Украйна чака обезщетение от Русия за анексията на Крим

Според експерти от Киев обаче делото може да се проточи
Обновена: 3 юни 2015 14:17 | 3 юни 2015 09:25, Елка Василева
112
Украйна чака обезщетение от Русия за анексията на Крим
Снимка: архив, Reuters

Украйна очаква да получи от Русия обезщетение за анексирането на Крим и разрушенията в Донбас, цитира руският в. "Независимая газета" изявление на Наталия Севостянова, украински зам.-министър на правосъдието.

"Като инструмент е твърде ефективно налагането на запор върху имущество в чужбина", добавя в тази връзка украинската представителка.

Източници на вестника от властовите структури в Киев уверяват, че не става дума Москва да плати на Киев за евентуално признаване на руския статут на Крим и независимостта на сепаратистките "републики" в Луганска и Донецка област.

"Крим и Донбас ще бъдат под украинска юрисдикция. И тогава Русия ще трябва да си плати сметките", обяснява неофициално киевски служител.

Миналата година Украйна подаде три иска срещу Русия в Европейския съд по правата на човека. Те засягаха епизоди от кримските и донбаските събития, които са в сферата от правомощия на този съд, например незаконното според Киев изтегляне в Русия на децата от детските домове в Донецк, напомня изданието.

Въпреки всички усилия на украинската власт нито една държава и нито една международна организация не е признала Русия за агресор. Москва заявява на всички равнища, че няма никакво отношение към събитията в Донбас, посочва "Независимая газета".

"Експерти от Киев коментират темата без охота", изтъква руският всекидневник и ги цитира: "Западът се страхува и не иска да воюва с Русия - то си е очевидно. Затова там се правят, че тези неща не ги засягат, че те не схващат какво става в Донбас. Колкото до Крим, имат голямо желание да отложат за дълго време този въпрос. И 10 иска да подадем, Западът всякак ще бави разглеждането им. В международните съдилища това дело може да се проточи с години".

Във Върховната рада вече бе внесен законопроект за национализация на цялата държавна и частна собственост на руски субекти, пребиваващи в Украйна. Депутатите обаче не се осмелиха да го приемат. Сега въпросът отново може да бъде включен в дневния ред. Междувременно в кулоарите на парламента бяха подновени споровете дали Украйна има права върху част от собствеността на Съветския съюз в чужбина, допълва "Независимая газета".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Вовата издал ли е днес някой нов указ?
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 30И сланина.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 25Незнам къде ги четеш тези глупости,но всички вносни компонента за руската армия вече са заменени с руско пройзводство!И да има някъде забавяне,то е времено докато се организира пройзводството им!Пък и незабравяй че Украйнските военни заводи са строени с помоща на руски инженери!
13
4
 
25
 
! Отговори
да преди 9 години
Големите губещи в конфликта са Украйна и Германия. Украйна загуби всичко: земя, суверенитет, доверие, хора, пари - всичко. Германия загуби илюзията за авторитет , че от нея зависи нещо и контактите си и договорите с Русия.
12
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Със връщането на Крим в състава на Русия беше поправена една историческа несправедливост!Навремето Хрушчов,без референдум и без да пита хората там какво мислят и искат,сякаш са стадо овце,ги дарява барабар с целия полуостров Крим на Украйна!Всъщност и запада вече лек полек започва да свиква с тази мисъл че Крим е руски и че е поправена една историческа несправедливост!
11
4
 
10
 
! Отговори
АА преди 9 години
До бандеровчеБАНДЕРОВЦИ УКР ФАШИСТИ
10
2
 
28
 
! Отговори
- преди 9 години
Принципно са прави но проблема, че няма за какво да искат обезщетение след 1990 когато Крим минава под украинска власт една стотинка не вложена там цялата инфраструктура и всичко е занемарено.
9
2
 
26
 
! Отговори
честит преди 9 години
Да Чака !Чакането е полезно. Изгражда характера!
8
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
голям виц!!!!Кличко ли реши така или другите фашисти?чакайте, чакайте.....хахаха!!!тия украинци големи ***, бе!! по-големи от нас!!!
7
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато Сърбия получи компенсация, заради косово. Тогаваи украйнците ще чакат компенсация от Русия. Историята прилича, като любовта между мутра и мутреса, до като е с силния, получава подаръци, когато любовта приключи и подаръците се прибират
6
5
 
32
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Да не стане с Украйна същото като с магарето на Хитър Петър-таман се научило да не яде и умряло....
5
5
 
35
 
! Отговори
Путин преди 9 години
Хохли, зимата идва, ще ви трябва газчица за да не мръзнете ;)
4
4
 
41
 
! Отговори
zeus преди 9 години
ООН ако не друго, поне да прати психиатри в Киев :)
3
40
 
31
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Ще има да чака ! :)
2
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Според експерти от Киев обаче делото може да се проточи"Веднъж и хохлите да са прави за нещо.
1
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да продължава да чака. Не пречи на никого.