КЗК пак обвини ЕРП-тата в злоупотреба с господстващо положение

Засега дружествата не коментират темата
Обновена: 19 мар 2015 14:07 | 19 мар 2015 13:11,
7
КЗК пак обвини ЕРП-тата в злоупотреба с господстващо положение
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново предяви твърдения за злоупотреба с господстващо положение на трите електроразпределителни дружества -  „ЧЕЗ Разпределение България“, EVN България Електроразпределение“ и „Енерго Про мрежи“.

Според регулатора дружествата са налагали необосновано високи цени за достъп до стълбовната електроразпределителна мрежа ниско напрежение. По този начин компаниите са ограничили и нарушили конкуренцията, което засяга интересите на потребителите.

За втори път от Комисията предявяват подобни твърдения – предишният беше през май 2014 година. Оттогава досега регулаторът не е излязъл с решение за санкция или становище за ограничаване на нарушението. Днес обаче уточнява, че преписката е била върната за повторно разглеждане от страна на експертите в КЗК.

И новата проверка на условията, при които електроразпределителните дружества предоставят права за изграждане на кабелни електронносъобщителни мрежи върху стълбовната мрежа ниско напрежение с цел изграждането на електронносъобщителни мрежи, показва, че има нарушения, посочва регулаторът.

Разпределителните мрежи са собственост на ЕРП-тата и отдаването под наем на части от нея е допълнителна дейност, обяснява регулаторът. Поддържането на мрежата обаче е за сметка на приходите от основната дейност и по тази причина приходите от допълнителната дейност трябва да бъдат свързани само с допълнителните разходи, пряко свързани с нея.

Данните обаче показват, че наемната цена е определена без отчет, анализ и съобразяване с факторите, които влияят на нейния размер.

„Видно от представените обосновки на цената ЕРП-тата отчитат едни и същи разходи в разходната част и на лицензионната, и на допълнителната дейност по отдаване под наем на стълбовната електроразпределителна мрежа“, посочва в своето съобщение КЗК.

От регулатора са категорични, че включването на разходи в цената на услугата, които са част от лицензионната дейност, необосновано натоварва наемната цена с добавена стойност и естествено води до нейното увеличение.
Поради това процесните цени са необосновано високи и имат експлоатативен ефект върху електронносъобщителните оператори и техните клиенти.

Пазарният анализ е установил още, че не съществуват други способи, които са икономически целесъобразна алтернатива на стълбовната мрежа ниско напрежение за изграждане на електронносъобщителни мрежи, поради което всяко ЕРП е предприятие с господстващо положение в границите на лицензионната си територия.

От КЗК допълват, че определението не подлежи на обжалване, но страните ще имат срок от 30 дни, за да представят писмени възражения по твърдението. Засегнатите страни ще могат да поискат и изслушване от Комисията.

Засега от електроразпределителните дружества не коментират темата.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 9 години
До стоян петровОтделно инвестициите, които са обещали да направят си стоят само на хартия!
5
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 9 години
До стоян петровПо добре разпределителната мрежа да е държавна. Тока се оскъпява от тях с 36лв. Няма смисъл, по добре да им платим и да ги махнем, отколкото да им плащаме...
4
3
 
4
 
! Отговори
стоян петров преди 9 години
Албания нали би шута на ЧЕЗ. След това тихо тихо плати 100 000 000 евро компенсция за направените инвестиции. Така че пригответе 3 000 000 000(три милиарда) лв и тогава се правете на мъже. А това, че българските олигарси правят средата враждебна, за да могат да купят ЕРП-тата евтинджос не го знаят само ***.
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Три думички само - национализация, лицензи, шут.
2
3
 
2
 
! Отговори
detelina преди 9 години
Ша ,са сетите!?То голяма новина, брей ,че прозрение!А, къде е Семерджиев!?
1
2
 
6
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?