Как да научим децата си на съдействие и уважение?

Добрият начин да ни се получи като родители
6 юли 2016 17:00, Eкип на Puls.bg
4
Как да научим децата си на съдействие и уважение?
Източник: Reuters
За всеки родител е важно да има уважение и съдействие от децата. Особено при разногласия, сигурно се случва да си казвате наум или гласно – "Иска ми се тези деца повече да ме уважават и да ми съдействат". Сигурно си мислите: "След всичко, което правя за децата, толкова ли много искам от тях? Уважението и сътрудничеството са базови потребности, всеки човек ги има.
 
От друга страна, за да има съдействие и уважение в семейството, е нужно да се погрижим за това, като помним, че децата учат от това, което виждат, че родителите правят, като си съдействате едни на други с децата, като цените еднакво, както вашите потребности, така и тези на децата, и като погледнете какви вярвания имате за децата си...
 
Съдействието е двупосочна улица
 
Какво означава съдействие – за много родители съдействието е еднопосочно, „децата трябва да правят каквото им се казва“, без да отчитат че съдействието работи двупосочно за връзката родител-дете. Когато децата не правят каквото се очаква от тях, се приема, че те не съдействат, оттам се стига до поставяне на етикети, обвинения, критикуване, спорове и конфликти. А за да се разреши спорът, се стига до компромиси, преговори, договорки, и рядко някой е доволен. 
 
Помислете, какво за вас означава съдействие/сътрудничество? Случвало ли Ви се е да кажете на детето: "Стаята ти е пълен хаос, оправи я преди да играеш на играта!" и да се чудите защо не си оправя стаята веднага. Мисленето от типа „Аз съм родителя – трябва да ме слуша“, се проваля в това да се вземе предвид гледната точка на детето. Когато не вземете предвид мислите, чувствата, потребностите и решенията на детето, свързани с оправянето на стаята, може да загубите неговото уважение и доброжелание. Като резултат вместо съдействие, ще получите съпротива и отказ. 
 
Думата „съ-действие“ значи правим заедно. Истинското съдействие не може да се изиска от децата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Горчив смях - 3. преди 7 години
Един от колегите я попита: Какво толкова страшно има? Помогни му.Нейният отговор беше: Как не! Ако му помогна, трябва да го направя добре, та и той да получи шестица. Как ли пък няма да му помагам, та един ден да стане конкурент на Мирчо! (Променям името на нейното дете)Всички зяпнахме от изненада - какъв конкурент, къде? Тя отговори:Знае ли човек? Колкото повече деца завършат с отличен успех, толкова повече конкуренти за какво ли не ще има после в живота Мирчо!Детето й беше в 6-и клас!
3
0
 
2
 
! Отговори
Горчив смях - 2. преди 7 години
Нейното синче е пълен отличник.Колежката ни разказа как излъгала чичо си, че тетрадката, в която е написана развитата лично от нея самата тема, била взета от учителката и не се знаело кога ще я върне.Тогава чичото я помолил да помогне и на неговия син да развие същата тема, защото му е дадена за домашно. Тя го излъгала, че това не е възможно, защото има спешна работа и излиза, а синчето й трябвало да ходи на някакъв кръжок. Тя добави: И тоя навляк иска да дойде довечера, да му напиша темата!
2
0
 
2
 
! Отговори
Горчив смях - 1. преди 7 години
Имахме една колежка, за която светът извън семейството не съществува. Изрядна майка и съпруга, предана дъщеря на остарелите си родители, сравнително коректна и лоялна снаха.Покрай всички грижи, които полагаше за близките си, тя подготвяше всеки урок на сина си заедно с него - изпитва го, проверява му домашните и т.н.Веднъж дойде ядосана. Нейният чичо има син, който е връстник на нейното синче. Човекът помолил да му дадат конкретна тема по литература - неговото момче се затруднило да я развие.
1
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
В книжката на марките чавдарчета имаше различни заръки,напътствия към малките,примерно:Чавдарчето Родината свободна,обича като своя майка родна. .....то възрастните хора уважава.Не е много сложно,нали?

Спонсорирани публикации