Галъп: Последните дни от кампанията - решаващи за вота

Формулата на влизащите в парламента остава 5+1
Обновена: 19 мар 2017 16:35 | 19 мар 2017 14:17, Анисия Иванова
188
Галъп: Последните дни от кампанията - решаващи за вота
Снимка: Галъп

Дали БСП или ГЕРБ ще спечели изборите ще зависи от последните дни на кампанията. Данните преди решителната фаза на изборната кампания показват равенство сред онези, за които може да се очаква да гласуват със сигурност. Формулата на влизащите в парламента остава 5+1. Това показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл".

Данните са получени сред 1012 души по метода на прякото лично интервю между 10 и 15-и март. Изследването е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние и декларативните нагласи. Затова и не са прогноза за изборния резултат, уточняват от агенцията.

Сред твърдо решилите да гласуват 30,3% казват, че ще подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували – 29,9%, за Обединените патриоти – 11,5%, за ДПС - 8,1%, за партията на Веселин Марешки "Воля" – 6,5% и за коалицията "РБ - Глас народен“ - 4,4%. Това са формациите, които биха попаднали в Народното събрание, ако изборите бяха днес. До изборите обаче има още една решаваща седмица.

ГЕРБ разполага с малко по-широк електорален корпус и в момента работи по оползотворяването му. Електоратът на БСП обаче остава в по-мобилизирана форма в сравнение с конкурентния електорат. При Обединените патриоти е възможна динамика в дяловете подкрепа във връзка с напрежението с Турция.

При ДПС само изборните резултати могат да покажат дали и каква щета нанася ДОСТ – този тип данни трудно могат да се установят със социологически методи, а и невинаги респондентите са искрени в своите отговори. Самата партия ДОСТ традиционно има минимална декларативна подкрепа в страната (в рамките на десети от процента), но вотът в и от чужбина ще покаже дали е състоятелна заявката на тази партия за по-чувствително представяне. Този вот също няма как да се улови с демоскопски методи.

ВОЛЯ на Веселин Марешки изглежда ощетена от двуполюсното противопоставяне между ГЕРБ и БСП, което като цяло застрашава по-малките формации. Засега коалицията на Реформаторския блок и „Глас народен“ се справя с този проблем, но влизането им в Народното събрание зависи от мобилизацията им. Положително обстоятелство за реформаторите е това, че остават основен субект с изгледи за преминаване на „бариерата“ в сравнение с „Да, България“ (2,3%), и „Нова република“ (1,5%). Сред политическите сили с по-чувствителен резултат личи и коалицията на АБВ и „Движение 21“ - с 2,4%,  За други партии биха гласували 3,1%.  

Калкулацията към днешна дата показва, че до урните се очаква да отидат около 3,7 милиона души (в това число и недействителни бюлетини), около една пета от които вероятно ще вземат решение в идните дни. 2,5% от гласуващите вероятно биха гласували с „Не подкрепям никого“. Тези гласове не са калкулирани в изборния резултат.  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Данните са получени сред 1012 души по метода на прякото лично интервю между 10 и 15-и март. Изследването е направено от "Галъп интернешънъл" и е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние и декларативните нагласи. Затова и не са прогноза за изборния резултат. Максималната грешка при 50%-овите дялове е ± 3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 7 години
Не знам дали греша но от както има избори от 1989г.насам имам чувството че т.нар.социолози която партия кажат и тя печели.Как става,те да не гледат в кристална топка?Другия вариант е партиите да са се наговорили(днес ти ще спечелиш на следващите избори аз) и плащат на соц.агенции да дават умишлено високи %-ти за партия победител и съответно набиват в главите на хората че едикой си щял да спечели и той наистина печели.Аре да направим избори без прогнози да видим истинския победител май ще е друг
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Твърдо решилите да гласуват са 30,3%))) Другото не ме интересува...
39
1
 
10
 
! Отговори
До 57 преди 7 години
Прав си,Баю,но какво пречи на умните и интелигентните с IQ 160 да се кандидатират за НС,да спечелят изборите и да управляват.Имай пред вид обаче,че високият коефициент на интелигентност не означават непременно честност и почтеност.
38
0
 
4
 
! Отговори
Do 48 преди 7 години
Тебе това какво те брига?Въпросът беше изяснен и от двете страни и приключен.
37
0
 
17
 
! Отговори
баю преди 7 години
Никой с нищо неможа да ме убеди че ако гласувам живота ми ще стане по добър. Само слушам общи приказки заучени клишета приказки от седенките обещания които чувам от 27 години и нищо конкретно. Ще повярвам само когато всички минат през детектор на лъжата докажат че IQ-им е по високо поне на 50 % от народа обявят банковите си сметки и докажат откъде са им богатствата. Но това няма да се случи защото почти всички ще отпаднат на детектора на лъжата и IQ им няма да покрие изискванията за кандидати.
36
3
 
15
 
! Отговори
до Анкета Пловдив преди 7 години
Дай Линк да видим анкетата 101% съм сигурен че тези резултати са манипулирани
35
1
 
10
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Hhahahaha! Много познавам маа му стара!! Вчера като излезе "изследването" на Афис -другия червен шаман предсказах, че днес ще има същото от голфърите-милионери:)) Познах на 100%!
34
4
 
0
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Посмали малко 10млн :Д Ако можеха да излизат свободно дали щяха да са и толкова колкото сме сега ?
33
8
 
14
 
! Отговори
Анкета Пловдив преди 7 години
БСП - 673Патриоти - 234Герб - 158Реформатори - 108АБВ - 90Воля - 87ДПС - 45Дост - 12
32
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При комунистите България беше 10 милиона население и сред първите 30 в света по-стандарт на живот. При евроатлантиците България стана първа по смъртност на населенито, намаля на 6 милиона, и е на 90то място по стандарт на живот наред с бедстващите африкански държави.
31
12
 
4
 
! Отговори
Анкета Шумен преди 7 години
Герб - 479БСП - 284Патриоти - 278АБВ - 147Реформатори - 122Воля - 102ДПС 64Дост 65
30
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди всичко трябва да сме благодарни на Лютви Местан, че намали процента на ДПС.Това, което следва, е парламентарна нестабилност.ББ няма да може да състави повече кабинет и представителите на бизнеса ще снемат подкрепата си за ГЕРБ, същото се случи преди с НДСВ.Лошата новина е, че самата БСП е в криза и най-вероятно инвеститорите за пореден път ще се оттеглят от България.За една страна с отрицателно търговско салдо от десетилетия това означава инфлация.
29
16
 
10
 
! Отговори
! преди 7 години
Ако изследването се проведе в Пловдив, резултатите ще са съвсем други. ГЕРБ - 25%БСП - 18%"Патриоти" - 18%Съюз за Пловдив, ДСБ - 8%Кауза Пловдив, РБ - 7%ДПС - 5%
28
2
 
9
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Сюрприз ще има ако на 26 март в 12ч блокират границата с Турция и *** не могат да се върнат цяла седмица
27
16
 
6
 
! Отговори
един дост преди 7 години
На 26. 03. 2017 г. около 21.00 часа очаквайте резултата на ДОСТ ! Ще има .........СЮРПРИИИИЗ !!!!!
26
4
 
5
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Тези проучвания са толкова измислени Едва ли някоя партия ще мине 25% Дпс Патриотите Реформаторите ще имат по голям процент
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 15На мен филма ми хареса: с 10ДМ си платих парното за цяла година. А и не е лошо да има една евтина дестинация за почивка близо до Европа.
24
0
 
4
 
! Отговори
Некъв кестен преди 7 години
Пък и няма значение кой ще бие, защото не може да управлява сам. ГЕРБ трябва да се надяват на десните да влязат в парламента, че да могат да се коалират, защото иначе никакви ги няма.
23
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За евроатлантическа България!
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам и аз да правя социологически иследвания. А и ще взимам много по малко пари от колкото социологическите агенции, само по 300000-320000 лв.

Спонсорирани публикации