Китай и Русия засилват военната си активност, тревожат се САЩ

Американски адмирал за случващото се в Азиатско-тихоокеанския регион
Обновена: 16 апр 2015 14:08 | 16 апр 2015 12:46, Елка Василева
97
Китай и Русия засилват военната си активност, тревожат се САЩ
Снимка: архив, Reuters

Извършваното от Китай мащабно сдобиване със земя по изкуствен път чрез превръщане на подводни рифове в Южнокитайско море в изкуствени острови може да позволи на Пекин да упражнява по-голямо влияние над спорното море и да разположи върху тях военни ресурси като радари с дълъг обсег и модерни ракетни системи. Това заяви командващият американските сили в района на Тихия океан, адмирал Самюъл Локлиър, цитиран от Асошиейтед прес.

На изслушване в Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на Конгреса за стратегията и състоянието на американските сили в региона Локлиър каза също, че през последните месеци Русия е засилила военната си активност в Азиатско-тихоокеанския регион до равнища от времето на Студената война.

Локлиър отговаря за обширен район от суша и океан, където правителството на президента Барак Обама се стреми да повиши американското военно присъствие и където се наблюдава надпревара за влияние между различни големи сили, отбелязва Асошиейтед прес.

През миналата година Китай е извършил мащабно сдобиване със земя по изкуствен път чрез превръщането на потънали рифове в Южнокитайско море в изкуствени острови.

По думите на Локлиър по това направление Китай има агресивни проекти в осем аванпоста в района на островните групи Параселски острови и островите Спратли, включително за изграждане на летище върху рифа Фиъри Крос, към който претенции имат Виетнам, Филипините и Тайван.

Според адмирала тези изкуствени острови ще позволят на Китай да разполага с бази и пунктове за снабдяване на огромните си и все по-увеличаващи се военноморски сили и един ден Пекин може да разположи там ракети и радарни системи.

По време на изслушването адмиралът също така отбеляза и завишените равнища на руската военна активност в Азиатско-тихоокеанския регион, като се наблюдава разширяване на обхвата й към САЩ.

Според Локлиър Русия подобрява стратегическия си потенциал за ядрено възпиране по източните си брегове, както и подводните си сили, действащи в районите на Арктика и Североизточна Азия.

Засилва се и руското военно присъствие в Югоизточна Азия, каза още той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в предсказанията на баба Ванга се казва че империята на злото ще бъде спряна след като две големи сили се обединят / едната се знаеше че е Русия , явно другата ще е китаи , а аз си мислех че ще е германия
53
1
 
5
 
! Отговори
до 76 от славянин преди 9 години
Това са стари холивудски екшъни, кажи ни за някой нов!?
52
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това всъшност е добра новина
51
1
 
9
 
! Отговори
Историк преди 9 години
до ОТ ЮАР От известните руски асове само Покришкин е започнал кариерата си с Аерокобра, но повечето е свалил с ЯК-9. Дори нашите пилоти, които са защитавали София само с 14 Месершмита редовно са се противопоставяли на 50-60 американски изтребителя, като са ги сваляли между другото, защото основна цел им е била бомбардировачите. В тези условия поручик Стоянов за 6 мес. бележи 14 победи. В небето на Берлин е имало сблъсък погрешка между янки и ятото на Кожедуб.Познай колко янки са се прибрали...
50
1
 
8
 
! Отговори
Историк преди 9 години
До ОТ ЮАРКак ще воюват с танкове като най-масовия им танк "Шърман" самите янки го наричат Ронсън, от прочутата реклама за запалки, дето палят от първия път,т.е. от първия снаряд. Самите американци признават, че е трябвало превъзходство 20 към 1 за да унищожат един "Тигър". А най-добрите самолети за ВСВ са Месршмит ДБ, Спитфайър и ЯК-9, забележи всичките са с почти еднакви характеристики. Нито един американски изтребител дори не се доближава до тях...
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ОТ ЮАРМарш в къщи на плейстейшъна. Тук е за чичковци
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност Жълто море и азиатско-тихоокеанския район са доста далече от САЩ. Бих се притеснил ако руски и китайски бойни кораби и пр железария кръстосва мексиканския залив или гледат с бинокъл калифорнийските плажове. Както се притеснявам когато гледам американски кораби да глрдат с бинокъл нашите плажове.
47
27
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 9 години
Китай и Русия могат да се пънат колкото си искат. Но дори взети заедно са едни мизерници пред US NAVY, да не говорим за US AIR FORCE! Америка води пред Русия и Китай с преднина от 30-40 години във всички съществени и критични технологии. Освен това, въоръжените сили на САЩ са по-могъщи от сумата на 10-те следващи страни в света класация. Това е така, поради огромната икономика, която е такава поради това, че САЩ водят света в технологии и фундаментални науки, а това-понеже имат най добра система
46
20
 
4
 
! Отговори
ОТ ЮАР преди 9 години
И няма за какво да хвалите ссср. Съветската система създаде абсолютно некадърни, но верни на партията военачалници, които хвърляха хората си на сигурна смърт, когато няма изглед за победа и няма изход. Англо-американците карат противника да заплати стократно за всеки убит техен боец. Освен това, Американската авиация съсипа всички големи заводи на Райха. Какво направи съветската авиация? Ами нищо в дълбочина, нямат с какво да бомбят Германия. Без САЩ и Британия, светът щеше да говори немски!
45
15
 
3
 
! Отговори
ОТ ЮАР преди 9 години
... Америка снабди ссср с над 10 хиляди КАЧЕСТВЕНИ изстребителя (най-добрите съветски асове летят именно на американски самолети), над 50 хиляди камиона, огромно число артилерия, муниции и ЦЯЛАТА ХРАНА за съветската армия, при това в най-критичните моменти. Ако четете малко повече история, ще разберете, че главният победител във ВСВ е Америка. Освен това, икономическият подем и огромният напредък на света след ВСВ е осигурен с парите и технологиите на САЩ. СССР създаде едни огромни концлагери!
44
14
 
3
 
! Отговори
ОТ ЮАР преди 9 години
... и след като авиацията си свърши работата, тогава сухопътните армии настъпват. Още през 1944 г. 50% от цялата огнева мощ на Америка е на криле! Днес над 80% от огъня е с криле. Ето така се воюва. Америка отстъпва само на Британия по ниво на интелигентност при водене на война, но пък има много по-могъщи средства. Америка е ЕДИНСТВЕНАТА страна в света водила война с победа на ДВА ФРОНТА. Десантът в Нормандия е операция, която Русия дори днес не може да осъществи дори на 30%. ...
43
12
 
3
 
! Отговори
ОТ ЮАР преди 9 години
До Анонимен 69Личи си, че не си чел нищо друго, освен тъпата руска пропаганда. Истината е, че по време на ВСВ Америка е по-могъща от ВСИЧКИ европейски страни взети заедно. Факт е, че най-мощните въоръжения изобщо не са пращани в Европа, а са за войната в Пасифика - авионосци, Б-29, изстребители Хел Кат и пр. Срещу американците са ЕЛИТНИ дивизии на Райха. Само че, американците не излизат с танкове срещу танкове, а унищожават бронетехниката от въздуха, изравняват всичко с бомбардиране....
42
4
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
Не оревават света. Това е нормална практика и е просто едно изказване на адмирал пред Комисията по въоръжените сили. По най-голяма вероятност една от причините за тези изслушвания е, за да се предоставят повече пари на ВМС за допълнително въоръжение в региона или като цяло, или и двете. Предполагам че и други страни от калибъра на САЩ като Русия и Китай прилагат същите практики. Не преувеличавайте нещата като се захващате за подобни изказвания от този род.
41
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 64Фактите са следните-СССР убити немски войници 8 000 000, САЩ убити немски войници1 500 000. Трябва да се има предвид също, че елита на немската армия, хората, които покориха Европа е избит в СССР. Когато САЩ се включват войната на практика е била решена и те воюват с набързо събраните от Хитлер резерви, състоящи се предимно от старци и деца. И това, че си гледал холивудски филми не значи че си експерт по ВСВ. Рускиня е абсолютно права, а ти по-добре се ограмоти малко...
40
3
 
20
 
! Отговори
ха ха преди 9 години
Браво на братушките. За хамериканците един по-дебел....
39
3
 
21
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 9 години
Никаква милост за краварите до като изчезнат от лицето на света , иначе няма мир заради тези фашаги на съвремието преструващи се на демократи.
38
9
 
3
 
! Отговори
xxx преди 9 години
До Анонимен 62За определението Каубой съм съгласен, ама за характеристиката -Пиян, тука можем много да спорим!!! Това май е по-характерно за населяващите земите подопечни на товариш ***!
37
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До рускиняОтричането на фактите няма да Ви направи по-велики в очите на другите нациии, точно обратното ще станете за смях като турците с тяхното постоянно увъртане за геноцида през 1915
36
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 57 рускиняИзвиняавй но си страшно глупава, за какво решение на руския народ говориш, когато един КаГеБейшник решава да наложи цензура ?
35
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борсите полудяха! Путин говори в момента - доларът пада още, рублата се качва!