България – първенец по употреба на допинг в Европа

Според Красен Кралев фитнес инструкторите предлагат анаболи
Обновена: 14 апр 2015 14:03 | 14 апр 2015 12:25,
14
България – първенец по употреба на допинг в Европа
Снимка: Reuters, архив

България е на първо място в Европа по употреба на хранителни добавки, съдържащи допинг, обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев, цитирайки данните на Европейската фитнес асоциация.

Това ни поставя до страните като Великобритания, където се наблюдава подобна статистика сред спортуващите.

Министърът обаче се похвали, че ведомството му работело по Национална стратегия за борба с допинга. Според него това касаело най-вече професионалния спорт.

"Искаме обаче да обърнем внимание и на аматьорски центрове и фитнес залите", допълни Кралев пред Нова тв.

За случай с тийнейджър, който е "хванат" с наличие на допинг вещества в кръвта, тренира във фитнес зала и консумира протеинови добавки, Кралев коментира, че има такива ситуации, но не желае да всява паника у зрителите.

Според министъра често пъти всичко зависело от производителите на добавките: "Има такива, които спазват рецептурите и законодателството, но има и такива, които злоупотребяват и използват забранени вещества".

Статистиката му сочи, че минимум 10 уведомления дневно се подавали за съмнителни като съставки стимуланти за спорт и фитнес.

"В момента има много млади хора, които искат за 2-3 месеца да постигнат някакъв видим резултат с тялото си. И, за съжаление, прибягват до съветите на фитнес инструкторите, които им дават видове анаболи", обясни министърът на младежта и спорта.

Според него една от задачите на антидопинговата стратегия ще бъде създаването на национален регистър на фитнес залите: "Най-големите вериги на спортни клубове ни подкрепиха, защото там се предвижда образователен ценз за фитнес инструкторите".

По думите му съвсем спокойно фитнес инструкторите и собствениците на подобни клубове могат по европейски пример да си направят съответна браншова асоциация. "Там те ще могат и да преподават и да сертифицират инструкторите – големите вериги вече го правят, там работят квалифицирани кадри, имат висше образование, минават специализации, имат сертификати".

"Все пак, за да дава съвети и напътствия за упражнения един инструктор трябва да има съответни познания", каза още министърът. "Защото когато младежите отиват да тренират, трябва да бъдат подготвени, иначе много лесно можеш да си навредиш на здравето", обобщи Красен Кралев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A MINISTARA NA SPORTA ZASHTO E TOLKOVA ZAKRAGEN,,KAKVO VZEMA.S KAKVO SE HRANI,OTKADE IMA TOLKOVA MNOGO PARI TA DA SE UGOI TOLKOVA MNOGO.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KOGATO EDIN COVEK PLASHTA ZA TRENIROVKITE SI I NE VZEMA PARI OT DARGAVATA,NE UCASTVA V SASTEZANIA ORGANIZIRANI OT DARGAVATA,NIKOI NIAMA PRAVO DA GO KONTROLIRA I PROVERIAVA.NIMA VSICKI TRIABVA DA PLASHTAT PODKUPI NA PROVERIAVASHTITE.
8
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 9 години
Като ида в залата и видя някой 18-19 годишен да слага 150 на лежанката, ми става ясно. Още не е завършил училище, а извадил 45+ ръка, тежи 100 кила и няква брада дето можеш да драскаш стомана с нея... После защо четем за инфаркти на 35 години.. И като им свършат хапчетата и креатина и спадат като балони и не могат да си вдигнат и оная работа после. Иска се търпение и постоянство, неща дето българинът ги няма.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще сертифицирате таратанци, колко ще струва тоя сертификат и колко анаболи трябва да се продадат още за да се избие ***.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имайки предвид образователната ни система не се учудвам, че много от младежите са все още на принципа- химията прави физиката. Родителите са виновни, а не фитнес инструкторите. Родителите трябва да се грижат за здравето на децата си, фитнес инструкторите са търговци и не трябва да им се доверяваме на 100%.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един път да сме първенци
4
1
 
7
 
! Отговори
брей преди 9 години
Допинг? Във финтес залите? Не може да бъде!!! Просто не мога да го повярвам!!! Па и сме на първо мЕсто? No way!!!
3
0
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Важното е да върви търговията
2
0
 
15
 
! Отговори
МНОГО Е СМЕШНО преди 9 години
МИНИСТЪРА НА СПОРТА да прилича на лоена топка
1
1
 
10
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 9 години
В негативните класации винаги сме първи ;-)

Спонсорирани публикации