САЩ и Русия отиват към ядрена надпревара

"Гардиън" за покачването на напрежението между двете сили
Обновена: 5 яну 2015 14:07 | 5 яну 2015 09:52, Елка Василева
315
САЩ и Русия отиват към ядрена надпревара
Снимка: архив, Reuters

Задълбочаващият се разрив между Москва и Вашингтон заради крилатите ракети и все по-дръзките патрули на руски подводници, способни да носят ядрено оръжие, заплашва да сложи край на ерата на контрол върху въоръженията и да възобнови опасното съперничество между двете водещи ядрени сили, пише британският в. "Гардиън".

Напрежението се покачва от американските заплахи за ответни мерки в отговор на разработването на нова крилата ракета от Русия. Според Вашингтон това нарушава един от ключовите договори за контрол върху въоръженията от времето на Студената война и увеличава изгледите САЩ отново да разположат свои крилати ракети в Европа след 23-годишно прекъсване, отбелязва вестникът.

Един от по-видимите признаци за безпокойството беше по Коледа, когато американската армия задейства над Вашингтон експериментална система, предназначена да засича идващи крилати ракети.

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) не уточни естеството на заплахата, но предприетите действия бяха извършени девет месеца, след като НОРАД призна, че Пентагонът се сблъсква с "някои значителни предизвикателства" в противодействието на крилати ракети, имайки предвид по-конкретно заплахата от руски бойни подводници, посочва изданието.

Тези подводници, които правят набези в Атлантическия океан, са въоръжени с крилати ракети, способни да носят ядрени заряди.

В светлината на агресивната реторика на Москва и изтичането на срока на ограниченията, основаващи се на договорни задължения, има несигурност дали тези ракети сега носят ядрени бойни глави, изтъква вестникът.

Покачването на напрежението става в момент, когато усилията за контрол върху въоръженията от периода след Студената война губят импулс. Броят на разполаганите от САЩ и Русия стратегически ядрени бойни глави се увеличи миналата година, а двете страни харчат милиарди долари годишно за модернизиране на своите арсенали. На фона на войната в Украйна и изпитващата затруднения икономика руският президент Владимир Путин поставя все по-голямо ударение на ядрените оръжия като гарант и символ на влиянието на Москва, посочва изданието.

Това, което най-много тревожи САЩ, е изпробването на крилата ракета със среден обсег от Русия, което според Вашингтон е явно нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от 1987 г., който сложи край на опасното противопоставяне между американските и руските крилати ракети в Европа. Крилатите ракети следват релефа на терена, което им позволява да не бъдат засичани от радарите и да поразяват стратегически цели с малко или без никакво предупреждение, а това поражда страхове и у двете страни от изненадващи
изпреварващи удари, отбелязва "Гардиън".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още по темата: САЩРусияядрени сили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
7
 
! Отговори
:) преди 9 години
до 11 : страх те е от война ли бе, ми то заради такива като теб "страхливци" сме на това дередже, отдавна има технология за предотвратяване на радиация на определени места...не си мисли че те са прости и ще се бият АКО няма да има победител..
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РумбоСтремежът да имат всичко,което е на въоръжение в Америка е минало!---------------------------От кога Русия се стреми да има американски военни технологии, освен стелт(Т-50) ???Повечето оръжия са Руска разработка, включително и бойните хеликоптери от 60-70-та година!!! Ми-8, доколкото помня!
10
2
 
34
 
! Отговори
до странджата преди 9 години
Добре, че има такова недоразумение като тази креатура Странджата, страстно но не и безплатно защитаващ себеподобното недоразумение Борисов, за да разберем, че човешката тъпота няма измерения. Тъпотата им е като вселената, необятна. От всичко разбира като себеподобния си което не попречи на Борисов да бута България към трета ноционална катастрофа. И за да има някакъв шанс България такива недоразумения трябва да се изпращат в отвъдното. Те не могат да се променят поради крайната ограниченост.
9
2
 
22
 
! Отговори
До 8 преди 9 години
За разлика от теб, аз не се образовам от "евтини екшънчета", а гледам документални филми, и то най-новите. Потърси си няколко за американския ядрен арсенал и виж в какво състояние са. Не е зле да прочетеш и 1-2 статии на Ройтерс за начина, по който Щатите харчат "най-големия военен бюджет в света".
8
4
 
58
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Наистина интересно, руските подводници в океана правили набези, а американските военни кораби в Черно море са на круиз. НАТО се навря по границите на Русия и очакват да им кажат евала ли? Можеше и така да стане, но предателя Горбачов не е на власт, а Пияницата Елцин гушна букета.
7
3
 
51
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Въпреки големия шум,който САЩ вдигат за руското въоръжаване,истината излиза наяве-Русия отделя 10 пъти по-малко пари за оръжие отколкото САЩ!Освен това оръжията на руснаците са изключително отбранителни или за ответен удар,докато на американците-за първи удар,за поддържане на световната доминация и наказване на "непослушни" държави!Русия залага на сравнително евтини,но ефективни системи,които правят САЩ напълно досегаеми!Стремежът да имат всичко,което е на въоръжение в Америка е минало!
6
6
 
52
 
! Отговори
;) преди 9 години
Навремето откраднаха Миг-а и го разглобиха, развиваха "уж" стелт самолет, а ръшаните му бяха направили снимка вече от космоса, после разбраха че са изстреляли и човек в космоса, през студ,война си признаха че изостават доста от агентите на КГБ във всяко отношение, сега се правят на МНОГО СИЛНИ и ейто пак пише го във темата "Пентагонът се сблъсква с "някои значителни предизвикателства" в противодействието на крилати ракети, имайки предвид по-конкретно заплахата от руски бойни подводници" ..
5
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дали тези ракети сега носят ядрени бойни глави, изтъква вестникът.-------------А дали ... кой ще ми каже ... :)--------------а това поражда страхове и у двете страни от изненадващиизпреварващи удари, отбелязва "Гардиън".--------------ААА, сега взе да поражда страх ... досега не се пораждаше страх
4
11
 
37
 
! Отговори
Ярс преди 9 години
Каква надпревара може да има, когато едната от двете страни ползва ракети отпреди 40 години и командното й оборудване включва развалени телефони от 1960 и 8-инчови дискети ? Внимание, не говоря за Русия...
3
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До фуиМоже за разнообразие да метнат 2-3 на отворковците на острова за да не пишат тъпотии
2
10
 
24
 
! Отговори
фуи преди 9 години
супер, що пък не си метнат и по две-три бомби да се свъшва. С парата от тия ядрени програми могат толкова други неща да се постигнат, ама не си мериме пи*ите
1
26
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Гладна кокошка просо сънува, както се казва.

Спонсорирани публикации