Появи се и "Такопедия", енциклопедия за такото

Светата троица на Мексико - тортиля, плънка и сос
0
Появи се и "Такопедия", енциклопедия за такото

В Мексико издадоха енциклопедия, която изцяло е посветена на традиционното мексиканско ястие тако, съобщи БТА като се позова на РИА "Новости".

"Такото се състои от тортиля, плънка и сос - тази света троица на Мексико, но, когато тези три елемента се приготвят с особено внимание и с използването на съставки от най-добро качество, такото се превръща от обикновена храна в произведение на кулинарното изкуство" - пише в предговора на книгата. Неин автор е изследователят в областта на кулинарията Алехандро Ескаланте.

Енциклопедията е наречена "Такопедия" /Tacopedia/.

Тя съдържа 320 страници, разказващи не просто как да се направи правилно вкусно тако, но и за културните и исторически особености на това блюдо, което се е появило в Мексико дълго преди пристигането на испанците.

Съществуват десетки видове тако, които се различават не само по състава на тортилята /тя може да бъде от царевично или от пшенично брашно/, но и на плънката. Мексиканците слагат в своите тако буквално всичко, за което се сетят: печено месо, колбаси, чушки, кактусови листа, риба, боб и т.н. Като подправки се използват сирене, гуакамоле (сос от авокадо с домати, лук и зелени чушки) и лютиви сосове на основата на чушки - чили. Рецептите са различни за различните географски райони. Отличителната черта е съставът на плънката.

В "Такопедия" се разказва също за специалните техники на консумация, благодарение на които човек не се омазва целия, когато яде прочутия мексикански сандвич със сос. В енциклопедията се споменават също и най-скъпите ресторанти, специализирани в предлагането на тако, които са създадени предимно за туристи. А иначе то може да се поръча и изяде директно на улицата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: енциклопедиятако
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации