Зареждане с ток за 15 сек. – новите автобуси в Женева

Системата на ABB е 5 пъти по-бърза от тази на Tesla
20 юли 2016 20:57,
12
Зареждане с ток за 15 сек. – новите автобуси в Женева
Снимка: ABB

След като представихме автобуса на бъдещето на Mercedes, продължаваме темата с още един футуристичен превозвач на пътници. Той също изглежда като пристигнал от бъдещето, но всъщност е съвсем реален автобус, който ще обслужва швейцарския град Женева.

Автобусът е напълно електрически, като най-интересното при него е системата за бързо зараждане на батериите. Тя е интегрираната на всяка от спирките, като е способна да зареди акумулаторите за само 15 сек., или 5 пъти по-бързо от суперзарядните на Tesla.

Предоставените 600 киловата са достатъчни за изминаване на разстоянието до следващата спирка, където следва ново зареждане. Пълното зареждане на батериите, което се осъществява в депото, също отнема малко време - само 5 мин.

Технологията за бързо зареждане е разработена от ABB - базиран в Швейцария световен лидер в производството на технологии за енергетично и автоматизирано оборудване.

Автобусът, наречен TOSA (Trolleybus Optimisation Systeme Alimentation), е дело на швейцарския производител HESS, откъдето коментират, че новите електрически автобуси ще спестят около 1000 тона вредни емисии на година в сравнение с дизелови автобуси от последно поколение.

В началото 12-те електрически автобуса ще обслужват само една линия, която има 13 спирки и свърза ново предградие с летището на Женева, в близост до което се намират и халетата на най-големия автосалон в Европа. Очаква се линията да бъде използвана от около 10 000 души всеки ден.

Проектът за 16 млн. долара е възложен от оператора на обществения транспорт в Женева TPG.

Още снимки - в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
некой преди 7 години
интересно - но напълно безмислено! Акумулаторите са скъпи и тежки, зарядните станции са скъпи - за фиксирано трасе е далеч по евтино да се опънат две жици! 16 милиона $ за трасе от не повече от 20км... Това като да е от ГЕРБ правено!
9
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 7 години
До Кольо фитнеса,Нищо не ти разбрах ... Вземи си вдигай железата и не се занимавай с друго ...
8
3
 
1
 
! Отговори
Кольо фитнеса преди 7 години
ЖАЛБА ЗА ПАРКИРАНЕТО ДО КМЕТА ЖАЛБА ДО КАТ БЛАГОЕВГРАД ...... РЕАКЦИЯ НИКАКВА НАЛИ Е ИНВЕСТИТОР .....A PI6ETE SEGA ZA GOLEMIQ INVESTITOR DETO JIVEE NA NA6 GRUB
7
4
 
3
 
! Отговори
Кольо фитнеса преди 7 години
НОВАТА УПРАВИТЕЛКА В ПЕТРИЧ ДЪЩЕРЯ НА ДИРЕКТОРКА БЮРО ПО ТРУДА В ПЕТРИЧ С ЗАПЛАТА 10000 ЛЕВА ....ПОДАДЕН СИГНАЛ ДО БОЙКО БОРИСОВ И МИНИСТЪРА НА СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО ...........РЕАКЦИЯ НУЛЕВА НАЛИЕ Е ГОЛЕМИЯ ИНВЕСТИТОР ......ЗАГРАБВАНЕ НА ГРОБИЩНИЯ ОБЩЕСТВЕН ПАРКИНГ ИЗПОЧУПЕНИ ТРОТОАРНИ ПЛОЧКИ СТРУВАЩИ МИЛИОНИ ЕВРО ПО ЕВРОПЕИСКИ ПРОГРАМИ ПРИ ПОЛУЖЕНИЕ ЧЕ ИНВЕСТИТОРА РАЗПОЛАГА С ОГРОМЕН ПАРКИНГ СЪБИРАЩ 5 ТИРА А ТЕ ГО ПОЛЗВАТ САМО ЗА ЕДИН И КАРАТ РАБОТНИЦИТЕ ДА ПАРКИРАТ ВЪРХУ ТРОТОАРА
6
2
 
0
 
! Отговори
Кольо фитнеса преди 7 години
5 ЛЕВА ЕДНО КА6ОНЧЕ НА ВЪПРОСНАТА АББ А СЕ ПРОДАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ФИРМИ ЗА 200 ЛЕВА ....ИНВИНСТИТОР ДАВА 500 ЛЕВА ПАРА ОБА4Е ЗАРАДИ СЪЩИЯ ОБИКНОВЕНИЯ БАЧКАТОР ПЛАЩА 300 ЛЕВА ТОК КАТО СЕ ТЕГЛИ ЧЕРТАТА ПЕЧЕЛИ ШВЕЙЦАРСКИЯ КРАВАР А БЪЛГАРИНА ПАК Е ПРЕЦАКАН ..........ДА НЕ ГОВОРИ КОЛКО УКРИТИ ДАНЪЦИ ИЗТОЧВАНЕ НА ДДС НА ПРОГРАМИ ЗА БЕЗРАБОТИЦА ..........НАПРАВЕНА ПРОВЕРКА ОТ МИНИСТЪР МОСКОВ НАСКОРО ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ИНВЕСТИТОР ИЗЛЪГА НАЙ НАГЛО ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ
5
3
 
1
 
! Отговори
valval преди 7 години
До следващата спирка са 1-1,5 клм. Не са необходими 100kw, ще разходва около 40-60kw зависи от натоварването. А за АЕЦ, ако го няма, няма да има и тролей.
4
6
 
1
 
! Отговори
Късъбъдък преди 7 години
Едмо задрръстване и ще идват да му дават ток с преносими акумулатори........................хихихиххиих, говорейки сериозно е супер, обаче!
3
11
 
8
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
Всичко е много розово , но на приказки ----първо трябва да намерим начини за евтино производство на енергия и да не ни загробва както го правят АЕЦ-овете с всичките проблеми за околната среда и живота . Защото СО2 -то ще го преработят дърветата , но Чернобил и Фукошима ще ги има и след 100-тици години - плюс тоновете радиоактивни отпадъци ...
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стояне, не четеш!Пише че за 15 сек се зарежда на всяка спирка, за да стигне до следващата спиркат.е. ще се движи не 1 час ,а 3 минути и му трябват не 100 киловатчаса ,а само 5
1
11
 
8
 
! Отговори
Стоян преди 7 години
Може ли само един въпрос, свързан с физиката или инженерите от АВВ са измислили "перпетумобиле"? Ако приемем, че за извършването на един курс от даден автобус са необходими средно 100 kW (това се равнява на около 140кс) за около час ,което ще рече около 100 кW/ч - та как тези сто киловат часа ще се насипят в акумулаторите за 15 секунди, нека приемем , че КПД-то е идеално 100%?