По-евтин бензин не значи по-евтини стоки!

Експерт: Има други фактори, които влияят на потребителската кошница
Обновена: 13 яну 2015 14:04 | 13 яну 2015 10:20, Надежда Бочева
78
По-евтин бензин не значи по-евтини стоки!
Снимка: Булфото, архив

В условията на глобален пазар има много други фактори, които влияят на потребителската кошница освен горивата, каза пред Нова телевизия икономистът Лъчезар Богданов.

Още по темата
Поевтиняването на бензина не гарантира задължително поевтиняване на всичко, коментира той. „Ако цената на горивата падне с 10%, то цените на стоките в общата потребителска кошница падат с 1%“, изчисли той.

Той отбеляза, че транспортът и потреблението на енергия са важни разходи за бизнеса. Стойността на всички употребени горива е 7-8% от БВП. Така всеки може да изчисли как този разход се отразява на цените.

Последно днес на някои бензиностанции литър бензин се продава за 1,92 лв./литър. С картите за отстъпки на някои търговци напълно е възможно някои потребители да зареждат и на цена 1,90 лв./литър, посочи Богданов.
На въпрос дали след като някои транспортни компании са обявили, че ще намалят цените на билетите, да очакваме поевтиняване и при храните, икономистът отговори: „Частично да, но там има и други тенденции. На световните борси някои продукти са доста по-скъпи: говеждо, агнешко, зехтин. Какаото е с 50% нагоре, кафето също е по-скъпо спрямо края на 2013 г., но там действат и други фактори освен стойността на горивата – например  политически кризи”, заяви Богданов. Затова по думите му не е задължително всеки продукт да поевтинее, някои може да поскъпнат, тъй като сме част от глобален пазар.

Според него все пак в България хранителните стоки през последните 12 месеца леко поевтиняват, както и почти всички услуги. Но образователните услуги леко поскъпват, там горивата не са водещ фактор, даде пример той.
Финансистът Банчо Банов посочи, че през 2003 г. цената на барел петрол, която сега е 48 долара, е била 28,95 долара, а бензинът е струвал 1,30 лв/литър. Изведнъж до 2012 г. цената на барел стига 115-120 долара и литър бензин става 2,56 лв., а сега слиза надолу.

„За 9 години петролът поскъпна близо четири пъти, а бензинът – 1,97 пъти. Сега трябва да очакваме сходна тенденция – бензинът да поевтинява със закъснение и наполовина по-малко спрямо петрола“, очаква Банчо Банов.

Той се позова на изчисления на Лукойл, според които цените на петрола формират само 40% от цените на бензина. Всичко друго са акцизи и други разходи.

Банов заяви, че търсенето на основни хранителни продукти в България, като хляб, мляко и яйца, е „нееластично“ - ако едно семейство яде по един хляб на ден, при евентуално намалена цена няма да започне да потребява повече.

Лъчезар Богданов обаче каза, че ниските транспортни разходи разширяват географията на един пазар и конкуренцията се засилва. Той очаква при 20% спад на цените на горивата и 2% по-ниска инфлация или дефлация структурата на потреблението да се промени. Но дали парите ще отидат за друго потребление, дали хората ще ги спестят, или ще ходят на почивки, е трудно да се каже.

При всички случаи такава голяма промяна не сме виждали от доста време, отбеляза Богданов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С ниските цени на безина и дизела НЯМА до поевтинеят цените на транспортните услуги(билети,спедиция,логистика),а единствено ще доведат до подобряване стандарта и личния живот на бузинисмените-собственици на транспортни фирми със следните придобивки :1.НОВИ ПО МЛАДИ ЛЮБОВНИЦИ-ПОКУПКА НА НОВ МЕЗОНЕТ!1.1.НОВА ЛЮБОВНИЦА ЗА ЖЕНАТА ТРЯБВАТ-НОВА КОЛА,БИЖУТА,НОВ АПАРТАМЕНТ СЪЩО!2.НОВ МОДЕЛ BMW,AUDI,MERCEDES3.НОВИ ЛУКСОЗНИ ИМОТИ4.ПОЧИВКИ ДО НОВИ ЛУКСОЗНИ ДЕСТИНАЦИИ
28
0
 
8
 
! Отговори
ДС преди 9 години
Дано по-бързо навлязат ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ. И тогава да ви видя.
27
8
 
1
 
! Отговори
Веско преди 9 години
До Анонимен 37Е стга вече форумни "специалисти". Вземи произведи нещо и го изкарай на пазара с 6% "нормална" печалба да видим колко седмици ще устискаш. Въбще можеш ли да сметнеш себестойност на една стока?
26
0
 
17
 
! Отговори
Чикън преди 9 години
Аман от алчни "икономисти".Точно заради такива "експерти" човечеството затъва все повече и все повече.
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В тази държава всички искат ако може да не плащат за нищо. Е, няма как да стане това.С тази психика, ще си стоим вечно най-бедните в Европа.............Май ти си за психиатър!!!В тази държава средната заплата е 325 Евро,а потребителските цени са на ниво за средна заплата от 1000 Евро.В тази държава всеки плаща за много по високи покупни цени отколкото е реалната им себестойност+6% нормална печалба. Е за това ще си останем най-бедните в Европа,никаква психка няма значение тук!
24
0
 
36
 
! Отговори
Гешата преди 9 години
Когато се качва бензинът, стоките веднага скачат нагоре. И тогава ли бензинът не оказвал влияние върху ценообразуването?
23
0
 
19
 
! Отговори
с. преди 9 години
Ах,ама наистина ли!А тогава защо при скок на горивата моментално всички цени тръгват нагоре без да влияят другите явно важни фактори!??Тия "експерти" що не вземат....нали!:)
22
1
 
3
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
V durjavata v koqto sam litara e 1.70... No uvi v Balgaria 1.90 i vsichki si mulchat,psuvat taino v kushti da ne zeme da gi chue nekoi vajen mafiozo s koito se gordeem i da mu schupi vrata, i si produljavat da si zarejdat i da si plachat tihichko i taino. Kato izleze nqkoi inteligenten da pravi protesti golemi uvaci pred televizora 'evala' a u no masata BG ovce pak gi e baze da izlqzat i da si tursqt pravata za da ne zeme niakoi policai da gi nabie...
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Специално за градския транспорт и държавните автобусни превози, не трябва да има сваляне на цените на билетите. По-добре е да има натрупване на капитали за нови, по-качествени машини и резервни части................Хахахаха разсмя ме искренннооо!С ниските цени на безина и дизела идва време за :1.НОВИ ПО МЛАДИ ЛЮБОВНИЦИ-ПОКУПКА НА НОВ МЕЗОНЕТ!1.1.НОВА ЛЮБОВНИЦА ЗА ЖЕНАТА ТРЯБВАТ-НОВА КОЛА,БИЖУТА,НОВ АПАРТАМЕНТ СЪЩО2.НОВ МОДЕЛ BMW,AUDI,MERCEDES3.НОВИ ЛУКСОЗНИ ИМОТИРазвесели ме истински!
20
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не са луди да свалят цените. Това не са ти другите държави. Долна ***
19
0
 
20
 
! Отговори
A преди 9 години
той е експерт ..вервайте му
18
0
 
39
 
! Отговори
Peпи преди 9 години
По-евтин бензин не значи по-евтини стоки!По-скъп бензин значи по-скъпи стоки!
17
0
 
20
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Нагла работа.
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Финансистът Банчо Банов,Лъчезар Богданов-ЕКСПЕРТИ????Щооомм казвате!!!!Тук из форума е пълно с такива ЕКСПЕРТИ!!!Експертите напуснаха България последните 20 години и работят на Запад!С една стипендия,едно общество експерт се не става,става се с много публикации с добър импакт фактор.Доколкото знам българските медии са с импакт фактор под нулата,тоест едно голямо ЕКСПЕРТНО БРЪЩОЛЕВЕНЕ се получава накрая.
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като се дигат говирата се дигат цените на стоките двойно, като падат горивата падат цените с една стотна от падането на говирата, е не ги разбирам аз тия сметки и това си е :)
14
0
 
29
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Трудно ще спра:30 Декември 2006 07:06 в-к "Сега"-Поскъпването на бензина и дизела автоматично ще повлече нагоре цените на повечето стоки.Според различни икономисти заради новия акциз инфлацията ще скочи между 0.15 и 0.6%. За 2007 г. се очаква тя да бъде 4.4%. . Хахахаха
13
7
 
16
 
! Отговори
Златев от Правец преди 9 години
Добре че моят приятел от банкя,който е много умен и е полиглот, ви накара да карате на фароведе нонощно , уверявайки ви че те спасяват животи и вдигна скоростта по магистралата. Това направи той,за да се вдигне потреблението на горива. А всъщност аз гушкам едни 900 милиона допълнително.
12
1
 
12
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Продължавам: *** 19.07.2011 12:08-Поскъпването на горивата с около 10% обикновено води до поне 1% инфлация за страната, което е много. В случая се отчита повече от 10 на сто повишаване и ако тази тенденция се задържи, това автоматично ще рефлектира върху останалите цени". :)
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точно така е!!!!!!!!!СКЪПИЯ БОРИСОВСКИ ТОК СЪЩО ОКАЗВА ВЛИЯНИЕ НЕКА И Е ЗЛЕ НА ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА НАЙ-ГОЛЕМИЯ СОБСТВЕНИК НА ЦЕНТРАЛИ ЗА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ!
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОГАТО ЗАПЕ Е АК-47 ЦЕНИТЕ ЩЕ СТАНАТ ПОНОСИМИ ЗА ПРОСТОЛЮДИЕТО.

Спонсорирани публикации