Преди да сложи край, Хитлер настоял: Ще устоя или падна с Берлин!

Неговият пилот си спомня за последните минути на фюрера
4 апр 2019 20:30,
130
Преди да сложи край, Хитлер настоял: Ще устоя или падна с Берлин!
Адолф Хитлер на сватбата на Ханс Баур. Снимка: Mediadrumimages/DailyMail

Ханс Баур е мъжът, на когото Адолф Хитлер се е доверявал да го пилотира.

Личният му пилот и приятел Баур е станал свидетел на последните минути на нацисткия лидер.

Годината е 1945, датата - 30 април. Адолф Хитлер знае, че войната е загубена и отнема живота си, заедно с Ева Браун, с която е сключил брак на предния ден.

Неговият приятел Ханс Баур е от последните, видели канцлера жив. В своите мемоари, които ще бъдат преиздадени, пилотът разказва за последните думи, които нацисткият лидер казал на своя пилот, пише DailyMail.

"Слагам край днес", обяснил Хитлер на Ханс Баур, който надживява своя приятел и умира през 1993 г. на 96 г.

"Баур, искам да ти кажа довиждане. Времето дойде. Моите генерали ме предадоха, моите войници не могат да продължат и аз също", спомня си Баур.

"Войната ще свърши с падането на Берлин", заявил Хитлер. "И аз ще устоя или падна с Берлин", настоял той.

Пилотът си спомня, че се опитал да разубеди Хитлер.

"Казах му, че все още има налични самолети и мога да го закарам до Япония, или Аржентина, или при някой от шейховете, които бяха много приятелски с него заради отношението му към евреите", обяснява Баур в мемоарите си.

Фюрерът бил непоклатим. "Един мъж трябва да събере достатъчно кураж да се изправи пред последствията, следователно слагам край сега. Знам, че утре милиони хора ще ме проклинат - това е съдба", били думите на Хитлер.

Според неговия пилот фюрерът знаел, че руснаците знаят, че той се крие в бункера. Страхувал се, че ще използват снаряди и нямал вяра на защитите на бункера.

В мемоарите си Ханс Баур пише, че в знак на благодарност за 12-е години служба, Хитлер му дал ценна картина. Минути по-късно Хитлер и Ева Браун се самоубили.

Самият Баур не успява да избяга от съдбата. Той е заловен от съветската армия, прострелян е и в последствие кракът му е ампутиран. Прекарал е 10 г. в Съветски затвор, където е бил разпитван за информация за Адолф Хитлер.

Двамата стават близки през 30-те години, когато пилотът е нает, за да помогне в придвижването на Адолф Хитлер по време на обиколките му в Германия. Няколко години по-късно Хитлер става кум на сватбата на Баур. Фюрерът е ценял своя пилот, дори му подарил чисто нова кола за 40-я рожден ден.

В дневниците си Баур пише, че Хитлер му имал вяра и това довело до по-приятелските отношения между двамата.

"В крайна сметка, отново и отново, неговият живот зависеше от моите умения и той разбираше, че винаги давах най-доброто от себе си за него", пише Баур.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
2
 
! Отговори
до 75 преди 5 години
а спри се малко в миналото може и да са създали доста неща немците , но сега е другонастоящите германци , нямат много общо с тези от преди 65г Дори и не отивам в зоната че 20% от населението не са с немска генетика
80
4
 
5
 
! Отговори
До факт преди 5 години
Китайската икономика е над 6 пъти повече от руската.А само немската фирма Алианц има повече пари от Русия.Но немското величие е 80% средна класа и достойно заплащане.
79
3
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Екстра съм щом в Германия говорят англииски а в Англия никой не говори немски начи нещата са топ!
78
4
 
2
 
! Отговори
Hsksk преди 5 години
Германия ще победи.
77
1
 
7
 
! Отговори
лекар преди 5 години
До Факт! Човек, почваш да ме притесняваш!?? Сериозно: - добре ли си със здравето?!? Кръвното как е?? Да не ти дойде в повече вълнението от темата за Германия!?!
76
10
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Россиа е суровинен придатък на Китай а както казах Китай има 5 пъти по-голяма икономика.Бай дъ уей немците са основните пълначи на руски гуши със Северните потоци Шрьодер не бачкаше ли за ***.Така че Рассиа и Германистан са като скачени съдове от пияни нации едните се напиват от водка а другите по-лошо две бири и са аут!
75
6
 
6
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Сащ летят на Спейс Екс не знам за какво бълнуваш а руснаците не знам на какво летят те са изостанали били винаги.
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт!А на россията колко е икономиката?
73
6
 
6
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Ахаха да иммпикам на износа икономиката им е над 5 пъти по малка от Китайската и Американската въпреки че доят цяла Европа.300 000 кв км пълни кооуни са кво ще направят кво като изнасят и докога 80 млн пенсионери от които 12 милиона турци и поляци още 6 руснаци.Света ли ще превземат къде им е армията на тия клоуни.Няма я цвилят на свинският си езил ама нещо никой не го говори.
72
4
 
9
 
! Отговори
Црън пръч преди 5 години
Немците трябва да излекуват раните, които им нанесоха след войната, под формата на комплекси и опозоряване. Трябва да се заобичат отново като нация, да отхвърлят срама, което неминуемо минава през реабилитация на Хитлер и политиката му, дори да бъде признат за идеен баща на ЕС. Много е важно да запомните, че англия презира Европа, а русия се чувства като съседът клошар, който е изкл злобен и завистлив, колкото и да го храниш...
71
0
 
7
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
" Единственият грях на Хитлер, е че е загубил. "=================================================Малко ли е ? Загубиш ли войната, кел файда, че си велик. А що е загубил, щом е велик ? Светът тачи победителите.
70
2
 
4
 
! Отговори
а спрете се,а преди 5 години
Много приказки на ангро!Само ще ви цитирам думите на *** пред журналиста Феликс Чуев:"В малките немски лаборатории намерихме страшна наука!Извадихме голям късмет,че войната свърши!"Всеки да го тълкува както си иска!
69
4
 
9
 
! Отговори
Даже Тръмп преди 5 години
Се поклони , пред немската мощ.Модерния свят е създаден от немци , коли , реактивни двигатели , електрически двигатели , автоматика и битова техника , всичко е немско.А сега и квантовите компютри плюс изкуствения интелект разработват.
68
4
 
7
 
! Отговори
до Факт! преди 5 години
"А днес са една държава плюнка"Айде спри да се излагаш че ставаш все по-нелеп. Тая "държава плюнкa" има най-големия износ в света, а "немско качество" е синоним на супер качество
67
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хитлер е най-великата личност на 20 век. Много глупости се пишат в коментарите, но на дребната душица му дай да плюе по някого. Единственият грях на Хитлер, е че е загубил.
66
1
 
4
 
! Отговори
Црън пръч преди 5 години
...както и насочва ударът на изток. Резултатът го знаем. Победители са англия и сащ, сталин получава източна европа на концесия за 50 г, заради това, че опече живи 50 млн руснака, само и само. В момента англичаните готвят нова война:)
65
4
 
7
 
! Отговори
До 69 преди 5 години
Толкова са некадърни немците , че руснаците още използват техни ракети за космоса , а друг некадърник създаде НАСА в САЩ и Айнщайн е един ***.А бе *** народ.
64
9
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Не се нахвърлям аз твърдя че просто германия се е пръкнала през 1871 преди това са били васали на всеки който е минал от там.След това губят и двете световни войни които са почнали поради некадърност и неспособност .А днес са една държава плюнка с 300 к кв км без никакво поле за развитие и цялата им икономика се крепи на 3 града.Нямат никакви възможности дори да са регионална сила езикът им не може никъде да се приложи извън 2-3 съседни на тях територии и нямат никакво бъдеще
63
9
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Верно ли бе и кажи тия какво лекуват дай ми някакво излекувано заболяване с анаболи.Кре.ен.И във Франция и в Италия пътищата не отстъпват на немските.Гл.ак навсякъде в света има магистрали и никой не ги е взаимствал от хитлер.Я кажи как цяла война един самолетоносач не могат да сделат немските некадърници при все че крадат нефт от румънците ресурси от френските колонии в Африка и никел от Финландия плюс стомана от Швеция.Ти си толкова т.п че живота ти е по-малко ценен от на куче по.иар.
62
5
 
6
 
! Отговори
ss преди 5 години
Факт-а, като чуе за Германия и се хвърля като Матросов, срещу картечниците!! Само за инфо: никой не е виждал А. Хитлер мъртъв!! Почти 100% е доказано, че си е изживял годините в Латинска Америка!!