МОН търси чужди оценители за порицаните от ЕС проекти

Министерството обявява нова процедура за международни експерти
21 фев 2017 11:51, Анисия Иванова
9
МОН търси чужди оценители за порицаните от ЕС проекти
Архив: Булфото

Министерството на науката и образованието обявява нова обществена поръчка за избор на експерти, които да оценяват проекти по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж".

С идването на служебния министър на образованието Николай Денков стана ясно, че европарите по програмата са временно спрени заради нередности в управлението й. Според Брюксел липсва прозрачност, няма конкуренция при избора на външни експерти, а оценката на индикаторите за възможни измами е неадекватна.

От МОН съобщиха днес, че се прекратява обществената поръчка за избор на оценител на проекти за създаване на Центрове за върхови постижения и на Центрове за компетентност.

И трите консорциума, участвали във финалната фаза на конкурса, не са представили цялата изисквана информация за научната експертиза на предложения екип от оценители, съобщават от министерството. Става дума за условията предлаганите експерти да имат най-малко три научни публикации с поне пет цитирания в списания от топ 10 за съответната област през последните пет години.

Още по темата

Според Ваня Стойнева, заместник-министър на образованието и науката, не може да се удостовери професионалната и научна компетентност на експертите, без да излъчи победител.

За да осигури независима международна оценка на научните проекти, Централното координационно звено в Министерски съвет ще обяви нова процедура за набиране на оценители на научните проекти. Тя ще бъде централизирана и насочена директно към експерти – физически лица от цял свят.

Обявата ще бъде публикувана през следващата седмица и ще бъде разпространена чрез всички водещи научни организации в Европа и в световен мащаб, които се занимават с оценяване на научни проекти.

Изискванията към външните оценители ще бъдат завишени. Те задължително трябва да притежават образователна и научна степен "доктор" (PhD) и най-малко 10-годишен опит в конкретната професионална област. От тях ще се очаква да са участвали в оценяването на поне три проекта в професионалната област, за която кандидатстват, като поне два от тях са изпълнявани извън България.

Освен това ще се изисква опит в изпълнението на най-малко един проект в съответната област извън България. Кандидатите трябва да имат минимум 10 публикации през последните пет години в научни списания, регистрирани в международно наложените библиографски и рефериращи бази данни.

Освен това за всяка професионална област ще има специфични допълнителни изисквания, свързани с обективни наукометрични показатели като брой публикации, брой цитирания и т.нар. "индекс на Хирш". Те ще бъдат в основата на специална методика, чиято цел е да гарантира максимална обективност при подбора на оценители.

Срокът за набиране на кандидатурите ще бъде 30 дни, след което ще се провери тяхното съответствие със зададените критерии. "Очакваме списъкът с международни оценители да бъде готов към средата на април", съобщи зам.-министър Стойнева.

Докато тече набирането на технически и финансови оценители, ще бъде извършен първият етап от оценката на проектните предложения – за административно съответствие и допустимост. Тази първа оценка се прави от юристи. При нея не се поставят точки и не се извършва класация. Тя само определя дали даденият проект отговаря на административните критерии за финансиране. Оценката на допустимите кандидати по същество ще бъде извършена от международните експерти след средата на април.

Крайният срок за подаване на проектни предложения за създаването на Центрове за върхови постижения и на Центрове за компетентност е 28 февруари 2017 г.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Чужди оценители?! преди 3 години
Спомняте ли си какъв беше резултатът,когато чужденци атестираха БАН преди 6-7 години?
Безпринципно сливане на институти и реорганизации, които бяха направени така, че да запазят работните си места некадърници-връзкари, а хора, получили предишната година отлична атестация се оказаха в съкратените секции, тоест без работа!
Само един пример:
Сливането на института по антропология с този по паразитология аргументираха като акт с цел СЪХРАНЯВАНЕ НА ИДЕНТИЧНОСТТА НА БЪЛГАРИТЕ !!!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато чакат външните експерти вътрешни какво ще правят,ще се почестват по врата и ще си мислят за интелигентност като по индекса на интелект показател за интелигентност по някаква система например генната като най-близка за подразбиране.
5
0
 
4
 
! Отговори
Емито РЦ преди 3 години
Я СИ РАЗЦЪКВАМ КАРТИ В РАБОТНО ВРЕМЕ И КВАТО КИНТА ПАДНЕ - ДОБРЕ ДОШЛА.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕВРОПА ДАВА ПАРИ, НО ИСКА НАСРЕЩА РАБОТА И РЕЗУЛТАТТИ!
А НЕ ГЛА-Д-НАТА СЧЕТОВОДИТЕЛКА ДА СЕ ЧУДИ ОТ КЪДЕ ДА ОПЪНЕ ПАРИ И ДА ТРЪСКА ДЪРЖАВНИЯ ЧУВАЛ, А ТРЕТОРАЗРЯДНИТЕ ДАСКАЛИЦИ ДОРИ ДА НЕ ХОДЯТ НА РАБОТА, А ДА ОПРАВЯТ ИНТРИГИТЕ!!!!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И КАКВО ТОЧНО ЩЕ ОЦЕНЯВАТ ТЕЗИ НЕЗАВИСИМИ ЕНСПЕРТИ?
МЪРЗЕЛА, КРАДЛИВОСТТА, НАГЛОСТТА И АЛЧНОСТТА НА РЕСУРСНИТЕ ДАСКАЛЯ, ИЛИ?!
2
1
 
1
 
! Отговори
Vassia N. Ilieva преди 3 години
Tezi ekspertizi mogat da zamervat izpulnenie, no ne osnova. Osnovata e greshna. Srategiata kato filosofia e problemna.Ottam i zakonat e slab i oburkan.

Izvinete za latinitza, molia.
1
1
 
3
 
! Отговори
Ресурсен Це3нтър Сл. преди 3 години
Стефанова, тръскаш ли още държавния чувал в Ресурсен Център Сливен?????
От такива крадци и хрантутници като тебе, Европа спря парите за образование!!!!

Спонсорирани публикации