На Антарктида: Българи откриха фосили на 90 млн. години!

Тогава заледеният сега континент бил зелен и пълен с живот
22
На Антарктида: Българи откриха фосили на 90 млн. години!
Антарктическият п-в в края на мезозойската ера, Снимка: проф. Христо Пимпирев

След приключване на двумесечните биоложки изследвания от Националната програма за полярни изследвания (НППИ), в оставащите два месеца от антарктическото лято, проучванията продължават в областта на Науките за Земята.

Още по темата

След проведения едноседмичен полеви палатъчен лагер на нос Хана, о-в Ливингстън, геолозите д-р Стефан Велев и д-р Камен Бонев и техните колежки бразилката д-р Кристин Тревисан от Чилйския антарктически институт и проф. Шафак Алтънкайнак от Техническия университет в Истанбул, откриха пет нови за Антарктида фосилизирани флористични останки.

Те са с възраст около 90 млн, год., което е началото на кредната епоха, когато на сега заледения континент са расли субтропични гори и са господствали динозаврите. Те са мигрирали от Патагония до Антарктическия полуостров по временен островен мост, който тогава е съществувал на мястото на пролива на Дрейк. По този мост от Антарктида, някои от растителните видове, появили се за пръв път там са достигнали до Южна Америка.

В края на мезозойската ера Антарктида е бил един зелен континент, пълен с живот.

Изследванията на българските геолози и чуждестранните им колеги спомагат за решаване на глобални научни проблеми като връзката на най-южният континент с Патагония и миграцията на растителните и животински видове в края на мезозойската ера, когато е най-топлия период в цялата фанерозойска история на Земята.


22
Още по темата: откритиеживотфосили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Ние преди 2 години
До ШибиРиби

Кой друг?
16
4
 
1
 
! Отговори
Фосилисоф Фосилов преди 2 години
Ами пингвините къде са? Нищо не споменават за тях...
15
5
 
11
 
! Отговори
Преминаващ преди 2 години
ДАНО не открият някой спящ вирус на същите години, че тогава ще стане весело ... !
14
4
 
3
 
! Отговори
Бат Яне преди 2 години
А бе Прое, що скромничиш та не казваш как лани тейко ти намери фосила на Сталин и десното рамо на Тито, кои се татковци на македонците и дедовци на динозаврите?
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има геологически доказателства, че полюсите на земята са се сменяли няколко пъти през древността. Поради тази причина континента Антарктика се е намирал близо до тропика, а не на полюса.
12
3
 
2
 
! Отговори
Бае ви Прое преди 2 години
А тоз Шабяк Алтънкьопек що дири там та не дойде да ми върне тристата хиляди долара,които му дадох лани назаем?
11
6
 
18
 
! Отговори
Овце Листе или Хора? преди 2 години
Така и не разбрахте ,че има договор наречен Antarctic Threaty подписан от почти всички държави относно Антарктида и това ,че става NO GO ZONE за обикновените хора ! Потърсете за admiral Byrd и неговите пътувания до Антарктида, операция High Jump, операция Dominic, операция Fish Bowl, операция Deep Freeze, логото на Обединените нации ! Държат ви в неведение за много важна информация и ви дават някакви простотии над които неможе да се замисли човек ! Живеем в фалшив свят и сме под тотален контрол.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кое е първото динозавъра или яйцето, туй да кажат !?
9
3
 
15
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Скоро, пак ще е зелен континент.. Да му мислиме ние, дето сега обитаваме бъдещата пустош.. Ама няма начин, много пасмина си мислеше, че е над природата и сега ще се берат плодовете на труда им...
8
2
 
17
 
! Отговори
А преди 2 години
Нещо от древна Северна македония немаше ли бе другаре
7
6
 
1
 
! Отговори
Фашистки-внук..... преди 2 години
бъдещето на демографският Листопад бъдещето на демографският спад точно така изисква изисква забогатяването и спасението на човечествотонуждите от Нови енергийни източници трябва да включват жив човек желани човек Човек който може да просъществува без да бъде унищожен от превзели те властта по целия свят комунистите за да може да спре замърсяването на въздуха с черен мазут на 20 метра от балкона
6
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако пък някой ми каже как тия "екскурзианти" на г'ъз географията успяха да определят възраста на фосилите.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турчин и българин откриват македонските медии.
4
7
 
11
 
! Отговори
batmario преди 2 години
Толкова знания има скрити в България нии пак на майка си в ....ходим *** да ринем...
3
5
 
7
 
! Отговори
Кирчо преди 2 години
За мен няма как Антрактида някога да е била зелена освен, ако Антрактида е бил на друго място или оста на земята да е била изместена!
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо обаче не цъфва от никъде проф. Пимпирев?!... разни други...
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на територията не откриха фосили, което доказва, че фосилите са изчезнали преди 2 млрд години, защото макепитеците са ги окосили и на тяхно място са отглеждали рапица и див чесън.

Спонсорирани публикации