Какво крие крепостта Кастрици край Евксиноград?

Археолозите откриха монети на мамелюшките султани от Египет
7 авг 2015 10:37,
1
Какво крие крепостта Кастрици край Евксиноград?
Професорът с част от находки от минали години Снимка: Булфото, архив

Находки от няколко империи намират археолозите при разкопките на крепостта "Кастрици" в Евксиноград, разказва ръководителят на проучването проф. Валентин Плетньов.

За радост на археолозите крепостта се намира на територията на резиденцията и охраната е сериозна. Затова и няма иманярски набези, а и проучваната крепост е много добре запазена.

Професорът се надява, че след като привършат реставрациите, част от крепостта ще бъде отворена за посещение от туристите.

Историята тук започва още от 5-6 век, а разцвета ѝ е през 12-13 век, когато италиански търговци картографирали местността. Дори в картите на моряците от този период може да се намери отбелязана крепостта. 

Пикът ѝ обаче е по времето на цар Иван Александър, когато тук процъфтява търговска дейност. Последно пък се споменава за нея в документи на султан Сюлейман Великолепни през 16 век.

"Това е уникален за българската археология град, защото е от малкото крепости по Черноморието, която е много добре запазена и върху нея няма съвременно строителство", обясни Плетньов.

През последните 10 години е изследвана повече от половината от крепостта, която е с площ от 15 декара. Разкрити са площади, улици, две църкви, гъсто застроени сгради по двете страни на улиците, някои от тях залепени за крепостната стена, с градостроене, характерно за Средновековието.

А находките са разнообразни. От осемте проучени сгради са изскочили процесиен кръст, сребърна икона на Богородица, монети на няколко български царе, също така и на влашки войводи. Намират се и стари, татарски монети, венециански солдини, вероятно остатък от усилната търговска дейност.

Тази година за пореден път са намерени монети на мамелюшките султани от Египет. Това е една куманска династия, която успява да създаде своя държава в Египет през 14 - началото на 15 век. Тези монети са носени от пътуващи търговците по Черноморието.

"Между крепостните стени на "Кастрици" са откривани и доста златни монети, но през тази година за съжаление нямаме такава находка. Попадали сме на съкровище от 52 монети на византийските императори, сечени след Йоан Дука Ватаци", разказва археологът.

В момента експедицията обработва находките, които в скоро време ще заемат своето място в експозицията на Варненския археологически музей.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
evksinograd - koi go pose6tava6e po vreme na komunizma????? vsi4ko otkradnaha i pr0dadaha v 4ujbina tia mrysnizi.

Спонсорирани публикации