Къдрав, тъмнокож и синеок! Чедърмен – прародителят на британците

Този човек е живял преди 10 000 години по земите им
8 фев 2018 19:50, Елка Василева
92

 

 

Странни външни белези е притежавал прародителят на всички британци, живял по техните земи преди 10 хиляди години, предава Франс прес.

Според учените праисторическите индивиди, които са обитавали Острова, са били с много тъмен цвят на кожата, косите им са били къдрави, а очите - сини.

Така изглежда реконструкцията на Чедърмен, чийто скелет е бил открит в едноименната пещера в югозападната част на Англия.

Само преди няколко години реконструкцията на лицето му изглеждаше доста по-различна. Тогава той беше с черни коси, но кожата му беше много по-бяла, а очите – кафяви.

Още по темата

По думите на Крис Стрингър, директор на изследователския отдел към Лондонския природонаучен музей, мнозина биха се учудили от външния вид на своя прародител.

"Мнозина се изненадват при сегашния вид на Чедърмен, живял преди 10 хиляди години по нашите земи. Той е бил доста мургав и с много сини очи!"

Последните открития са били направени с помощта на два фактора. На качеството на взетия ДНК материал, който е бил много добре запазен за толкова древен скелет, и на усъвършенстваната техника по разчитане на генома.

Генетичният материал е бил взет чрез отвор в черепа, от който е било извлечено малко количество костен прах. Самият скелет е бил открит в пещера, в която температурата се е задържала на постоянни нива, а въздухът е бил студен и сух. Това е позволило ДНК-то да се запази в толкова добро състояние.

На базата на последните получени данни холандски специалисти реконструираха лицето на Чедърмен в триизмерен вариант. Той е принадлежал на популация от ловци-събирачи, дошли от Близкия изток и мигрирали към Северна Европа в края на последната ледникова епоха. В наши дни около 10 процента от бялото британско население носи чертите на тези свои прародители.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
33
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хан Аспарух също бил с тъмна кожа но у нас се крие умишлено , да сте чели някаде такова нещо няма и няма да има от срам
16
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този си е сегашен средностатистически лондостанец със сини лещи.
15
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много глупава статия. Може едно време да е живял такъв човек там, но той не им е прародител. Бритите са ги избили явно, после Римляните са ступали тях, после някакви планинци ги бяха завзели след оттеглянето на Римляните, после идват саксонците, викингите, нормандците и тн. Това, че някой е живял там не го прави прародител. Както индианците не са прародители на Джордж Вашингтон примерно.
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
крадени Новини от БТА не коментирам
13
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле-малееее,какъв брадат *** са ни изтепосали,може да се уплашим ако го срещнем нощем!Това нова джендърска реклама ли е?
12
4
 
8
 
! Отговори
упс преди 6 години
До АнонименИ пропуснах огромния брой славяни
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости,днешното население на цяла Европа е 90% източноевропейско,преселило се е на няколко етапа.От Азия са се преселили нищожно количество хора,няколко века преди началото на Новата ера.Всичко от траки,етруски,скити,сармати,алани,сакси,хуни,българи,авари,готи......... е дошло от Източна Европа.Елините и някои търговци финикийци,кари са били много малки групи и се заселват и претопяват в местното население на вече придошлото население от Източна Европа и отседнало в Европа по-рано.
10
1
 
26
 
! Отговори
к0нсерва преди 6 години
ох, леле, политическата коректност надмина здравият разум - отдавна! може ли да ни обяснат как е избледнял, като покойният Майкъл Джексън ли?! да не му вдигам праха, щото той поне талант имаше, а тези учени са добре платени сътрудници на пропагандната машина и иначе щяха да са гладни и бездомни!!
9
1
 
29
 
! Отговори
Zilo преди 6 години
Прародителят на британците не този от снимката, а е макакът - хитър, коварен, интригант, крадлив.
8
1
 
21
 
! Отговори
бай х преди 6 години
тия от пич маала също имат роднински корени с англичаните ... взимайте ги
7
1
 
25
 
! Отговори
ъ преди 6 години
И как си обясняват, че впоследствие пребледнели и им се изправили косите.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми то 95% от гените на черни и бели са еднакви, но явно другите 5% също не са маловажни.
5
7
 
11
 
! Отговори
до 1 побългарен ром преди 6 години
През862863г. Борис I сключва военен съюз скрал Лудвиг II Немскии преговаря с него за приемане нахристиянствотовБългарияотРимокатолическата църква.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудя се на кого ми прилича. Имам един познат от Ейлат. Много прилича особено по долната устна. Добре са го измислили.
3
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цитат "прародителят на всички британци, живял по техните земи преди 10 хиляди години"Альооо, умнициии, прародителят не е само един бе, там са се преселвали брити англи, сакси, германи , а участие имат и римляните , които пък са *** от всички народи на континента .
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прародител? Глупости! Този е съвременен наосаксонец , без очите
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дедите им са си оттам откъдето е и кмета на Лондон по бащина линия,Единствената им утеха е че индопакистанците не са устойчиви на мраз освен ако не са родени в Непал и околността.

Спонсорирани публикации