"Без будилник": Люлка, люлка се люлее

Арх. Рени Томова: Всяка детска усмивка ни кара да продължаваме!
Обновена: 22 дек 2016 16:52 | 22 дек 2016 16:26, Анисия Иванова
5

Снимка: Личен архив

Тази седмица "Без будилник" е посветен на приближаващите празници, на желанието и радостта да подаряваме. Ще ви разкажем за семейство архитекти и техните арт проекти, чиято основна цел е да радва.

Причината, за да започнем проектите си - люлки, картички, бижута, е радостта, която носят те - при деца и при възрастни, признава арх. Рени Томова пред Dnes.bg.

Тя и съпругът й стартират арт идеите си преди година. Тогава създават и тематична страница във Facebook.  Проектът за люлките е на съпруга Иво, а идеята тръгва от рождения ден на момченцето им. За него е и първата люлка.

"Като видяхме неговата усмивка и на всички дечица, които я пробваха, решихме да зарадваме повече малчугани и да започнем да я правим. Люлките са в ограничено количество, нямаме масово производство", разказва Рени.

Люлките се изработват за всяко дете индивидуално - родителите могат да изберат цветовете или да напишат името на детето си, или да поискат рисунки от негови любими книжки. Люлките се предпочитат за деца между 1 и 2 годинки. Конструкцията им е направена така, че е възможно най-безопасна и няма риск от преобръщане.

"Ние ги боядисваме, режем дървената част, сглобяваме. Нужни са ни около 2-3 дни, за да направим проекта, процесът за изработка е около 5 до 10 дена. Интересът от родителите е все по-голям", допълва Рени.

А първата реакция на децата, когато видят люлката, е усмивка. Другият модел е по-подходящ за окачване на дърво или висока греда. Дори възрастен може да се люлее на нея.

И двата модела могат да се превърнат в масичка - плот, в катерушка или тунелче, през което децата да се промушват. Те са направени така, че всяко дете намира своя начин за люлеене и игра с тях, разказва Рени.
Докато родителите се ориентират кое как се използва и реагират по-консервативно, малчуганите вече са се наместили и са започнали играта. Всичко е съобразено с детското мислене, а цветовете са така подбрани, че веднага ги привличат.

Боите, които се използват, са безвредни, екологични, люлките са в цветовете на дъгата. Досега никой родител не е пожелал да ги смени. Много често проектите за гравиране на страниците дори не се включват в цената. Целта е повече родители да могат да си ги позволяват и люлките да зарадват повече деца, признава Рени.

Рени и Иво са направили и столче за хранене Little chef, което е обезопасено от всички страни. Идеята е малкият шеф да се превърне в помощник в кухнята на майка си. Освен че е столче за хранене, то може да стане статив за рисуване и игра.

Двамата съпрузи измислят и картички от дърво. Идеята им е да направят коледен подарък, различен от обикновената, позната картичка. Тяхната картичка се състои от отделни елементи, които могат да се отчупят, да се окачат на елхата или да се сглобят отделните части и да се използва за декорация.

Картичките са изцяло с коледни мотиви – еленчета, елхички, снежинки

Освен люлките и картичките Рени и трите й сестри правят и бижута от копчета. Използваме различни материали, идеи, сами измисляме моделите, разказва Рени.

В началото трите ги правят само за близки и приятели. А многообразието е голямо - ръкавели от копчета, обеци от копчета, колиета, аксесоари за обувки, гривни, венец за коса, и всичко от копчета. Важно е да има въображение и всяко обикновено копче може да се превърне в бижу за мъж, жена или дете.

Семейството има идеи за още арт проекти. Следващото, което започват, е насочено към младите дами – къща за кукли. Рени признава, че се ориентират предимно към детски проекти, защото оценяването от децата е много мощен стимул за тях.

"Децата са толкова искрени, толкова заразителни с радостта си. Всяка детска усмивка ни кара да продължаваме да правим това, което сме започнали, и да измисляме нови проекти. Тяхната радост е неизмерима с нищо", убедена е Рени Томова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
lunatur
2
0
 
2
 
! Отговори
Сърфър преди 7 години
Дизайнът е немски , lunatur/Fuer-Kinder/Regenbogenwippe?source=1&refertype=9
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изглеждат доста опасни, едва ли са преминали изпитвания.

Спонсорирани публикации