Празно лято за българските хотелиери

Хотелите ни все по-празни, тълпите чужди туристи – мираж
Обновена: 12 авг 2015 11:21 | 12 авг 2015 11:16,
196
Празно лято за българските хотелиери
Снимка: архив, Булфото

Празно лято за българските хотелиери се очертава, съдейки по данните на националната статистика за първия летен месец от годината. Анализите на Националния статистически институт не предвещават безоблачно лято нито за броя на туристите като цяло, нито за приходите от туризъм. Статистиката обаче ясно говори, че наболели за сектора проблеми вече дават своя негативен ефект.

На пръв поглед тенденциите са все неблагоприятни и следствие на натрупани и нерешени проблеми в годините в съчетание с кризата с руските туристи и общата икономическа ситуация, трудовия пазар и кризата с кадрите у нас.

Оказва се, че през юни местата за настаняване и леглата в тях продължават да се увеличават, но в същото време нощувките драстично намаляват. Спад има и в броя на пренощувалите лица, заетостта на наличната леглова база също е намаляла, а приходите от нощувки бележат нов срив.

Статистиката е недвусмислена - през юни местата за настаняване са се увеличили до 2 731, а леглата до 269 хиляди. В сравнение с юни миналата година общият брой на местата за отсядане нараства с 2,6%, а на леглата в тях - с 0,2%.

Този ръст на годишна база е в контраст с друга тенденция, която също не е нова - заетостта на наличната леглова база продължава да намалява. През шестия месец от годината общата заетост на леглата в хотелите е 38,2%, като спрямо година по-рано намалява с 6,2 процентни пункта. С това темпо на разкриване на легла скоро можем да очакваме средната годишна заетост да стигне ново дъно. А оттук всеки хотелиер може да направи изводите си за възвращаемостта на направените инвестиции. Роенето на хотелите на фона на задълбочаващата се липса на кадри в сектора и на желаещи да нощуват в тях е извън всякаква логика.

Ето и друга очертала се тенденция – намаляващ брой на нощувките в хотелите, и то драстично. През първия летен месец общият брой на нощувките е паднал с почти 15% в сравнение със същия месец на предходната година. Освен това най-голямо намаление на нощувките (с 25,7%) има в местата за настаняване с 3 звезди, където предимно избират да нощуват българи. Като цяло половината от пренощувалите към юни са българи – 45%, по данни на НСИ, те обаче избират места от ниския ценови клас - с 1 и 2 или 3 звезди, а и реализират нощувки за доста кратки периоди - средно по 2,5 нощувки, отново според националната статистика.

Така се оказва, че българинът въпреки редица спънки не се отказва да пътува в България, но все по-евтино и все по-за кратко. В същото време не успяваме да наваксаме с чуждестранните посетители – на практика те са останалите 45% от пренощувалите у нас. Прави впечатление, че и те реализират по-малко нощувки - средно по 5,2. Освен това „удрят“ туристическата ни индустрия и откъм финанси, защото, оказва се, чужденците оставят и по-малко пари у нас. Регистрирано е намаление на приходите от чужди граждани - с почти 16% през юни. Хубавото обаче е, че български граждани увеличават разходите си при пътувания - така приходите от български граждани нарастват с 4,5% през месеца.

Руските и украинските туристи по Черноморието са намалели драстично с около 60%, признават самите хотелиери, като си дават сметка, че няма откъде да бъде компенсирана загубата им, защото само ръст от съседни пазари не е достатъчен, а за далечните пазари нямаме голям потенциал. В същото време курортите ни по морето са пълни, но предимно с чуждестранни туристи, които са закупили апартаменти в България и не допринасят за хотелиерските печалби.

И хотелиерите, и министърът на туризма Николина Ангелкова признаха, че това е най-трудният туристически сезон от 10 години насам. Остава надеждата, че най-силните за туризма ни летни месеци предстоят.

Още новини за туризма четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: туризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
40
 
! Отговори
А преди 8 години
Какво да види туриста по нашето Черноморие ?!?? Бетон, сграда до сграда и до тях друга сграда а около тях бетон. Все едно се намираш в центъра на Люлин. Обслужване нулево, по скъпо е от съседна Гърция за по ниско качество. Пълен абсурд ....
25
17
 
7
 
! Отговори
чичо ти Асенси преди 8 години
няма такъв глупец като 20 ! само да ви кажа, аз държах малък хотел и база с бунгала цели 4 години на южното Черноморие - Ахтопол и в Лозенец. Никога не съм плащал и лев данък за бунгалата, отчитах ги като празни винаги. същата работа в Лозенец - отчитах по 20% заетост! не съм съгласен да се плаща туристическа такса за тази скапана инфраструктура, липса на пътища, мръсотия и корупция. по-добре плати на местните куки-чиста работа. иначе си ходя на Синеморец през юни и в Гърция август. толкоз!
24
0
 
37
 
! Отговори
Дуло преди 8 години
Очевидно скоро по морето не сте били...какъв мираж?!Тълпите са си там...Горкият български хотелиер,живи да ги ожалиш!!!Куцо и сакато тръгна хотели да прави!!!1 500 000 легла?!?Те на Малдивите нямат толкова...
23
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Гърция ходим от години на едно и също място. Сигурно има и по-евтини, и по-хубави места, но не ми се експериментира. Голям плаж, чудесна вода, вкусна храна без екстри в последствие, уважение и спокойствие. Какво му трябва повече на човек? Само резервациите трябва да се правят по-рано - тази година със зор хванах последния свободен апартамент, извън топ сезона.
22
0
 
32
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 8 години
До ТуристЗа Ваше сведение в Сл. Бряг Чадър + шезлонг = 16.00 лв. (по 8 лв. са). Освен това все още не използват мобилните касови апарати. НЯМА ЛИ КОЙ ДА ИМ НАПРАВИ ПРОВЕРКА, НО БЕЗ ДА ГИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ПО ТЕЛЕВИЗИЯ, РАДИО И Т.Н.
21
0
 
7
 
! Отговори
conservator преди 8 години
Идват местни избори. Ако живеете на морето, питайте бъдещите кметове какво възнемеряват да правят с плажната ивица. На концесия ли ще я дават или обществена поръчка ще стартират. Отговора на този въпрос бързо ще ви даде представа за намеренията на кмета. Обществените поръчи за подръжка на плажовете от една страна и от друга страна свободна пазарна икономика за извършването на останалите дейности - кафета, джетове и тн. ще бъде в ръцете на пазарната икономика, т. е. на туриста.
20
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно, ако заетостта на легловата база намалява, защо няма свободни места по хотелите?
19
2
 
51
 
! Отговори
Турист преди 8 години
Св.Влас - Рибена супа - 11,50 лвСалата Шопска - 8 лвСл.БрягЧадър + Шезлонг - 12 лвНапитка (Бира/коктейл) - 5-10 лвСозополЧадър + 2хШезлонг - 25 лвБира(330) - 5 лвСалата - 8 лвКво праим???
18
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мутрафоно-селяците живеят още с мисълта, че българина няма избор. Продължават с просташкият манталитет да "брулят" туриста без да предлагат качествена храна и отношение. Тази година, въпреки надувките в платени медии, че всичко е наред. Спада и отвръщението са много големи. Следващата година ще бъдат още по-големи ако продължават по същият начин. Министърката не си мръдна пръста, Дебелата Лили. Самоубийството на глупаците в туризма е видимо е безвъзвратно!
17
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз отидох за три дни нашено море и загубих 230 евро в резервация при един пропаднал 4-звезден хотел. Това беше пълна скръб и след като се скарах на рецепцията за липсващия персонал, ХИГИЕНА и елементарен сървиз си тръгнах след 1 нощувка. Парите не ми бяха върнати. Побеснях, но съм безсилен. Имах свободвно време и реших просто да изкарам някой друг ден на нашето черноморие. НИКОГА няма да повторя тази грешка. Края на август съм за 8 дни на Ситония. За същите пари. Нямам думи просто!
16
1
 
40
 
! Отговори
conservator преди 8 години
Бъгларското черноморие не предлага дълъг сезон за почивка и големи плажни ивици.Разполагаемият ресурс следва да се подели между всички инвеститори, като се спре даването на плажовете на концесия, а охраната, медицинският контрол и почистването на плажовете да се поемат от областни управители, бидейки публична държавна собственост, като се възложат по реда на ЗОП.Заведенията на крайбрежната ивица трябва да плащат такса за всяка разположена маса както всички остнали плащат тротоарно право.
15
2
 
20
 
! Отговори
x преди 8 години
да ги правят на затвори и да ги напълнят, поне нещо хубаво от цялата работа
14
6
 
6
 
! Отговори
conservator преди 8 години
Крайно време е да се увеличи ДДС-то за туризма. Това би оскъпило новите инвестиции в леглова база и обслужващият сектор. Ще се спре наливането на пари със съмнителен произход. Ще се увеличат постъпленията в държавата, което ще доведе до изграждане на инфраструктура, канализация, ПСОВ и контрол.
13
2
 
39
 
! Отговори
Hex преди 8 години
Ами проста математика. Ако очакваните туристи за цяла година са 3-4 млн., а легловата база е за 10 млн., то тогава е нормално да има празни хотели. То се мисли предварително тая работа.
12
1
 
54
 
! Отговори
Гост преди 8 години
Може ли ,моля ви,5 звездни хотели на Златни пясъци ,а да нямат паркинг -бил платен.Звездите на хотелите си ги слагат сами май.
11
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
" Да, предстоят най-хубавите месеци, ама за ходене в Гърция и Турция! :D Догодина с багерите и... така. :) "Страхотно е там точно тези месеци с по 46 градуса на сянка е УНИКАЛНО!!! През нощта само 33-34, направо мечтата ми е за море и то по 33-35. ЧЕ в Гърция и Турция се ходи е ясно, ама айде не хвалете безсмислено точно климата през август. Всеки виждал Родопите от гръцко ще осети какво го чака по-надолу... А ако търсиш ще и намериш хубави места по БГ черноморието...
10
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БГ черноморието - скапана храна, скапано обслужване, безбожна скъпотия и тотална липса на уреденост.
9
16
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гонете руснаците, гонете ги.......
8
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хотелиерите не искат да плащат данъци и затова отчитат незаети легла. Винаги са го правили и сега пак е така. В комбинация с лошо обслужване, дънеща на максимум чалга и високи цени - статистиката ще е такава!
7
3
 
26
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
koito vednaj e otishal v garciq nqma kak da se varne na balgarskoto chernomorie,taka se pouchi i s men