Качествени снимки за всеки повод – A5000 на Sony

Или как се съчетава най-доброто от сапунерките и DSLR-ите
16 дек 2015 09:44,
15

Снимка: Sony

Парадоксът на технологичния свят, в който живеем, е че ни се предлагат хиляди телефони с по над 10 мегапиксела задна камера, а предната е застинала някъде в 2009-а година. Качеството на селфитата понякога буди тревожност, а какво остава за онези безумия, наречени селфи стикове.

Основният проблем обаче е друг - компактността на апарата и качеството на снимките изглеждаше несъвместима. Така де, сапунерките не без причина се казват така, а DSLR-ите в повечето случаи тежат повече от охранена домашна котка.

Радващото е, че от Sony предлагат нещо като хибрид между двата вида посочени апарати - става въпрос за A5000YB. Фотоапаратът е с размери на компактен фотоапарат, а функциите му по нищо не отстъпват от възможностите на DSLR-ите.

Размерът на сензора на апарата е абсолютно същия като на DSLR апаратите, които наричаме професионални. Какво означава това: Колкото по-голям е сензорът, толкова повече светлина влиза в апарата, тъй като той реално е прозорецът на вашия апарат към света. А колкото повече светлина влиза в стаята, толкова по-добре. Така е и за снимките - повече светлина, по-хубави кадри. Всъщност именно това е основното предимство на DSLR апаратите пред сапунерките.

И друго - тъй като в апарата влиза повече светлина, това позволява детайлност на изображението и по-малко шум при слаба осветеност, което с прости думи означава, че няма да ги има онези точици с различен цвят в по-тъмните части на снимките.

Друг основен плюс на апарата на Sony е, че има вградена светкавица - нещо, което в повечето случаи се купува допълнително при професионалните апарати.

Но да кажем какво "взима" апарата от сапунерките. Слава Богу, само размерите. Апаратът на Sony е с компактни размери и се побира навсякъде - джобове, чанти, диагоналки. По-голям обем биха създали обективите тип 55-210 мм., но са нужни буквално секунди, за да се сложи и свали.

Тъй като в началото стана въпрос за селфита, тук е мястото да споменен, че екранчето на апарата се завърта на 180 градуса и се задейства автоматичен 3-секунден таймер. А това, съчетано с широкият ъгъл на обектива, означава, че в Новогодишната нощ може да се снимате цялата компания с 1 селфи.

За кого е подходящ апарата? За всеки! Не, наистина - апаратът е подходящ за хора, изкушени от фотографията, за тези, които искат снимките от пътуванията им да са качествени, за парти хора, снимащи се в барове и клубове. Апаратът може да ползва над 64 различни обектива, подходящи за портретни, макро, пейзажни, телефото, събитийни снимки. Сензорът на апарата от своя страна е достатъчно голям, за да се направи достатъчно добър дефокус на заден план и така да имате перфектната портретна снимка.

Цената на апарата с китов обектив 16-55 мм. е 699 лв., а с два обектива (16-55 мм и 55-210 мм) e 899 лв.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само фуджи хт-1,другите са вятър и мъгла
7
0
 
1
 
! Отговори
т.т. преди 8 години
Обективите са важни, самият фотоапарат няма толкова голяма значение.Хубавите "твърди" обективи дори и на 20-годишен апарат правят страхотни снимки. Прав е колегата, които по-долу е споменал, че зуумове с бленди 4.5-5.6 дават общо взето картина като на сапунерка. Ако искате хубави портретни снимки - задължително си купувате обектив с дължина 50 или 85 на бленда 1.4-1.8. Друго не ви трябва.
6
4
 
2
 
! Отговори
Георгиев преди 8 години
Съвсем скоро се сдобих с Nikon D5300 на подобна цена. Има много екстри и е доказана марка. Според онлайн експертни оценки най-доброто в тази ценова граница. Така че не се подлъгвайте с разни сапунерки :)
5
0
 
3
 
! Отговори
mda преди 8 години
Не бях толкова голям фен на Сони, но преди време ходих да се гмуркам и си купих Сони сапунерка - водоустойчив и удароустойчив. Разбира се че не можеш да докараш хубавите снимки на професионалистите, но за лична употреба съм много доволен. Ако тръгна да си купувам професионална техника може би няма да се спра на сони, но поради факта че предпочитам да имам свободата да се предвижвам по най-лесния начин предпочитам сапунерката засега :)
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз имам Pentax MX модел 2004-та, който по нищо не отстъпва на прехваленото сони.компактно, малки размери е, има си въртящ се на 360 градуса дисплей, 10х оптичен зуум /който работи по време на видео/ мощна светкавица и макро режим от 1 см. Прави страхотни снимки
3
1
 
4
 
! Отговори
Блендите са най-важн преди 8 години
И защо върви в комплект с тези тъмни зуумове? Ако искате качествени портретни снимки ви трябват за такъв сензор ви трябват обективи с бленда 1.8-2.8 в най-лошия случай.От зуумове с бленда 4.5 или 5.6 няма никакъв смисъл - все едно си снимаш със сапунерка за 200лв
2
3
 
4
 
! Отговори
Браво на Сони преди 8 години
Лично за мен Сони изкара най-добрите фотоапарати през последните няколко години. Никон и Канон също имат добри камери, но лично мен Сонито повече си ми харесва. И да не забравяме, че Никон от 3-4 години ползват главно сензори, произведени от Сони, което също говори достатъчно за това колко добра марка е Сони.Не знам колко от вас са пипали Sony a7R II - това е изумителен фотоапарат. Да, вярно е, че струва $3200, но е по-добър от който и да е от апаратите на Никон и Канон.
1
4
 
8
 
! Отговори
Korean soup преди 8 години
Nikon и Canon са много по-добри. Освен това DSLR фотоапаратите изобщо не са чак толкова тежки, колкото пише в статията. Обективите ги правят по-обемни, но пък благодарение на тези обективи снимките стават хубави.

Спонсорирани публикации