
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак ще купуваме руска газ, ама от турция. Ердоган ще държи кранчето. Много яко.Рамадан, корман и доган са на седмото небе от кеф. Сбъднаха се мокрите им сънища.
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе стига сте ни занимавали с тоя евргейски *** бе изпуснаха инвестиция на 22 млрд сега ще си купуват газ от Турция по неевропейска тръба с руски компресор. В
83
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Президентите на петте каспийски държави - ​​Русия, Азербайджан, Иран, Казахстан и Туркменистан - се договориха за принципите на сътрудничество в Каспийско море и ги фиксираха в съвместна декларация. В документа, по-специално, се казва, че страните се споразумяват, че дейността им в Каспийско море ще се осъществява въз основа на договорените от тях принципи, включително и за "сигурност и стабилност в региона".Това се случи на 29.09.2014г, така че пак от руснаците ще зависи "Набуко"- ха -ха
82
0
 
2
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
До АнонименNedei da plues Rusiq ,4e maika ti zalna.
81
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 91Байно байноооо хич те няма. Какви глупости дрънкаш бе. Това да не ти е Елцин. Путин е 10 хода напред в играта не си ли личи. абе все се мислите за много умни бе. Западните гейове това ще им изяде главите - това мислене и действие на безгрешни. САЩ отдавна издишат през пукнатия балон. Добре 4е долари се пе4атат и има търсене на такива защото петрола се търгува с долари. Иначе жална им майка.
80
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 9 години
До 89-под селският ти *** също има нефт,копай,дерзай.
79
0
 
19
 
! Отговори
бг преди 9 години
Путин постави натясно еврочиновниците,а нашата *** бърза да ги оневини.
78
20
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Южен паток"бе запратен от янките в Сибир, замразен до абсолютната нула!Колоса Русия се крепи на замръзнали крака от пясък,рублата се изпарява със всеки изминал час, като въздух под налягане.
77
1
 
4
 
! Отговори
До 86 0т 74 преди 9 години
1. Набуко беше замислен точно за туркменският нефт .Но Туркменистан се отказа. После се мислеше за Азербайджански нефт по Набуко .И там - фал. Така завърши Набуко.2.Наши находища чудесно. Приветствам. Да идват бързо и по много. 3.Източно Средиземноморие - ок . ДАЙ ЦЕНИ, на който България ще купува и кога се очаква да стане поне едно от тези?
76
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Министерският съвет взе решение да стартира конкурси за търсене и проучване на нефт и природен газ в две площи, разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море Блок 1-14 Силистар и Блок 1-22 Терес, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Eнергийната независимост на страната може да бъде постигната на първо място чрез проучване и експлоатация на собствени находища на природен газ и нефт. Трябва да се спасим от наглия руски рекет!
75
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отворкото Путин се направи на мъж и рублата само за един ден с -9%.
74
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България само печели от смъртта на Южен поток. Милиарди губят само българските слуги на Кремъл.Дори Гърция купува по-евтин руски газ спрямо България, въпреки че тя го транзитира към южната съседка.
73
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 74Транскаспийският азиатски газопровод е от особено значение за Югоизточна Европа, включително за България е четвъртият, който минава по дъното на Каспийско море и ще пренася туркменски газ за Южния газов коридор. В перспектива по него ще се подава и природен газ от Казахстан. Газопроводът е заложен като проект от Свързана Европа под 7.2.1, въпреки яростната съпротива на Русия.Още искаш ли ?
72
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 7800Анонимен преди -114 секундиДо До 74Никакъв поблем.Каспийският регион. Общо доказаните находища в Каспийския регион се оценяват на 2550 млрд. м3 природен газ.Източното Средиземноморие. Общо находищата в Източното Средиземноморие, открити след 2009 г. съдържат около 3500 млрд. м3.Черно море. Геофизичните проучвания показват, че в изключителните икономически зони на Украйна, Румъния и България има потенциални запаси на природен газ оценявани на повече от 200 млрд. м3
71
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 74Никакъв поблем. Каспийският регион. Общо доказаните находища в Каспийския регион се оценяват на 2550 млрд. м3 природен газ. Източното Средиземноморие. Общо находищата в Източното Средиземноморие, открити след 2009 г. съдържат около 3500 млрд. м3.Черно море. Геофизичните проучвания показват, че в изключителните икономически зони на Украйна, Румъния и България има потенциални запаси на природен газ оценявани на повече от 200 млрд. м3.
70
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
79 Не аз а бившия шеф на Булгаргаз - Филипов , мислиш ли че той не знае .И трите цитата бяха от него , все пак той е специалиста .Между другото и Симвеонов политика преди време беше писал / а той е инж и е запознат с материата / че на практика руснациъте нямат никаква готовност за изграждането на Южен Паток защшото нямат неонходимата инфраструктура в самата Русия , да не говрим че помпените станции са сус Западна технология , къде руснак и помпи. Виж че и по дъното им правят Зап Одисей
69
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
76 Добро утро знам , че искат да заобиколят Украйна , дори и под вода в проекта , който е правен далеч преди на Мейдана някой да е мисли че нещо ще се случва там, та в този проект трасето минава от руски в турски води или специална икономическа зона , независимо че те са много по-дълбоки , виж релефа на Черно море . Този проект си беше чист рекет спрямо Украйна .Одисей 1
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
одисейчо как пък сметна колко газ има в русия нямали количества ама мисли си така най голямата страна той газта смята 100 кучета 200 мъди сметкаджия

Спонсорирани публикации