Вредни или не са автомобилите – експерти във война

Търкането на гумите или подметките на обувките ни в асфалта е по-опасно?
3 мар 2019 21:40, Нели Христова
26
Вредни или не са автомобилите – експерти във война
Снимкa: Reuters

Вредни ли са автомобилите? Две изследвания скараха еколозите и автомобилните експерти, като всеки си знае своето.

От едната страна на барикадата е Международният съвет за чистота на транспорта (ICCT), който изледва влиянието на автомобилните технологии върху околната среда. Точно той издаде Volkwagen на властите през 2015 г. и започна скандала "Дизелгейт".

Днес, те провеждат ново изследване заедно университетите "Джордж Вашингтон" и Боулдър (Колорадо). В него те разглеждат вредите, нанасяни от вредните частици с размер 2,5 микрона и озона. (частиците, които остават в белите дробове на хората). И резултатите са меко казано неблагоприятни за автомобилните компании.

Според ICCT твърдите частици и озона предизвикат 43 000 преждевременни смъртни случая само в Германия, а това е ного над средния показател за ЕС. Световно, жертвите на мръсния въздух са 3,4 млн.души. Твърди се, че само през 2015 г. твърдите частици и озона, произвеждани от транспортния сектор е довел до смъртта на 385 000 човека.

Виновни са не само колите, но и селското стопанство, електростанциите, заводите и системите за отопление. Ала при транспорта, проблема не идва само от двигателя, но и от остатъците от автомобилни гуми, които се получават заради тяхното триене в пътя, а също така и от веществата, отделяни от спирачките.

Автомобилните компании обаче веднага организираха контраатака и обвиниха екологичните организации в желание да поставят още по-големи ограничения на автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Друга група германски експерти яростно се борят за спиране на демонизирането на дизеловите автомобили. Те са категорични, че подобни цифри не са реални и са извадени от контекста, защото и обувките също се търкат в повърхността и отделят вреден прах, която хората после дишат.

Институтът по химия "Макс Планк" в Майнц също не се съгласи с твърденията на американските учени. Негово изследване твърди, че годишно 120 000 души умират само в Германия от негативното въздействие на вредните частици. Около 45% от тях обаче се дължат на селското стопанство, а не на автомобилния транспорт. По вредни от него са също електроцентралите и системите за отопление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
2
 
! Отговори
А преди 5 години
Колата е най големият замърсител със индустриалните заводи!
23
0
 
7
 
! Отговори
Бъз преди 5 години
Дайте да върнем времето преди откриването на огъня.
22
3
 
4
 
! Отговори
доказано преди 5 години
Който се вози в автомобил самолета му на става а жените все по малко раждат и се въдят ***.
21
1
 
3
 
! Отговори
Хахо преди 5 години
До Анонимен 19Прахоляка обаче е с друг произход. Изсъхнала кал по пътя. Шофьорите нямат вина за това. Някой контролирощ строежи и селскостопански машини не си е свършил работата. От ауспупа прах за какъвто товорите НЕ излиза
20
0
 
6
 
! Отговори
Хахо преди 5 години
Нека ви питам нещо, но бъдете обективни. Екологичен ли е електромобил, зареден с ток, който идва от централа, която използва въглища или мазут? Мисълта ми е, че мпстата са необходимо зло и може да сме по-малко вредни за природата ако ни олекне десния крак. Разхода пада доста, а оттам и емисиите
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той и живота е вреден.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А прахта вдигна от автомобилите защо не влиза в изследването или в нея прахови частици няма? Живея в София близо до детски дом, на малка, но с голям трафик уличка, потънала в прах и автомобилни газове. Децата по цял ден играят навън в облаци от прах, а ние живеем в тази среда. Война се води срещу цигарите, дето тровят само пушачите, а автомобилите тровят всички ни.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да попитам . Кога за последно михте улиците ...? Не говоря за централните , а за всички .
16
5
 
2
 
! Отговори
аха преди 5 години
До ТрезвомислещПрав си, живеенето ще те убие. Но бизнесът няма смисъл да се променя ако не вижда нужда. В случая караш икономичен автомобил точно защото от 70 години насам се затягат регулациите. Тук не става дума да спреш да караш автомобил, а да накараме производителите да ги направят по-малко вредни
15
3
 
4
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 5 години
Вредите от космическите лъчения и природните явления са причината за лимита на живота. Ако бъдат преодолени, значително ще се увеличи неговата здравословна продължителност. Всяко живо същество отделя ненужни за организма му вредни вещества но това не означава, че животът е вреден. Ползвайки допълнителни средства ние (във всяко свое начинание) увеличаваме вредните въздействия в природата. Това означава ли, че дори да живеем като пещерни хора не бива да палим дори огън за да се стоплим и храним.
14
1
 
2
 
! Отговори
аха преди 5 години
Преди време в накладките се слагаше азбест.. Като натискаш спирачка те не изчезват а стават точно на ФПЧ. И да няма азбест в повечето има други глупости. Вие си правете сметката
13
0
 
18
 
! Отговори
Мм преди 5 години
Тея НПО "еколози" дето все нещо им пречи,как не ги видях веднъж да се придвижват с каруца,велосипед,пеш. Все са качени на самолет,автомобил и т.н. като се събират да повярват за да си оправдаят финансирането. Пълен фалш .
12
0
 
23
 
! Отговори
Shark преди 5 години
За природата най-вредни са хората......!!!
11
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вредни са не само автомобилите, но и храната, водата, въздуха..............всичко е замърсено с Е-та , консерванти, фини прахови частици!!!Спирайте да ядете, пиете и дишате................и без това станахте много маймуни.............Земята не може да ви понася вече!!
10
9
 
7
 
! Отговори
експерт преди 5 години
Вредни са, разбира се, очевидно е......................автомобилите, които са с двигатели с вътрешно горене, без значение дали са на бензин, дизел или газ................вредни емисии(от най-различни газове), шум и т.н.
9
17
 
7
 
! Отговори
Exxxpert преди 5 години
Много са вредни, спирайте ги и ги давайте за скраб.Така ще се освободи повече място по улиците, и без това не можете да карате, цъpвyли cмoтaни.
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия експерти и думичка не обелват за въздуха в заводите. Като че ли хората като отидат на работа и спират да дишат.
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е интересно, когато се цитират статистики и цифри, е да се проследи как точно са направили корелацията между смъртта на даден човек, и причината.
6
29
 
2
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Да не пипаме колите щото и друго замърсявали означава все едно да не ловим един престъпник щото то още много други били престъпници.Едно е сигурно с измислената немска ко.ина е свършено няма по гнусна държава от тия.Трябва да се свърши веднъж и завинаги с това недоразумение.
5
1
 
42
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
А пестицидите в храните, замърсяването на водата, химическата промишленост, а електроцентралите на въглища...те не оказват влияние ...седят някакви стъкмисти пред някакви *** компютри, получaват от някого пари и си стъкмяват статистиките...Прилича ми на експертното мнение на едни британски специалсти които през 80-те години излизат с тезата че яйцата са много вредни...за 2г. съсипват цялото птицевъдство в Великобритания...после излиза че яйцата не са вредни въобще ...но казват едно sorry.

Спонсорирани публикации