"Без будилник": Котка на каишка - Хайди обиколи България

Запознайте се с най-известната пътешественичка това лято
Обновена: 25 авг 2016 17:23 | 25 авг 2016 16:52, Веселина Йорданова
35

Хайди е стопанката на къщата. Снимка: Личен архив

Котка на каишка. За мнозина все още това звучи екзотично по различни причини. Идва обаче моментът, в който всеки мит е успешно развенчан и именно за това ще ви разкажем днес в "Без будилник". Сигурни сме, че някои от вас са я разпознали от пръв поглед. Други ще я срещнат за първи път, но определено няма да я забравят!

Малка, пухкава, с весел характер и игриви очички. Симпатичното описание е на най-известната котка тази година – Хайди.

Мъничето е запален пътешественик и има собствен профил в социалната мрежа Facebook под името Пухкавелка Любопиткова. "Приятелите" на Хайди в профила й са вече близо 1300, а популярността й непрекъснато расте.

Тя е родена край морето – във Варна, на 20 април. Едва на 20 дни е поверена на грижите на стопанина си Данаил Нешев, който грижливо заснема всичките й приключения.

Че Хайди ще бъде "приключенка" си проличало веднага, разказва Данаил. Пътуването с кола от Варна до Горна Оряховица, където живее, не й направило никакво впечатление и сладко спяла.

На тази крехка възраст стопанинът й я хранел със спринцовки с мляко. Според него така тя се е привързала много и за нея той е като родител.

Философията на Данаил е за "творене на красота". Това е причината "да показва" Хайди – за да влезе нещо красиво в живота на хората, а не за да я излага като маймунка на панаир.

За да я запази от нездравословна популярност, той публикува снимките й обикновено след края на пътуването.

Двамата пътешественици не страдат от растящата си известност. "Излъчването и характерът ми са такива, че хората интуитивно преценяват докъде могат да си позволявт да влязат в личното ми пространство", казва Данаил.

Направил профил на Хайди в социалната мрежа и за да разчупи стереотипа, че котката е само домашно животно и "едва ли ли не е някако чудо и мъчение за животното да го изкарваш навън".

"Котките са много умни същества, които разбират кой е стопанинът. Аз я защитавам навън от различни опасности и тя усеща това", убеден е той.

При едно от последните им посещения в Шумен малката пътешественичка била настанена в кошчето на детска количка, а стопанинът й се заговорил с други хора. По едно време, както се разхождали, видял, че Хайди я няма. Били на Шуменското плато и можело тя да е навсякъде.

Но всъщност търпеливо го чакала близо до колата. Щом я повикал, Хайди веднага тръгнала към него.

Данаил казва, че внимава много, когато двамата са извън дома си. Повечето време Хайди е на каишка, защото навън има много кучета, които са реална заплаха за нея, обяснява той.

Макар да изглежда обратното, малката пухкавелка съвсем не го придружава във всички пътешествия, защото има и неподходящи за нея – например много се пътува или няма къде да се настани.

Данаил признава, че е по-трудно да научиш котка да се разхожда на каишка, отколкото куче, защото тя има свои посоки и сама решава накъде да поеме.

"Все още не сме го овладели напълно. Лека полека с много търпение и внимание, къде с подръпване, къде с носене, й показвам. Като излизаме от вкъщи, тя сама тръгва с мен към асансьора, влиза в него, излиза, това е голям напредък", разказва още той.

Масажист, хлебар, складкар, фризьор, шивач - Данаил е упражнявал различни професии. В момента е часовникар, готви се да учи и психология. "Учили са ме, че човек трябва да умее повече неща в живота. Направих сам ремонт на апартамента си, всичко с подръчни материали. Посланието ми е това – човек да твори красота с характера си", допълва той. 

Хайди не ходи често "на работа" с него, защато в занаята му има много дребни части, а тя, като всяка любопитка, обича да си играе. Вкъщи обаче не прави бели, а се оказва, че стопанинът й е този, който "събаря и бута".

Името си Хайди наследява от своята предшественичка, също бяла и пухкава котка, която живяла 17 години. Тя пък е кръстена на малката героиня от книгата на Йохана Спири, която открива свободата и щастието високо в Алпите. Предишната Хайди също е извеждана навън с каишка, но много по-рядко.

"За тази съм си казал, че ще живее интересно и както живеят дивите котки – приключенски", зарича се Данаил.

Семейството му винаги е обичало пътешествията и това е нещото, на което до голяма степен се е посветил.

Предстои му пътуване в Карпатите, на което обаче Хайди няма да го последва, защото в хотелите не искат котки.

Признава, че не всички харесват приключенията на малката лудетина и има хора, които реагират отрицателно. Те обаче са единици в сравнение с останалите, които искрено й се радват. "Не може без негативно настроени", разсъждава философски стопанинът на Хайди.

За желаещите също да споделят живота навън със своите мъркащи любимци, той разказва за опита си.

"Трябва да се действа много внимателно, с подход и търпение, за да не отчаете животинчето от външния свят. Повечето хора нямат приятелство с животното в дома си. Те го гледат, хранят го, поят го, то си има собствен свят и те си имат своя живот. Те са просто едни съжителстващи същества, докато, когато имат някаква изградена връзка, тогава може“, обяснява той.

Същевременно Данаил учи Хайди и на самостоятелност – да може да се оправя при всякакви условия, когато той не е около нея.

А кое ще е следващото приключение на Пухкавелка Любопиткова? Изненада...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
12
 
! Отговори
Ева преди 7 години
Нашият Рамбо ( рижав, превъзходен котарак) ,когато е на вилата с родителите ми излиза с майка на разходка ,никой не го е учил .Когато тя отива за хляб той я чака от вън пред магазина.Ако майка е на гости при някоя съседка ,той сам я намира и я чака пред вратата на хората .Привързаност.
20
3
 
12
 
! Отговори
vilenita преди 7 години
малко сладко коте
19
2
 
18
 
! Отговори
българин преди 7 години
Красавица, много ги обичам ангорските ! Но на снимката с патиците не се заблуждавайте - тя не е там за нови приятелства, а заради ловния си нюх, който е особено силно развит в тази порода ! Чудесни фотографии, браво !
18
4
 
8
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 7 години
Ами започнете статията , че котката е родена на 20 април на рождения ден на Фюрера и оттам всичко е ясно със нейните способности !
17
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турска котка Ван ли е, виждам че обича да плува. Капризна порода. Хейтърите са долни и тъжни хора, не заслужават внимание.
16
2
 
11
 
! Отговори
dp преди 7 години
Смешно бяло коте, разкошно е. Не мога да си представя как го води на разходка без да го загуби, не съм посмявал да опитвам това с някое от нашите през годините.Най-умното което сме имали - беше изоставено диво коте или поне това е работната хипотеза по произхода му - сме опитвали и сме се справяли но приоритетът му бешеда си подсигури гърба, т.е. да се скрие някъде докато огледа и свикне с обстановката...Може би бяло коте е свикнало с колата като със свой "дом" и затова се връща там.
15
5
 
42
 
! Отговори
С любов преди 7 години
Прекрасна Хайди, чудесен стопанин! Благодаря за снимките и разказа! Пожелавам ви още много весели приключения и красиви емоции, защото само това са нещата, които остават - спомените. И любовта :) Както и срещите с мили хора. А на хейтърите не обръщайте внимание!
14
28
 
14
 
! Отговори
fok преди 7 години
Жена му трябва на този!
13
7
 
5
 
! Отговори
Леля ти преди 7 години
До Врабче" стои на балкона ,кротко и не пречи" ТИ И ТАКИВА КАТО ТЕБ ПРЕЧИТЕ НА СВЕТА НОРМАЛНИЯ СВЯТ !!! АЙ ВЪРВИ СИ ПИШИ ДИСЕРТАЦИИТЕ И НЕДЕЙ НА УМНИЧИШ........НЕ ТИ СЕ ОТДАВА ХИЧ !!!!!!!
12
3
 
43
 
! Отговори
Виан преди 7 години
С нашият котарак сме обиколили Европа с кола. Стигали сме до северните части на Норвегия, наскоро се върнахме от пътешествие с кола и ферибот до остров Родос. Пътува се по-бавно, а и той обича, така че не е проблем. Съобразяваме пътешествията си с него. Избрахме този вариант, защото искаме котката да е с нас, а не да го оставяме на разни хора като ни няма. За профил във ФБ не съм и помисляла, като че ли не ни е нужна такава известност. А Хайди е прекрасна. :)
11
11
 
36
 
! Отговори
--- преди 7 години
Българите сте толкова долни, противни и завистливи същества...точно затова държавата е в това състояние. Всички са със затворен начин на мислене, дето се вика каквото баба си знае това си бае. Вземете се огледайте около вас, вникнете в нови неща, стига само *** и стари разбирания. Хубаво, че поне интелигентните напускат страната. А към Хайди и стопанина ѝ - радвам се че има тук хора като вас, които гледат да се отличат от останалите. Пожелавам ви още много успехи! :)
10
32
 
8
 
! Отговори
Anonim преди 7 години
Brat,ti nqmash jena ...lipsva ti brat...ako imashe jena sig nqmashe taka da ti hlopa duskata da obikalqsh napred nazad s kotki!!!
9
5
 
42
 
! Отговори
sacradis преди 7 години
ТОва ли успя да ти измъдри малоумния врабчи мозък, бе, Врабчо! Хората хубаво са го казали - който не обича животните , не обича и хората. Ти си поредния пример за това...
8
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко са останали умните щастливци които откриват щастието в простички, но истински неща. Тези хора са благословени от Бога.
7
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много красиви снимки ... благодаря на автора !
6
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко сте злобни ! Вие освен себе си,друго обичате ли ? Душиците ви са колкото въшка !
5
1
 
43
 
! Отговори
neo5 преди 7 години
В моя блок има една бабка с черен котак на червена каишка, голяма атракция е също, не е обиколила цяла БГ, само около блоковете, но все е нещо! :P :D
4
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до врабче......*** а за какво да ни пишат...за божинов..джизъса..преслава..фики стораро..ники перуката..цска берое и подобни тъпотии
3
4
 
38
 
! Отговори
:=) преди 7 години
ти пък какво разбираш от котки, че и съвети си тръгнал да даваш.. хората давали пари за котките си.. като ги дават от теб ли ги вземат, та си тръгнал чуждите пари да броиш
2
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-после нещо хубаво да прочета ! :)

Спонсорирани публикации