Търсенето на имоти расте

Жилищата по-атрактивни от депозитите като инвестиция
Обновена: 12 юни 2015 14:08 | 12 юни 2015 13:48, Миглена Иванова
8
Търсенето на имоти расте

С 20-30 на сто е нараснало търсенето на имоти в България спрямо същия период на миналата година, коментира в интервю за БТА председателят на Управителния съвет на Националното сдружение „Недвижими имоти“ Ирена Перфанова.

Перфанова посочва, че очаква тенденцията да се задържи заради ниските лихви по депозитите и по-изгодните кредити в момента. „Инвестицията в недвижими имоти е и добър финансов инструмент за съхраняване на спестяванията“, коментира тя.

Според нея доходността от имотите достига 4 - 6% на годишна база, докато банките предлагат 1,5 – 2,5%.

Купувачите търсят основно нови и модерни сгради, включително и жилища в затворени комплекси. Що се отнася до цените, клиентите вече не купуват на всяка цена. „При появата на качествен имот на пазара, който е правилно оценен, продажбата се реализира за много по-кратко време в сравнение с преди 5 - 6 месеца“, коментира Перфанова.

Гарсониерите и жилищата с една спалня се продават с малко по-висока цена на квадратен метър спрямо големите имоти. При тях има завишено търсене, като се забелязва и ръст на цените от около 5 на сто, отчита още тя.

Наблюдава се сериозен спад на руските купувачи на имоти заради обезценяването на рублата, посочва още Перфанова. Малко са обаче руснаците, които продават имотите си в България. Основно това са група купувачи, вложили пари с цел препродажба след петата година, както и такива с финансови затруднения.

Във връзка със зачестилите оплаквания на клиенти срещу агенции за имоти Перфанова коментира, че с институциите се обсъждат предложения за промени в съществуващите закони, които касаят начина на плащане на комисионите, на рекламиране на имоти, на договорните отношения между клиентите и посредниците.

Един от вариантите, които ще се дискутират, е задължителното плащане на комисионите по банков път, за да се избегне неплащането на данъци. За целта обаче трябва да "падне" прагът за задължително плащане по банков път, обяснява Перфанова.

Още новини за пазара на имоти четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Търсенето на имоти расте да се чете'' Търсенето на балами расте '' :))))))))
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гладен брокер просо сънува
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудя се, чете ли ги някой тези статии.
3
0
 
8
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Kato padnat na 30 000 leva za dvustaen v panelka-obadete se. Do togava-niama.Ot kade pari?
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
парите КЕШ са КЕШВинаги можеш да си купиш имот,бизнес, да смениш града, да заминеш да работиш и живееш в чужбина.Парите в недвижим имот, не можеш да си ги вземеш при нужда.Парите носещи добра доходност в акции един ден изчезват както многото дребни инвеститори в щатите при проблем на борсите.Това че банките са пълни с ипотекирани имоти и искат да ги продадат и имат нужда от КЕШ пари, не значи че съм готов да си дам парите за надценени в пъти имоти.
1
3
 
6
 
! Отговори
различен преди 8 години
Не знам, дали сега е време за имоти ( по- вероятно -да ), но да държиш парите си в българска банка, при лихва под 1% е мизерия,простотия, идиотщина. Само българин може да го направи.