ЕС може да блокира договори между Унгария и Русия

"Файненшъл таймс" за двустранните споразумения в ядрената енергетика
Обновена: 23 фев 2015 14:07 | 23 фев 2015 11:08, Елка Василева
95
ЕС може да блокира договори между Унгария и Русия
Снимка: архив, Reuters

Решението на Унгария да сключи договори на стойност близо 12 милиарда евро с руска държавна компания може да бъде блокирано от европейските регулаторни органи, пише в."Файненшъл таймс".

Вето или огромна глоба от Брюксел биха били спънка за унгарския премиер Виктор Орбан, който превърна проекта в централен елемент на стратегията си за задълбочаване на политическите и икономическите връзки с Русия въпреки санкциите на Запада срещу Москва за ролята й в украинската криза, отбелязва изданието.

Освен това според европейски дипломати решението на Орбан да не провежда конкурс подхранва опасенията, че близките му връзки с Москва могат да накарат Унгария да се противопостави на опитите за засилване на санкциите срещу Русия.

Според противниците на споразумението то носи финансов риск, както и опасност от засилване на енергийната зависимост на Унгария от Москва. Страната и без това внася от Русия 80 процента от петрола си и 60 процента от газа.

Будапеща ангажира подразделение на руската Росатом през декември за проектирането, изграждането и поддръжката на два 1200-мегаватови реактора в град Пакш.

Макар ЕК да не се е противопоставила на междуправителствените споразумения, подписани от двете страни преди около година, договорите за АЕЦ "Пакш" предизвикват безпокойства.

Две агенции на ЕС проучват споразуменията. Юроатом - агенцията, следяща дейността в ядрената област, задържа одобрението за доставките на гориво на централата по технически и финансови причини, макар че се водят преговори, посочи информиран източник. Всички споразумения за доставка на ядрено гориво в страните от ЕС трябва да получат одобрение от агенцията, отбелязва "Файненшъл таймс".

Европейските органи, отговарящи за конкуренцията, проучват държавните субсидии и законността на договорите, дадени без търг на Росатом и подразделението му.

Антимонополното разследване все още е в начален етап, което дава възможност на Унгария да се споразумее с Брюксел преди започването на официално разследване.

Войната на интереси е част от по-широка борба между ЕС и Русия за европейския енергиен сектор. Миналата година Москва се отказа от газовия проект "Южен поток" на стойност 50 милиарда долара, след като европейските регулаторни органи заявиха, че руският газов гигант "Газпром" ще наруши правилата за конкуренцията, тъй като едновременно ще притежава газопровода и ще доставя газ по него.

Като признак, че Будапеща се подготвя за конфронтация с Брюксел, Обран заяви миналата седмица, че енергийната политика е суверенен въпрос, отбелязва изданието.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
6
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Може да блокира, ама може и да не блокира. Наред с Украйна и Гърция, май ЕС няма капацитет за повече конфронтации. Орбан избра много подходящ момент за действие. Българските политически поплювковци обаче покорно махат с опашка на господарите си.
64
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
UNGARIA NE E BG __ GLEDA SI INTERESA A I V MATNA VODA.....
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
предател какво правиш при немците които ни обират
62
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре бе, нали викате, че Русия е по-силна и по-мощна и по-добра и по-развита от Европа и САЩ?В момента Европа и САЩ са наложили санкции на Русия, а резултата е, че вече започнаха хора в Русия да измират от глад! И за това са си виновни само руснаците, че го търпят тоя там Путин ли е, какъв е!Ако Русия беше по-добра и по-силна, щеше да направи ответни санкции и да стане обратното! Щеше Европа да издъхва по начина по който в момента издъхва Русия.Ама аз ей сега се прибирам от Германия, ОК е!
61
0
 
8
 
! Отговори
до 89 преди 9 години
не си ти този който да нарежда кой какво да прави,върви на м....си
60
15
 
3
 
! Отговори
Загрижен преди 9 години
До 87 Драги ми смехурко, прав ти път към северна корея или СССР, там никой няма да ти казва какво да мислиш, да правиш, най-малко пък ядеш - понеже няма какво!
59
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съобщават на Путин:- Джен Псаки е бременна!А той:- Мен ли обвиняват или цяла Русия?
58
1
 
23
 
! Отговори
Уйо преди 9 години
Концлагер ЕС, моля всички роби да изпълняват заповедите иначе ще избирате - оранжева революция, арабска пролет, Майдан или директни бомбандировки. Ще ядете и ще правите това което ЕС ви нареди, ще гледате телевизии които те ви кажат, това е демокрация......миирно!!!
57
1
 
40
 
! Отговори
Събира се омраза преди 9 години
Събира се омраза към Брюксел, заради цинична намеса в делата на по-слабите държави. Проблема е, че чиновниците от Брюксел навреждат тотално, без да има механизми за компенсация. Нищо чудно, от насъбралата се омраза към тоталитарните структури в Брюксел, крайно десни и леви партии да разбият робуването на Еврогейския Парлама-Мент
56
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Е това е - "Като няма да е руска, ще е американска централа, както при нас. Мариците с най-скъпия американски ток в Европа, това е целта."Само дето тези "наши Американски" централи, само са регистрирани в Американски безмитни зони, а в действителност са собственост на чистокръвни крадливи "Български" Социалисти, ДеПеСари и Ваньо Костови герои, Борци на социалния фронт за благоденствието на българските тъпчовци.
55
0
 
37
 
! Отговори
До Маджарите преди 9 години
И какво значение има кой кого и кога е нападал? Турция и Русия са водили маса войни и това не им пречи на взаимните интереси!Маджарите си гледат националния интерес, както и гърците и чехите и словенците и всички... освен българите. Поръчкови драскачи тука предъвквате и изплювате за пореден път версии на историята отпреди 100,200 и т.н. години в търсене на оправдание за антинародните действия на политиците.
54
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тва ЕС мязат на надзиратели в концлагер.Друго, освен вето и глоби, не знаят.
53
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ****не е съвсем така,имаш право да избираш между компании на сащ и американски,ако не избереш от тях си против ес и сащ и те пляскат през ръцете като първолак.ето това е западната демокрация,защо да ти построят руснаците аец за 12милиарда след като сащ ще ти я построят за 30милиарда.просто сащ,англия франция,германия,италия няма да позволят никоя държава да преуспее освен тях.
52
2
 
38
 
! Отговори
Контра преди 9 години
Унгария, Словакия и Гърция може да блокират ЕС
51
4
 
37
 
! Отговори
Брюксел преди 9 години
Брюксел са дясната ръка на ЦРУ
50
5
 
37
 
! Отговори
ЕВАЛА ОРБАН, ПОКЛОН преди 9 години
"Обран заяви миналата седмица, че енергийната политика е суверенен въпрос, отбелязва изданието."ШАПКА СВАЛЯМ НА ТАКЪВ УПРАВНИК. БРАВО. А НАШИТЕ СЕ НАВЕДОХА И АЕЦА ЩЕ НИ ЗАТВОРЯТ И ЮЖЕН ПОТОК СПРЯХА , ПРОДАЖНИЦИ ДО ЕДИН!
49
3
 
35
 
! Отговори
Е това е преди 9 години
новата неоколониална политика на новите властелини. Русия държи 3/4 от световните залежи на газ, е откъде да се внася газ? От луната ли. Всичко е лъжи да те мажем. Европейските държави са васални княжества с твърде ограничени права за собствени решения. Като няма да е руска, ще е американска централа, както при нас. Мариците с най-скъпия американски ток в Европа, това е целта.
48
1
 
31
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"ЕС може да блокира договори между Унгария и Русия" Може ,ама на да ли. Това да не е България.
47
22
 
2
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
И този Путинист е на път да слезе безславно от властта.
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До азE няма какво да се каже. Лъжеш по добре от ***. Сега направо настаняват войска на НАТО.

Спонсорирани публикации