Руски издания: БСП – съветофили, ГЕРБ – класически русофили

За отношенията София – Москва: И ГЕРБ, и БСП зависят от Брюксел
28 мар 2017 10:52, Елка Василева
176
Руски издания: БСП – съветофили, ГЕРБ – класически русофили
Бойко Борисов. Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Перспективите в отношенията между България и Русия са централна тема в коментарите на руски медии след парламентарните избори у нас. Вотът бе разглеждан като схватка между прозападно и проруски настроени партии, пише сп. "Експерт".

И партията ГЕРБ, и БСП се обявяваха за възстановяване на икономическите връзки с Русия, но "социалистите, смятани за наследници на българските комунисти, бяха обещали, ако спечелят, да настоят за отмяна на санкциите срещу Москва и да използват правото на вето, когато се гласува поредното им удължаване", отбелязва изданието.

Въпреки победата на проевропейската партия ГЕРБ резултатът от вота не предизвика ентусиазъм в ЕС, пише "Взгляд".

В ЕС разбират колко много трудности очакват партията на Бойко Борисов при опитите да формира коалиционно правителство. Според някои български политолози вътрешнополитическата ситуация в страната би могла да се стабилизира с помощта на Москва, посочва онлайн изданието.

Нагласите на българския електорат не се вписват в примитивна схема с основни критерии "проевропейските" и "проруските" настроения. Социологическите анкети показват, че повечето българи все така се стремят към европейското семейство на народите - друг въпрос е, че резултатът от тази интеграция често е разочароващ, коментира руският политолог Дмитрий Абзалов, цитиран от РИА Новости.

Точно тези разочарования и несбъднати очаквания стават причина за противоречивото волеизявление на електората, когато през ноември страната избира за президент един кандидат с "проруски" лозунги, а след четири месеца гласува за "проевропейска" партия. В крайна сметка във властта влизат различни политически сили, които не могат да се споразумеят помежду си, заключава агенцията.

"Изборите в България окончателно разцепиха нацията", твърди "Камбаната на Русия". При все че евроскептиците и проруски настроените партии взеха повечето гласове, правителствена коалиция ще формира една проевропейска, прозападна партия - ГЕРБ, посочва електронният вестник. Припомняйки оставките на предишни правителства, доминирани от ГЕРБ, той прави извода, че България "отново навлиза в продължителна политическа криза".

"Това всъщност може да се окаже изгодно за Запада, тъй като заради външното суетене през този период ще бъдат замразени проруските тенденции, започнали да се открояват в българската външна политика", разсъждава "Камбаната на Русия".

За лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ще е трудно да състави правителство, но дори да успее, малко вероятно е България да подобри отношенията с Русия, коментират аналитици на "РБК".

След присъединяването на Крим към Русия ГЕРБ зае доста твърда антируска позиция, руско-българските отношения охладняха най-силно от 20 години насам. Сега и двете страни имат интерес ако не коренно да ги подобрят, то да ги нормализират в опит да установят сътрудничество поне в някакви области, казва политологът Юрий Квашнин.

България има интерес да се засили туристическият поток от Русия и все още зависи от руските газови доставки, тъй че потенциалът за развитие на отношенията е запазен, добавя наблюдателят.

Тъкмо през управлението на бившия премиер Бойко Борисов България се отказа от голям брой изгодни съвместни проекти с Русия под натиска на Европейската комисия. Това налага извода, че този курс ще продължи, смята обаче европеистката Екатерина Шумицкая, цитирана от "Народни новини".

За Русия "е от значение да не разглежда изборния резултат в рамките на старата схема, според която социалистите са проруска партия, а ГЕРБ е против Русия", предупреждава аналитикът Леонид Решетников, цитиран от новинарския сайт "Царград".

"Това не е така. В това отношение двете са горе-долу еднакви. И социалистите, по-точно партийното ръководство, не е много различно от ръководството на партията ГЕРБ. И едното, и другото много силно зависят от Брюксел", заявява той.

БСП "все говори за развитие на отношенията с Русия, но веднага щом дойде на власт, прави всичко, за да не се подобряват реално тези отношения", казва експертът. "По принцип социалистите обещават предизборно завой към Русия, а после остават на предишните си позиции", обяснява той.

Електоратът и на двете партии според него симпатизира на днешна Русия горе-долу в еднаква степен. Но привържениците и членовете на БСП са "по-скоро съветофили", а избирателите на ГЕРБ - "класически русофили". Сиреч хора, симпатизиращи не на Съветския съюз, а на историческа Русия".

"И в този смисъл ръководителите на ГЕРБ са даже по-предсказуеми. По-ясно е как да правиш бизнес с тях", констатира експертът на "Царград".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
4
 
! Отговори
ahahahaha преди 7 години
"По-ясно е как да правиш бизнес с тях", констатира експертът на "Царград"."Абсолютно вярно - отговорът е много рост - НИКАК. Нивото на чуждестранни инвестиции в последните 2 години го показва абсолютно.
42
6
 
5
 
! Отговори
Европеец преди 7 години
Когато бяхме със СССР народа нямаше тоалетна хартия и банани и караше грозни руски коли а днес при капитализма и ЕС навсякъде има тоалетна хартия и банани и по празниците народа се метка на яките западни коли да пътува в чужбина и си кара по магистралите построени с парите които ЕС отпуска на България безвъзмездно.
41
2
 
9
 
! Отговори
умен преди 7 години
С БСП всичките им проекти потънаха, защото или не ги бяха съгласували със законовата основа в ЕС... или крадяха или не изпълняваха обещания по техния си нагъл начин!!!Те така си работят в българия от 100г. вече! Пирамиди, банкови фалити, кражби на фондове... Е КАК ДА ВЯРВАШ НА ТАКИВА ХОРА???
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След въпроса КОЙ сега трябва да се зададе въпроса ЗАЩО? Защо, аджеба, беше нужно цялото това упражнение, след като се върнахме в отправната точка; защо се похарчиха милиони; защо беше нужно да се блокира държавата за половин година (най - малко) и т.н. Положението се усложни неимоверно, ако преди патриотите искаха някакви там 300лв. (които после станаха 200, а можеше и кандисат на по-малко), сега ще искат и св... Да не говорим, че в Брюксел им щръкват косите като гледат как Симеонов ръчка бабите
39
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мрънкате за младините си преди 25 години. Сега колите задръстват улиците, всеки се вози. Бабите мятат хиляди през балкона. 5 дена ваканция и хоп-в Гърция или Италия за кратка почивка. В магазините има какво ли не. Телевизии - много, вестници - много.Я опитайте се да съпоставите тези неща - едно по едно с преди 25 години? И тогава пак си помислете за "добрия" СССР, и НРБ дето толкоз тъгувате по тях.
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНе, грешиш. ГЕРБ провалиха Южен поток.
37
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия не може да бъде никакъв пример за България, нито политически, нито икономически.Политически Русия е диктатура на озлобен кагебеец, а икономически е страна на шепа безмерно богати олигарси и над 140 милиона мужици и тетки, водещи сиво съществуване.Има ли българска емиграция към Русия? - Няма! Няма и да има!Хората ходят там, където има работа, доходи, демокрация, ред и законност!Такива има в Западна Европа, САЩ и Канада!
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората и в Русия разбират БСП и ГЕРБ по същия начин като западните си колеги - и двете партии са еднакви *** и крадци , но с едните поне може да се прави бизнес
35
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато бяхме със СССР България беше между 30те най-развити срани в света и на 27 място по качество на живот (HDI по данни на ООН). Днес след 10 години в ЕС в България цари само демографската криза, най-бързо измираща нация, села призраци, страховита бедност, вилнееща престъпност, мародерства над безпомощни стари хора, съсипано здравеопазване и образование.
34
0
 
7
 
! Отговори
умен преди 7 години
Ама Решетников, защо си мислите, че издаде *** Нинова пред Коритаров! Това не беше приятелски жест господа. Това беше "приятелски" жест! : )Просто правят завой към ГЕРБ! Защото това отдвана не е СССР, Русия и тя просто иска да прави бизнес и да разчита на сериозни хора. А не на Овчаров, Пеевски, Доган и глудницата крадци. Както са казали, не прави бизнес с крадци, по-добре по-малко, но в дълаг период със със серизони хора!
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !Южен поток не е спрян от ГЕРБ. Не лъжи изеднико! Спряха го червените мухоморки. И знаеш ли защо? Защото онези от САЩ ги предупредиха че ще им конфискуват откраднатите пари намиращи се сега в американски офшорни зони.
32
9
 
8
 
! Отговори
ха ха преди 7 години
Русофилът Борисов спира руски проекти от които България губи десетки милиарди евро, а Орбан прави договори с Русия само за 2016 за 11 миларда европ, при това унгарците най-много пострадаха от СССР, дори руски войски имаше в 50те когато се надигнаха.
31
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вътрешнополитическата ситуация в страната би могла да се стабилизира с помощта на Москва, посочва онлайн изданието.Не съм видял Москва да стабилизира каквото и да е, от Кавказ, през Крим, сега западните Балкани... Все стабилизират, сега и нас ли да ни пратят зелени човечета да станем стабилни?
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът на България сега е остатъчната русофилска мрежа. Полша, Чехия и Унгария се ориентираха и изринаха остатъчната русофилска мрежа и дръпнаха. Ако и ние искаме да дръпнем като Полша, Чехия и Унгария трябва да изринем остатъчната русофилска мрежа, само така можем да дръпнем.
29
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много точен анализ е направил този Решетников. Повечето гербаджии които познавам СА русофили. Но по един по-цивилизован и дори малко романтичен начин - харесват руската душевност, руската култура, като цяло считат Русия за велика страна. А тези от БСП са други - те харесват тиранията, бруталността и уравниловката - все неща свързани със съветска Русия. А м/у редовете Решетников всъщност тъничко казва, че БСП са лицемери.
28
10
 
8
 
! Отговори
гертруда преди 7 години
Ей няма да има втори Тодор Живков и това е. Човека с един ловен излет направи така че да ни опростят дълг за милиони, беше на ти и с арабелите и с западняци и естествено Русия. Жалко че ББ не е усвоил хватките на ментора си ...
27
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименА ти що не мигрираш в САЩ, там нали е много яко? Или нямаш виза? Ааа, що така, а? Нали ЕС и САЩ имат договор за свободно безвизово пътуване? Или за България не го спзват и открито плюят в лицето на българите, а американците си влизат свободно без визи в България като че ли им е бащиния.
26
3
 
6
 
! Отговори
Bg преди 7 години
Каква Русия,какъв европейски съюз?Някакви си руски социолози ще казват кой кого обича повече българския народ,това е меко казано подигравка с ценностите на един народ,но ако е вярно то горко ни!Ние трябва да обичаме и ценим нашата си държава,а не да се вричаме в любов и вярност на други,иначе ето така ще си ни третират като домашни любимци!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От долу е с бронежилетка.
24
9
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
"Русофилите" от ГЕРБ спряха "Южен поток", "Бургас-Александруполис" и АЕЦ-Белене.Това понеже са "русофили" .. :)Ако бяха русофоби щяха направо да обявят война на Руската федерация ... :)

Спонсорирани публикации