"Без будилник": Когато книгите тръгват на поход

Актьори ще четат любими детски книги на най-малките
1
"Без будилник": Когато книгите тръгват на поход
Постер на "Походът на книгите". Снимка: АБК

Любовта към четенето започва от ранна детска възраст. "Навикът" да четем или се формира тогава, или не, а после е късно и трудно да го създадем. За мнозина четенето е като дишането – не могат да си представят живота си без него. За други то никога не е било важно, но това за съжаление винаги личи... С грижа и любов към най-малките читатели за шеста поредна година ще се проведе инициативата "Походът на книгите", а днес в рубриката ни "Без будилник" ще бъдем в необятния свят на литературата – за малки и пораснали деца!

Известни актьори ще посетят детски градини и училища в близките дни, за да почетат пред младата аудитория откъси от любими книги от детството си.

"Битката за повече малки читатели не е загубена", убедени са организаторите от Асоциация "Българска книга".
"Ако на децата се поднесе интересно четиво, свързано с техните проблеми и виждания, те се увличат. Много е важно да ги оставим сами да си избират книгите", казва Василка Ванчева, член на УС на Асоциацията.

За петте си издания досега кампанията е достигнала до повече от 10 000 деца в цялата страна. Подета е след обявяването на тревожни за българските ученици резултати на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA).

Подобни събития за насърчаване на четенето се организират във всички европейски страни и са се доказали във времето. Известни личности четат на децата и разговарят с тях за това колко е важно четенето за тяхното развитие.

В Холандия например това се прави четири пъти в годината, а патрон на кампанията е член на кралското семейство. В Германия патрон на програмата винаги е първата дама, дава пример Василка Ванчева.

По думите й у нас Столичната община определено разбира важността на четенето и участва и логистично, и финансово в подкрепа на инициативата.

"МОН ни подкрепя, давайки ни на разположение възможностите на регионалните инспекторати. Като цяло българската държава засега не е заявила интерес към насърчаване на четенето, липсва програма за това", допълва специалистът.

Според нея направената от миналато правителство не е работеща, защото не са включени специалисти по четене. Училищната библиотека пък до голяма степен в момента е пожелателно понятие без приет стандарт и насоки за директорите.

"Аз съм виждала библиотека в софийско училище, поместена в килера за метлите на чистачките", дава пример тя за възможните абсурди в това отношение. Надеждите са, че обсъжданията продължават и стандарт ще има, както и че всички партии заявиха образованието като свой приоритет.

По думите й училищата и детските градини, които желаят да са част от кампанията, са много повече, отколкото могат да бъдат обхванати и това е доказателство за интереса към "Походът на книгите".

Логично сега децата четат много различни неща, отколкото техните родители и по-възрастните поколения. Любимата навремето приключенска литература днес е изместена от фентъзи романите.

"Детската класика се купува по панаирите от бабите. Самите деца предпочитат съвременни теми и много фентъзи. Фентъзи литературата на практика е приключенска, макар случващото се да е в някакъв въображаем свят", обяснява Василка Ванчева.

По думите й, за да има интерес към книгите, трябва да се премислят списъците за свободно четене, които учителите дават на учениците, както и програмата по литература за началното и за основното училище.

"Класиката е литературна история, тя не е жива литература и има период, в който може да се изучава вече като литературна история през погледа на по-възрастния човек. Няма как с 19 век да накараме децата да изпитват удоволствие от четенето", убедена е тя.

По данни на търговци продажбите на детско-юношеска литература са нараснали значително през последните няколко години. Това по думите й също показва, че четенето не е загубено за малките, просто трябва да сменим погледа към тяхната литература.

Дебатът "за" или "против" страшните приказки, който възникна в обществото, също е част от този поглед. Василка Ванчева припомни, че и сред българските народни приказки има такива. Доброто обаче побеждава злото, а страшната приказка съвсем не е като филм на ужасите.

Освен инициативата "Известните българи четат на деца", кампанията включва "Маратон на четенето" в  българските библиотеки, инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация. Детско жури отново ще присъди книжната награда “Бисерче вълшебно", избирайки между повече от 100 заглавия, разпределени в три възрастови категории.

Книгите "тръгват на поход" на 2 април от 11 часа в Детския отдел на Столичната библиотека.

Началната дата на кампанията не е случайна, а съвпада с рождения ден на приказния разказвач Ханс Кристиан Андерсен, който е обявен за Международен ден на детската книга. Краят на кампанията ще е на 23 април - Световен ден на книгата и авторското право.

Към "Похода на книгите" е планирана богата програма от съпътстващи събития, в която ще участват училища, читалища, издателства, книжарници. Може да се запознаете с тях на страницата на Асоциация "Българска книга" в интернет, както и да попитате за четения в местната библиотека.

Заповядайте и, както казват организаторите: "Нека книгите бъдат с нас!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-после нещо интересно в това бунище.

Спонсорирани публикации