Социолог: Кампанията за вота – безочливо самохвалство

Хората не вярват на политиците, убеден е политолог
Обновена: 28 фев 2017 11:37 | 28 фев 2017 11:07, Анисия Иванова
20
Социолог: Кампанията за вота – безочливо самохвалство
Снимка: Bulgaria ON AIR

Предизборната кампания започна, а до вота на 26 март остава по-малко месец. Социологът Кънчо Стойчев и политологът Страхил Делийски гостуваха в "България сутрин", където разкритикуваха поведението на политическите партии и споделиха очакванията си от изборите.

"Виждам същото безочливо самохвалство. Говорене на неща, които нямат нищо общо с реалния живот. Проблемът е, че в последните години България продължава да се отдалечава от Европа. С увеличаващо се темпо се отдалечаваме от цивилизования свят", настоя Кънчо Стойчев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според Страхил Делийски политиците не могат да обяснят на хората как ще реформират съдебната система и ще преборят корупцията.

"Темата за корупцията беше в състояние да вкара партии в Народното събрание. Сега отново виждаме такъв опит. Не виждам как каквато и структурна реформа да бъде направена, кое е онова нещо, което ще забрани на премиера да комуникира със смс-и или да нахлува на заседанието на висш съдебен орган. Всичко започва от нашия вот и от това какви хора избираме", коментира политологът.

Той добави, че усещането, че нищо не се случва както трябва, е доминиращо. По думите му липсва нагласата гражданите да чуят какво им казват политиците, защото те просто не им вярват.

Страхил Делийски е на мнение, че партиите не са се заели сериозно с предизборната кампания, защото в централите смятат вота за част от дълготраен изборен цикъл.

Социологът Кънчо Стойчев подчерта, че изборите са важни и не се съгласи с тезата, че всичко е предрешено. Според него има два варианта за избирателите при сблъсъка Борисов-Нинова.

"Единият е да гледаме като сблъсък на арена и да се забавляваме. Другият е сериозно да наблюдаваме и да разберем кой от двамата е по-способен и искрен, кой повече разчита на интелигентността на българите", посочи той.

Страхил Делийски отбеляза, че му липсва стратегическият разговор за това какво ще се случи след изборите. Той е на мнение, че има негласно споразумение да не се говори за това, произтичащо от притеснението на всички партии да не се провалят при съставянето на мнозинство.


20
Още от
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
diankov ni posreshtna s prazna piza vreme e i nie da gi posreshtnem taka.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма за кого да се гласува-всички са пълен отврат!Но негласуващите после нямат никакво морално право да коментират!
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
я а на платените политилози кой вярва???
13
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Интелигентните не гледат въпросните дебати.Просто защото им е ясно, димните завеси вдигани от лидерите с какви ли не голи обещания са с единстеваната цел да се замаскират исттнските им цели, а те са ясни - далавери и крадене!
12
0
 
3
 
! Отговори
bb преди 1 година
Социолози, политолози и журналисти са в отбора на добрата стара мафия. Но и те са възмутени.
11
0
 
3
 
! Отговори
Архангел преди 1 година
2/.... с дамоклев меч над главите на депутатите.. Само така ще мислят преди да гласуват и да лобират за джоба си! Ако ще първите 4 години да правим по 3-4 избора на район, че швейцарците правят по над 100 референдума на година.. Това е участието на хората в управлението - единствения начин!! И тогава такива въшльов-ци като тези горните - кви ще ги дрънкат..
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От другата статия за свалени от листите кандидат-депутати: Много смешно... и щеше да е още по-смешно, ако не беше жалко! Гласящи се за законотворци и наблюдаващи изпълнението на законите, не познават основния закон, по който ще бъдат избирани..??!!?.. Къде са тръгнали?? Гонещи келепера.. че и тези 21 годишни /ненавършили/ дришльов-ци - те къде??
И от тази: изводът е - мажоритарни избори, пълни, с клауза за отзоваване от 10% от избирателите, т.е с 3000 гласа! Само така ще им държи влага - ....
9
2
 
3
 
! Отговори
НЕГЛАСУВАЩ преди 1 година
БЕЗПЛАТНО НЕ ГЛАСУВАМ!КАТО ПОЧНАТ ДА МИ ПЛАЩАТ КАТО НА МИГАНИТЕ-ТОГАВА!
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До наблюдател

то това важи и за отишлите на риба, за гъби и т.н. Няма гаранция, че не са злоупотребили с гласа ти и без твое знание. А когато разбереш, докато се задействаш (евентуално) всичко ще е минало. А ти ходи и доказвай, че нямаш сестра. Единственото сигурно нещо и донякъде утеха остава фактът, че не си участвал лично в трагикомедията и си имал един приятно прекаран ден, вместо безсмислено да се редиш на опашки.
7
0
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Тая година социолозите и метеоролозите се изложиха особено много!Вторите обаче поне не кяриха от тая работа...
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не гласувате,идват такива като Кънчо детето чудо!Превръщаме цялата страна в голф игрище да си житкат Кънчо иАндро!
5
0
 
7
 
! Отговори
. преди 1 година
Аааа вие не ходете да гласувате, щото сте много разочаровани и отвратени.
Те отвратителните ще гласуват вместо вас, не се притеснявайте!
4
6
 
4
 
! Отговори
елюминат -ренегат преди 1 година
Докато за парламента(парлама)не се кандидатират истински НАТУРАЛНИ българи ще гласувам с (не подкрепям никого) Толкова от мен!Май "елитът"ни е тотално ИЗЧЕРПАН и обезсмисля гласуването за когото и да било?!?
3
6
 
7
 
! Отговори
соня преди 1 година
последното за което мисля са изборите на 26 март, ще бъда от страната на негласувалите.С такива депутати напред не ще тръгнем.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз и на политолозите не вярвам! За социолозите просто не ми се говори!!
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно така,лъжи ама лъжи на килограми,а не на тонове,а най-лошото е че им се връзваме.

Спонсорирани публикации