ФБР закопча мениджър на Volkswagen в САЩ

Той имал "ключова роля" в скриването на манипулативния софтуер
9 яну 2017 22:00, Бойчо Попов
2
ФБР закопча мениджър на Volkswagen в САЩ
снимка: Ройтерс

Американското Федерално бюро за разследване (ФБР) е арестувало според New York Times мениджър на германския автомобилен концерн Volkswagen в САЩ. Той e бил задържан в неделя във Флорида, съобщава вестникът, позовавайки се на двама анонимни източници. В съдебни жалби на щатите Ню Йорк и Масачузетс пише, че Оливър Шмид е изиграл "ключова роля" в усилията за скриване на манипулативния софтуер в дизеловите автомобили пред властите. 

Според New York Times Шмид е бил отговорен от 2014 г. до март 2015 г. за прилагането на държаните регулации в Съединените щати. Той ще бъде изправен пред съдия още в понеделник. 

От края на 2014 г. Шмид и други мениджъри на Volkswagen са цитирали многократно фалшиви технически обяснения за високите нива на емисии на превозните средства на Volkswagen, твърдят главни прокурори. През 2015 г. Шмид е признал за съществуването на неправомерния софтуер.
 
Припомняме, че през септември 2015 г. под натиск от американските власти Volkswagen разкри, че е внедрил незаконен софтуер в 11 млн. дизелови автомобила от различни марки. Благодарение на него различни тестове показват значително по-ниски нива на вредните азотни окиси. В действителност равнището на изхвърляните от автомобилите в атмосферата вредни газове е до 40 пъти по-високо.
 
Според редица публикации VW е пред извънсъдебно споразумение за милиарди долари с американското Министерство на правосъдието. Очаква се то да бъде обявено още през тази седмица.
 
В рамките на няколко граждански производства в САЩ Volkswagen вече договори обезщетения. Така например базираната във Волфсбург група трябва да плати общо 14,7 млрд. долара на собственици на 480 хил. коли с 2.0-литрови дизелови двигатели, за да ги откупи от тях или да ги ремонтира.
 
В рамките на друго гражданско производство VW договори споразумение със собствениците на приблизително 80 000 дизелови автомобили с трилитров двигател в обем на 1 млрд. долара. Споразумението обаче предстои да бъде одобрено от съдия.
 
Засега Volkswagen е заделила за справяне със скандала 18 млрд. евро. 
 
През миналата седмица пък стана ясно, че мениджър на Volkswagen е осъден в Южна Корея на лишаване от свобода за срок от година и половина заради фалшифициране на документи за регистрация на превозни средства. Районният съд в Сеул счита за доказано, че той е фалшифицирал данни за замърсяващите емисии и шума от двигателя и по този начин е нарушил екологичното законодателство.

2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации