Напрежението около Иран и пукнатините между САЩ и Великобритания

Европейците опитват да запазят отворени пътищата за доставки към Иран
19 май 2019 20:10, Елка Василева
34
Напрежението около Иран и пукнатините между САЩ и Великобритания
Снимка: архив, Reuters

Поне засега отминаха спокойните дни, когато здравите военни и политически връзки между Великобритания и САЩ означаваха, че Вашингтон може да разчита на непоколебим партньор, когато се изправя пред външен враг.

След Втората световна война, като се премине през общите действия в Косово, Афганистан и двете войни в Ирак, американските лидери можеха да разчитат на Великобритания да взима участие в интервенции и въздушни удари и да помага в убеждаването на някои предпазливи европейски съюзници да предоставят политическа и логистична подкрепа.

Правителството на Тръмп очакваше същата подкрепа за това, което нарича растяща заплаха от Иран, но надеждите му бяха попарени не от анонимни гласове, а от публични коментари от високопоставени британски представители, пише Асошиейтед прес.

В необичайно рязка изява на Великобритания, генерал-майор Крис Гика опроверга американското твърдение за растяща заплаха от подкрепяните от Иран сили в Ирак и Сирия. Британският външен министър Джереми Хънт предупреди също, че острата риторика може да доведе до "случайна" война между САЩ и Иран.

Още по темата

Тези забележки приближиха Великобритания до позицията на други европейски страни, които искат да наблегнат на дипломацията, а не на ескалацията. Европа иска да спаси ядрената сделка за възпиране на Иран, а не да увеличи напрежението.

Тази публична демонстрация на липса на единство става в момент, когато президентът Доналд Тръмп се готви да пътува до Великобритания и Франция идния месец за отбелязването на 75-годишнината от Десанта в Нормандия, често представян като отличен пример за важността на трансатлантическото сътрудничество.

Петер Байер, координатор на германското правителство за трансатлантическите отношения, каза вчера пред АП, че Германия работи в тясно сътрудничество с европейските си съюзници "за да успокои ситуацията в Персийския залив", преди да е излязла от контрол.

"Нашата цел остава да запазим ядрената сделка с Иран в сила", каза той, имайки предвид договорката, която световните сили постигнаха с Иран през 2015 г. за ограничаване на ядреното му въоръжаване. Тръмп се отказа от сделката и с това разочарова Великобритания, Франция и Германия, чийто лидери смятат, че тя предлага най-добрия начин за предотвратяване на разпространението на ядрено оръжие в нестабилния Близък изток.

Байер каза, че германският външен министър се е срещнал неофициално в Брюксел с американския държавен секретар в понеделник и е "подчертал много ясно, че по никакъв начин не искаме военна ескалация".

В интервю за вестник, публикувано днес, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия, Франция и Великобритания възприемат "различен подход" от този на САЩ към Иран и добави, че в този случай трите страни "имат общи интереси" с Русия и Китай.

Иран бил готов да нанесе на САЩ "удар по главата"

Способността на Великобритания самостоятелно да влияе на Тръмп изглежда особено отслабена в момента заради бъркотията в правителството поради блокирания план за Brexit, а премиерът Тереза Мей каза, че ще подаде оставка веднага щом разводът с Европейския съюз влезе в сила.

Някои европейски дипломати казват в частни разговори, че Помпео е бил неубедителен, когато се е срещнал поотделно с няколко европейски външни министри и че това, което американските представители се надяват да постигнат чрез максимален натиск срещу Иран, не среща достатъчно разбиране във време, когато икономиката на Техеран вече страда под тежестта на санкциите.

Срещите с Помпео изглежда бяха уговорени в последния момент, вместо да бъдат грижливо подготвени дипломатически прояви.

Германският външен министър Хайко Маас каза пред депутати, че оказването на силен натиск върху Иран засилва риска от непреднамерена ескалация.

"Това, което се случи през последните дни - саботажите срещу кораби и тръбопроводи, са знак, че тази опасност (от ескалация) е действителна и реална", каза той.

Засега ЕС отказва да бъде въвлечен в словесната война. Според ядреното споразумение, което е подкрепено с резолюция на Съвета за сигурност, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) докладва на всеки няколко месеца дали Иран изпълнява условията на сделката, известна като Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД).

Очаква се нов доклад в края на този месец и европейците чакат да видят какви ще са заключенията му, вместо да подкрепят американската позиция.

Междувременно европейците се опитват да запазят отворени пътищата за доставки към Иран. Те въведоха сложна система от бартерен тип, за да избегнат директни финансови трансакции с Техеран и да заобиколят възможни американски санкции.

Планът, въведен съвместно от Великобритания, Франция и Германия, все още не е влязъл в действие, но самият факт, че трите влиятелни държави са обединили усилията си, за да намерят начин да обезсилят американските санкции, е още един знак, че съюзите, които помогнаха за възстановяването на Западна Европа след Втората световна война, са подложени на изпитание както никога досега.
 

/БТА/
 


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
например преди 10 месеца
О, предусещам азиатската лукавост - щом Османската империя не си е платила, и Иран няма да си плати. Ето тук е грешката! Ние, българите, разпаднахме Османската империя. Претенциите ми към Турция в момента са относно неоосманизма. И ще стане на моето. Турското робство ни е напълнило с отрова и омраза. Правилно насочени, тези неча са оръжия. И те не са най-силната ми страна. Имам още по-силни неща. Например, любов и доверие, но понеже са истински, да ги получите е като джакпот в лотарията.
24
0
 
0
 
! Отговори
моята логика преди 10 месеца
Не ми пука какво се разбират или не помежду си Британия и САЩ. За мен Иран е исторически виновен пред България и още не си е платил!
23
0
 
0
 
! Отговори
иран да слезе на зем преди 10 месеца
Какво имам против Иран? От днешна гледна точка - нищо против. Обаче от историческа гледна точка... Откъде се пръква омразната Османска империя? От Селджуците. А Селджуците идват от Иран! Иран е омразното място, където е започнал коренът на Селджуците. Иран има исторически дълг към България! Неплатен дълг! Вие сте виновни за Османската империя! Заради вас България е грабена и ориентализирана 5 века! Вие сте виновни! Хайде сега живейте с имидж на злодеи!
22
0
 
0
 
! Отговори
отношението преди 10 месеца
Добре. Нека е дипломация, а не война с Иран. Но това не променя отношението ми към Иран. Ако някой ми каже, че не омекна ли спрямо Иран, това би довело до война, имам отговор. Няма да им позволя на иранците да мислят за война, независимо колко справедлива им изглежда тя. Драги ми иранци! Според мен много е справедливо Турция да е 5 века под българско робство. Засега това не е така. Защо вашите желания да са по-важни от моите? Вие да не сте богове? Вие да не сте повече хора от другите народи?
21
0
 
2
 
! Отговори
хтр преди 10 месеца
Мислите ли че Северна Корея ще се откаже от ядрения си арсенал? Ако Украйна имаше ядрено оръжие щешели Русия да посмее да я нападне? Колко време след премахването на ядрените оръжия в Корея САЩ ще я нападне?
20
4
 
32
 
! Отговори
За коментарите долу преди 10 месеца
Да на вас работниците на Сорос все вис е привиждат призраците на комунизма.Вашата агитка ,ако я питаш,ще каже САЩ веднага да изтрелват ракетите срещу Русия.Вие сте ВРЕДНИ и ОПАСНИ за Света.С вас и вашият Гуру трябва да се постъпва като Орбан.От Русия също ви изритаха,скоро и от нас(България)!!! Жалки същества сте вие,да знаете!!!
19
8
 
0
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 10 месеца
До Анонимен №23 Работи само половината р мозък
18
6
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Растящата заплаха от Иран... Все едно Япония да говори за растящата заплаха от Южна Африка. Нерде Техеран, нерде Вашингтон. А, пардон - Йерусалим. Ей, не спряха тия ционистски говеда да бият барабана.
17
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гласуваш за ГЕРБ ,получаваш Пеевски и Доган.Доган подкрепя ГЕРБ защото ЕНП им отпуска пари по европрограми,за това и БСП се е отдало на концесия и неще власт.
16
25
 
4
 
! Отговори
БСП Ви слуша онлайн преди 10 месеца
БСТВ Ви слуша онлайн: Секретарката Елена Йончева на Вашите услуги. И запомнете номер 18 да пишете на изборите (БСП). *Купуването и продаването на гласове е непрепоръчително
15
3
 
3
 
! Отговори
Erectus Maximus преди 10 месеца
Война.
14
37
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кога Русия ще спре да бъде маша във ръцете на Великобритания и ще стане самостоятелна държава
13
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Великобритания е 52 щят на САЩ
12
3
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма вечни съюзници - има вечни интереси!

Ако Щатите нападнат Иран, цената на петрола ще скочи до "небето".
Това ще удари по икономиката и производството на целия свят.
Цената на крайния продукт и услугите ще се повишът в "пъти"!

САЩ ще се превърне в петролен монополист!

Демокрация?????
Трътки!!!
Всичко е Бизнес и Печалба!!!!
11
14
 
47
 
! Отговори
Ел коменданте преди 10 месеца
Омразата към най-гнусната империя на злото ФАЩ е необходима като въздуха за всяко нормално човешко същество!
10
12
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сороси и гербасти вашия господар САЩ умира , ще мреете и вие предатели проклети..
9
9
 
9
 
! Отговори
ПУБЛИЧНА ТАЙНА преди 10 месеца
Кредиторите си взеха герена и ДС-то остана без стадион,за това сега са ревнали за стадион Раковски,а как и беше сервирана новината ли ? Левски изчисти дълговете за герена хахахахахамухахахахахамуууууу йок стадиооон.Нямало смисъл да се инвестира в герана хахахахахаа муууууууууууу
8
14
 
40
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 10 месеца
Ситуацията наистина може да ескалира. Ето защо Русия трябва да се намеси. Ако на морския хоризон се появи черен пушек, това означава смразяващ страховит факт - Кузя идва! А всеки янки знае че когато Кузя дойде, място за прошка няма и американския флот ще предприеме курс към дъното! За да се избегне този сценарии, Тръмп трябва да отзове флота от иранското крайбрежие.
7
2
 
17
 
! Отговори
оцелял българин преди 10 месеца
Аз ще гласувам за Сашо Нереза,ама друг път.
6
7
 
52
 
! Отговори
Дано има Господ преди 10 месеца
Кравари,онгилизи и чи.фути подпалиха Света от алчност.
А сега,от мен едно голямо @н@тем@!

Спонсорирани публикации