Как в СССР копираха западните модели автомобили

Ford и Packard се оказват много популярни сред съветските вождове
Обновена: 23 мар 2019 19:44 | 23 мар 2019 18:15, Екип на Automedia.bg
110
Как в СССР копираха западните модели автомобили
Снимка: autonews.ru

Гордостта на съветското автомобилостроене ВАЗ 2101 Жигули години наред се приемаше за еталон по отношение на динамиката, визията и дори дизайна. И руснаците не криеха, че са "доработили" италианския FIAT 124 за по-лошите пътища в СССР, а до появата на ВАЗ 2108 с предно предаване цялата продукция на завода в Толиати беше базирана на 2101.

Що се отнася до ВАЗ и Толиати, то тук всичко е законно – FIAT се споразумява с тогавашното Министерство на външната търговия на СССР за сделката и се ражда автомобилният гигант край Волга. И днес няма да говорим за 2101.

Това обаче далеч не е първият съветски модел, базиран на западен автомобил и една разходка в историята дава интересни резултати.

Горкиевският автомобилен завод (ГАЗ) също стартира с лицензионен модел. СССР купува през 1929 година документацията, правата и оборудването за производството на Ford Model A. Но масовото производство в ГАЗ набира сили едва през 1932 година, когато Model A от почти една година не се произвежда в Щатите.


Снимки на автомобилите вижте в AutoMedia.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
12
 
22
 
! Отговори
Въсъщност преди 5 години
Въпросът е защо западните държави са правили бизнес с лошия СССР? Защо САЩ са строили заводи и са получавали концесии в Съюза? Да не би началниците на болшевиките и янките да са били едни и същи? Същото нещо е и с Третия райх и компаниите "Форд" и GM, които са ползвали робски труд на лагеристи от Райха. Прескот Буш, дядото на Буш Младши, пък натрупва състояние от участия в банки и фирми, работещи в нацистка Германия. Пак питам, кои са кукловодите?
10
22
 
37
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Така , така е !Самолетите и ракетите също СССР ги открадна от Запада ... :)Абе, не разбрахте ли, че, колкото повече плюете по Русия, толкова повече народа ще я защитава, защото на хората им писна от днешното положение.А, по-старите с умиление си спомняме за онова "лошото" време на СССР и НРБ.Оставете миналото там, където е било ...Времето ще покаже дали е било добро или не.Вижте днес какво става !
9
13
 
22
 
! Отговори
гого преди 5 години
абсолютно същото може да се каже и за япония държавата нищо не открила но пък произвеждаща продукция на върхово ниво, това не и пречи постоянно да краде технологии..
8
8
 
12
 
! Отговори
до4 преди 5 години
приятелю ти явно само с гъзаси мислиш щом всичко требе да се яде. Доста примитивизъм блика от коментара ти. Хиди бери банани те май се ядат но без кората...
7
19
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Антируската пропаганда на Тиквено-Прасешкото сайтче няма почивен ден.Дори и в тази тема, намериха Путин за виновен.
6
7
 
14
 
! Отговори
9 преди 5 години
Ссср отдавно няма имо смисъл да пишете пишете за ес
5
23
 
16
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 5 години
РАЗБИРА СЕ,ТАКИВА ПРИМЕРИ СА БЕЗЧЕТ.ТО ЗИЛ 157,КОПИЕ НА СТУДЕБЕЙКЪР УС-6,ТО НЕ БЕШЕ ТУ-4,Т.Е Б-29 И Т.Н,И Т.Н.ТРАКТАТ МОЖЕ ДА СЕ НАПИШЕ ЗА ТОВА.
4
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Активист на БКПТова, дето са го изкарали в космоса, яде ли се, щото и тогава руснаците гладуваха?
3
15
 
34
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Обаче братушките първи изведоха в орбита изкуствен спътник на Земята !!! Нещо да напишете по този факт ???
2
18
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е и?Още някоя друга глупост да се сетите да измъкнете от миналото,за да ни докажете колко лоши са руснаците?Ставате смешни с глупавата си пропаганда.
1
24
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като нямат акъл да направят купуват лицензи или копират

Спонсорирани публикации