Работа в Китай – от 9 сутринта до 9 вечерта, 6 дни в седмицата

Ако не дадеш повече от другия, как ще успееш?
6 май 2019 19:40, Нели Христова
53
Работа в Китай – от 9 сутринта до 9 вечерта, 6 дни в седмицата
Снимка: Reuters

Работните помещения на компанията Dimension в Шанхай наподобяват много геймърска детска стая: до разхвърляните навсякъде клавиатури стоят отворени кенове с кола, на ръба на едно от бюрата се мъдри кукла "Манга". Един от програмистите е решил да използва котката Сиси, отглеждана в офиса, за работна маса - животното понася търпеливо мекото тракане по клавиатурата върху гърба си, пишат от DW.

Тази непринудена работна атмосфера обаче е търсен ефект: основателите на Dimension не приемат тежките условия на труд във високотехнологичния бранш в Китай, където 80-часовата работна седмица е по-скоро правило, отколкото изключение. "Този производствен модел не работи", казва основателят на фирмата Сю Ян.

В Китай тези условия на труд са известни като "996": работа от 9 сутринта до 9 вечерта, 6 дни в седмицата. Китайското трудово право обаче забранява полагането на извънредни часове труд. Но в компютърния бранш никой не го спазва. "Програмистите днес са смятани за един вид елита на нацията. Смята се, че те печелят много добре, и никой не се интересува от това при какви условия работят тези хора", казва консултантката на компанията Кат Гу.

Заедно с Ян са публикували на специализираната платформа за програмисти Github текст за въвеждането на по-хуманно работно време в бранша. Текстът 996.icu всъщност представлява готов параграф, който програмистите могат да включат в своите лицензионни договори. По този начин фирмите, използващи определени софтуерни кодове, се задължават да спазват местните трудови закони. В противен случай те рискуват да загубят лиценза си.

Какво е  да се трудиш във високотехнологичния бранш

И двамата обаче не вярват, че по този начин - чрез вкючването на условия в лицензионните договори - може да бъде решен проблемът с тежките условия на труд в технологичния бранш в Китай. "Наясно сме, че лицензите не притежават реална сила, но поне можем да привлечем вниманието към темата", казва по този повод Гу. Впрочем, те вече са постигнали това: в китайските интернет-форуми темата е широко дискутирана, особено след като в дебата се включи и основателят на "Алибаба" Джак Ма. В реч пред служители на фирмата той определи условията на труд 996 като "голяма благословия" за китайския технологичен бранш: "Ако не даваш повече от другите, как ще успееш?", попита той присъстващите служители на компанията. По-късно Ма даде малко на заден ход, като заяви, че фирмите всъщност не би трябвало да изискват подобни работни времена от своите служители. В същото време той уточни, че който искал да успее, трябвало доброволно да приеме въпросните условия. "Изборът на професия е като избора на партньор - когато в цялата работа има любов, времето тече неусетно".

Една чувствителна тема

Дотук обаче няма никакви признаци, че е възможна подобна промяна в мисленето. Интернет-индустрията е смятана в Китай за образцов бранш, а конкуренцията - вътре в страната и в международен план - е изключително висока. Жао И Кинг от компанията за рисков капитал Puhua Capital казва, че особено в по-малките стартъп-фирми се работи изключително много. "Тези компании трябва да инвестират много време и усилия, преди да се наложат на пазара. И ако не успеят да издържат, те бързо губят конкурентоспособност", казва експертката.

Бюрата по труда в Китай, които би трябвало да се грижат за това да бъде спазвано трудовото законодателство, почти не се намесват. Но Гу и Ян не желаят да бъдат разглеждани като политически активисти. Трудовите спорове в Китай са чувствителна тема, по която държавата бързо се намесва. Така например когато миналата година група студенти решиха да подкрепят исканията на протестиращи работници в Южен Китай, държавата реагира мигновено - много от младежите, които се запознали в една марксистка студентска група, бяха задържани, а една част от тях продължават да са в неизвестност.

Затова и Гу и Ян уточняват, че публикуваният от тях текст в платформата Github не бива да се разглежда като политически манифест. "Спомням си как веднъж един журналист ме попита дали съм лява. А аз на свой ред го попитах какво е ляво и го уверих, че не разбирам нищо от политика."

Изглежда, че китайската интернет цензура приема подобно поведение, след като дотук не се е намесила и оставя дебата да продължи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 31 Ааа, не така. Врачани поумняхме. Отдавна не гласуваме за БСП.
41
2
 
6
 
! Отговори
Старият машинист преди 4 години
ПРАЕЗ 70-те години на ХХ век влаковете в България бяха основния транспорт за хора и товари. ЖП линиите бяха претоварени с влакове.Машинистите работехме денонощно, седем дни в седмицата. Нормата часове за месеца беше 208 часа, но всеки месец се налагаше удължаване на работното време от 80 до 100 часа.Така, реално бяхме ангажирани служебно над 300 часа месечно.Служебните ангажименти се деляха:извънреден труд- караш влакплатен престой- стоиш в локомотива на някакава гарапътуване без служба.
40
3
 
5
 
! Отговори
Гепаджийте преди 4 години
и те правят така. Не че работят те гепят по 25 часа дневно! Бързат защото им е за последно.
39
1
 
7
 
! Отговори
до БГ китаец преди 4 години
Така се работи в Българските фирми. За мое щастие от 5 години не работя в Българска фирма. Единственият шанс да се върна в такава е ако е последната възможност за изкарване на пари в България. Всъщност, преди това най-вероятно ще си пробвам късмета зад граница...
38
0
 
4
 
! Отговори
Бг китаец преди 4 години
Ами тука по колко работим от 7_8 до 5-6 с един час път. Събота задължително и не е на бЮро с лап топ.
37
5
 
7
 
! Отговори
Бони преди 4 години
Фалшива новина.в 18ч затваря всичко.опитайте да купите нещо от китайски сайт.вижте кога спират да отговарят.и събота и нед. Почиват.бил съм там
36
4
 
10
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Който ми намери учебник по химия физика и математика с китаец да е открил нещо му давам 5лв крупна суна си е.Па нека и по 68 часа да бачкат в минута.
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БГ2000 долара в САЩ е като 300-400 лева в България. Явно не си на ти с финанси, икономика, бюджети, полкупателна способност. Питай ги колко плащат за наем, бензин, имат ли медицинска застраховка, здрави ли са им зъбите или само живеят като добичета и се осланят че са млади и пари за в бъдеще няма да им трябват и здравето им все ще е като на 20 годишни.
34
6
 
14
 
! Отговори
комунизъм=бедност преди 4 години
Изводът е ***, където има *** народ има комунизъм(социализъм), а където има комунизъм(социализъм) се живее много бедно и безперспективно
33
1
 
1
 
! Отговори
веве преди 4 години
Ами на половин работен ден са - 12 часа
32
3
 
3
 
! Отговори
3 преди 4 години
у нас никой не е чувал не само за битката 5G, но и за битката при слънчевите инвертори, която започва и ще има важно значение за алтернативната енергетика, която ще става определяща."
31
4
 
1
 
! Отговори
3 преди 4 години
което ще е нова революция в този отрасъл. Това става на фона на унищожената енергосистема на САЩ с доброволно-принудителен преход към "разпределени източници на енергия".Каква е същността? Инверторите заедно с оборудването ще бъдат много по-ефективни от слънчевите панели, защото обединени в мрежата могат да повишат нейната ефективност при определени условия.Даваме тези няколко реда, защото у нас никой не е чувал не само за битката 5G, но и за битката при слънчевите инвертори,която започва и
30
2
 
5
 
! Отговори
3 преди 4 години
Само като прочетем Дойче Зеле и не четем дезинформацията.....опс искх да кажа статията нататък.Но ето какво пише в една друга статия "Зад атаката на САЩ срещу китайския гигант Хуавей, освен битката за новите технологии 5G, може да се крие и още една важна причина изтласкването на китайската корпорация от американския вътрешен пазар на слънчевата енергетика. Защо?Хуавей има намерение да разгърне производството и продажбата на интелектуалните инвертори за слънчеви панели, което ще е нова револ
29
13
 
3
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Пълни глупости как в щатите се живеело лошо не познавам много хора 2-3 само и те не работят високоплатена работа а работят в закусвални и барове и доста добре си живеят!На смяна са към 5-6 човека и имат кутия за бакшиши само в нея за една 8ч смяна се събират над 200 долара отделно изкарват по около 7-8 долара на час Така на човек се падат средно около 40-50 долара бакшиш и 50-60 долара надник което прави около 2000 долара месечно което си им е достатъчно
28
3
 
4
 
! Отговори
Американ преди 4 години
До До Йово 21:Работя на едно място по 8 часа на ден и издържам 4-*** ( заедно с мене ).А простофайниците са зле и тука...няма как да си с 6-ти клас само и да печелиш пари с честен труд.
27
0
 
13
 
! Отговори
Американ преди 4 години
До Един от Северозапада:Идват в България заради ниския корпоративен данък и по-малкото ограничения за бизнеса; бягат от България заради корупцията на всяко ниво, ниската производителност( демек мързела ) и подкупността на правната система.
26
5
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Robinzon Що не вземеш да кажеш, колко китайски фирми оперират в Щатите, инвестират в Щатите, длъжници са им Щатите?В момента работя с международна фирма у нас, сещаш се защо са тук-най-евтини сме им от цяла Европа. Местят производството обаче в Китай. По-евтино им е от при нас, даже като калкулират транспорта.Но, има и друга разбика-разпределението на печалбата.В Китай тя отива и в държавата, която ивестира както в образование, така и в инфраструктура, производство, а не в просия, както ние.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много са ги отпуснали нещо тези китайци. Едно време работеха по 24 часа в денонощието, а сега се глезят с по 12. Мао ще се обръща в гроба.
24
5
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
"Болшинството българи сме китайците на Балканите,а политиците ни отдавна са швейцарците на тези географски ширини"---Кратко, точно и безпощадно....
23
2
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
"Абе, имат огромни постижения амааа като човек чуе китайско и.."---Това, че нашите търговци внасят най-евтиното, не означава, че всичката им стока е некачествена. Влизам от време на време в няколко китайски сайта, ще се учудиш какви неща могат да произведат, не само в електрониката. От дрехи-до електромобили.За сравнение-ние цинкова кофа или права лопата дори вече не можем да произведем, а кибрита ни е внос от високотехнологичен Пакистан...

Спонсорирани публикации