Социолог: Кампанията за вота – безочливо самохвалство

Хората не вярват на политиците, убеден е политолог
Обновена: 28 фев 2017 11:37 | 28 фев 2017 11:07, Анисия Иванова
20
Социолог: Кампанията за вота – безочливо самохвалство
Снимка: Bulgaria ON AIR

Предизборната кампания започна, а до вота на 26 март остава по-малко месец. Социологът Кънчо Стойчев и политологът Страхил Делийски гостуваха в "България сутрин", където разкритикуваха поведението на политическите партии и споделиха очакванията си от изборите.

"Виждам същото безочливо самохвалство. Говорене на неща, които нямат нищо общо с реалния живот. Проблемът е, че в последните години България продължава да се отдалечава от Европа. С увеличаващо се темпо се отдалечаваме от цивилизования свят", настоя Кънчо Стойчев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според Страхил Делийски политиците не могат да обяснят на хората как ще реформират съдебната система и ще преборят корупцията.

"Темата за корупцията беше в състояние да вкара партии в Народното събрание. Сега отново виждаме такъв опит. Не виждам как каквато и структурна реформа да бъде направена, кое е онова нещо, което ще забрани на премиера да комуникира със смс-и или да нахлува на заседанието на висш съдебен орган. Всичко започва от нашия вот и от това какви хора избираме", коментира политологът.

Той добави, че усещането, че нищо не се случва както трябва, е доминиращо. По думите му липсва нагласата гражданите да чуят какво им казват политиците, защото те просто не им вярват.

Страхил Делийски е на мнение, че партиите не са се заели сериозно с предизборната кампания, защото в централите смятат вота за част от дълготраен изборен цикъл.

Социологът Кънчо Стойчев подчерта, че изборите са важни и не се съгласи с тезата, че всичко е предрешено. Според него има два варианта за избирателите при сблъсъка Борисов-Нинова.

"Единият е да гледаме като сблъсък на арена и да се забавляваме. Другият е сериозно да наблюдаваме и да разберем кой от двамата е по-способен и искрен, кой повече разчита на интелигентността на българите", посочи той.

Страхил Делийски отбеляза, че му липсва стратегическият разговор за това какво ще се случи след изборите. Той е на мнение, че има негласно споразумение да не се говори за това, произтичащо от притеснението на всички партии да не се провалят при съставянето на мнозинство.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
diankov ni posreshtna s prazna piza vreme e i nie da gi posreshtnem taka.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма за кого да се гласува-всички са пълен отврат!Но негласуващите после нямат никакво морално право да коментират!
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
я а на платените политилози кой вярва???
13
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Интелигентните не гледат въпросните дебати.Просто защото им е ясно, димните завеси вдигани от лидерите с какви ли не голи обещания са с единстеваната цел да се замаскират исттнските им цели, а те са ясни - далавери и крадене!
12
0
 
3
 
! Отговори
bb преди 1 година
Социолози, политолози и журналисти са в отбора на добрата стара мафия. Но и те са възмутени.
11
0
 
3
 
! Отговори
Архангел преди 1 година
2/.... с дамоклев меч над главите на депутатите.. Само така ще мислят преди да гласуват и да лобират за джоба си! Ако ще първите 4 години да правим по 3-4 избора на район, че швейцарците правят по над 100 референдума на година.. Това е участието на хората в управлението - единствения начин!! И тогава такива въшльов-ци като тези горните - кви ще ги дрънкат..
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От другата статия за свалени от листите кандидат-депутати: Много смешно... и щеше да е още по-смешно, ако не беше жалко! Гласящи се за законотворци и наблюдаващи изпълнението на законите, не познават основния закон, по който ще бъдат избирани..??!!?.. Къде са тръгнали?? Гонещи келепера.. че и тези 21 годишни /ненавършили/ дришльов-ци - те къде??
И от тази: изводът е - мажоритарни избори, пълни, с клауза за отзоваване от 10% от избирателите, т.е с 3000 гласа! Само така ще им държи влага - ....
9
2
 
3
 
! Отговори
НЕГЛАСУВАЩ преди 1 година
БЕЗПЛАТНО НЕ ГЛАСУВАМ!КАТО ПОЧНАТ ДА МИ ПЛАЩАТ КАТО НА МИГАНИТЕ-ТОГАВА!
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До наблюдател

то това важи и за отишлите на риба, за гъби и т.н. Няма гаранция, че не са злоупотребили с гласа ти и без твое знание. А когато разбереш, докато се задействаш (евентуално) всичко ще е минало. А ти ходи и доказвай, че нямаш сестра. Единственото сигурно нещо и донякъде утеха остава фактът, че не си участвал лично в трагикомедията и си имал един приятно прекаран ден, вместо безсмислено да се редиш на опашки.
7
0
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Тая година социолозите и метеоролозите се изложиха особено много!Вторите обаче поне не кяриха от тая работа...
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не гласувате,идват такива като Кънчо детето чудо!Превръщаме цялата страна в голф игрище да си житкат Кънчо иАндро!
5
0
 
7
 
! Отговори
. преди 1 година
Аааа вие не ходете да гласувате, щото сте много разочаровани и отвратени.
Те отвратителните ще гласуват вместо вас, не се притеснявайте!
4
6
 
4
 
! Отговори
елюминат -ренегат преди 1 година
Докато за парламента(парлама)не се кандидатират истински НАТУРАЛНИ българи ще гласувам с (не подкрепям никого) Толкова от мен!Май "елитът"ни е тотално ИЗЧЕРПАН и обезсмисля гласуването за когото и да било?!?
3
6
 
7
 
! Отговори
соня преди 1 година
последното за което мисля са изборите на 26 март, ще бъда от страната на негласувалите.С такива депутати напред не ще тръгнем.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз и на политолозите не вярвам! За социолозите просто не ми се говори!!
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно така,лъжи ама лъжи на килограми,а не на тонове,а най-лошото е че им се връзваме.

Спонсорирани публикации