Ноа Потховен: Да избереш съзнателно смъртта едва на 17 години

Смъртта на младата холандка породи редица фалшиви новини
6 юни 2019 21:30,
78
Ноа Потховен: Да избереш съзнателно смъртта едва на 17 години
Снимка: instagram/@winnenofleren

Ноа Потховен е била на 11 години, когато е станала жертва на сексуално посегателство. Няколко години по-късно, когато е на 14, двама мъже я изнасилсват.

Тежката й съдба й докарва тежка депресия и анорексия, наред с други заболявания.

В последните няколко години Ноа е била приемана в няколко различни институции заради депресията и анорексията си. Правила е опити за самоубийство. На 2 юни тази година 17-годишната Ноа умира в дома на родителите си, след като е спряла да се храни и да пие вода.

Смъртта й обаче се оказва любопитна тема за западните медии. Редица издания публикуват информация, че тийнейджърката се е възползвала от "легална евтаназия". В крайна сметка това се оказва фалшива новина, подхранена от факта, че в Холандия процедурата е легална, пише Guardian.

През декември Ноа разказва пред холандския "De Gelderlander", че се е обърнала към клиниката "Levenseinde" (Край на живота). Момичето попитало клиниката дали може да бъде легално евтаназирана или да получи шанс за "асистирано самоубийство", при което медиците дават на пациента медикамент, който той сам да приеме и да сложи край на живота си.

"Те смятат, че съм прекалено млада, за да умра", казва тогава Ноа пред холандските медии. "Те смятат, че трябва да приключа с терапията ми и че мозъкът ми трябва да бъде напълно развит. Това продължава до 21-ата годишнина. Това ме съсипа, защото не мога да чакам толкова дълго".

След редица лечения, по време на които Ноа е била дори принудително вкарана в кома, по-рано тази година тя решила, че не иска да бъде лекувана.

В Холандия евтаназията, при която животът на човек бива прекратен от лекари, и асистираното самоубийство, са легални от 2002 година насам. Според закона, за да се стигне до тези мерки, трябва страданията на човекът да са непоносими, без перспектива за подобрение, и трябва изборът да е направен напълно съзнателно, без да бъде повлиян от външни фактори.

Пациентите трябва да бъдат информирани за състоянието си, възможностите и изборите си. Изисква се втори лекар да се съгласи с искането, както и независим лекар да присъства на евтаназията или асистираното самоубийство. За деца между 12 и 16 г. се иска и съгласието на родител.

През 2017 г., която е най-скорошната, за която са налични данни, 4% от всички смъртни случаи в Холандия - 6091 души, са от евтаназия. 80% от тези хора са страдали от неизлечим рак, неврологични разстройства, сърдечни заболявания или такива на белия дроб. Само 1% от хората са имали психични отклонения, и само един е бил пациент под 18 г.

Миналата година Ноа е публикувала своята автобиография "Да спечелиш или да се научиш", в която описва как е била жертва на посегателство по време на детско парти, когато е била на 11 г. Три години по-късно двама мъже я изнасилват.

В книгата си тя описва последиците за психичното си здраве. Тя се надява, че книгата й ще се окаже полезна за млади хора с подобни проблеми, тъй като няма холандски институции за тийнейджъри, които имат нужда от такава помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се родиш и да си жив е уникален шанс, който не бива да се изпуска. Имам епизодично проявяващо се генетично заболяване, при което изпитваш една от най-силните болки, които човек може да изпита през живота си. Без медикаменти е денонощен гърч и се влошава когато изкараш пълен работен ден. Най-силният епизод беше миналата седмица и знаете ли какво установих след като премина- ако това е най-лошото което може да ми се случи, значи няма какво да ме събори докато не ми дойде реда по естествен път.
36
1
 
19
 
! Отговори
Превенцията преди 4 години
Сега е важно ще се случи ли нещо на онези, които са й посегнали?Какви присъди са получили?Холандското законодателство дава ли възможност да има допълнителни санкции за тези бо..к..лу..ци, след като състоянието на момичето непрекъснато се е влошавало по причина на това, че те преди години са си направили еднократен кеф?Редно е с тях да се постъпи така, че занапред подобните на тях много да си помислят дали да посегнат да насилват.Бог да прости хубавото, нещастно момиче.
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41"Сега аз си запазвам правото за заявя, че ХОЛАНДСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ СЕ ПРОВАЛИХА и не можаха да спасят живота на това момиче, като вместо да му предложат адекватна психологическа и медикаментозна помощ и подкрепа, го оставиха да умре от глад в дома на безхаберните му родители!!!"Това е вярно и съм сигурен че ще има последствия за холандските институций, там съдят и заключват. Но колко са подобни случаи в Холандия и колко на безхаберие в България? Сещаме се!
34
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако това се беше случило в България, клакьорите на Сорос веднага щяха да ревнат, че държавата ни е скапана, пропаднала, че тази или онази институция трябва да се затвори или реформира. Сега аз си запазвам правото за заявя, че ХОЛАНДСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ СЕ ПРОВАЛИХА и не можаха да спасят живота на това момиче, като вместо да му предложат адекватна психологическа и медикаментозна помощ и подкрепа, го оставиха да умре от глад в дома на безхаберните му родители!!! Гнус ме е от такава държава!
33
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Какъв е тоя "късмет", където отиде я реипват...Бог да я прости..
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който ражда деца да си ги обгрижва, това си е отговорност, 24/7. Като си родиш животинката си я гледаш, никакви екскурзии рождени дни и подобни месолмелачки. Все едно го пускаш на зверовете. Нали после ще искате пенсия и внуци.
31
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27Спасението на България е излизане от ЕС и добре че е далече от Холандия.България е неспасяема по всички параграфи
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще убивам всяка гад която тормози невинни момичета.аз съм още жива
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25Предполагам, че си поредния юноша който си мисли, че всяко едно негово решение е на света цвета. Но това не е така. Като гледам момичето мога да кажа, че тя е имала ОКР и в последствие е развила и трихотиломания. Вижда се, че косата и на теменната част е била окапала, но всъщност тези хора сами си късат косата, веждите и дори миглите и това е част от ОКР. Трябвало е просто да си взима лекарствата за овладяване на психическото й състояние, а не да слага край на живота си.
28
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да се опитате да сравните холандското здравеопазване с българското да видите на кой ще цъфнат налъмите. Също така сравнете качеството на холандското сирене с българското - гъбичките пак у нашия двор!
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БЧК 29Разликата между наркотиците е огромна, неуспорим факт за образованите хора. Някой ако иска може да чете и да се образова или пак по лично негово желание да си остане ганьовичар и да пише чудомирства.
26
12
 
10
 
! Отговори
БЧК преди 4 години
Все още ли някой си мисли, че има "леки" наркотици ?Узаконеното ползване на такива води до... Статията трябваше да започне така: истинска история и житейска драма от държава, в която можеш да се напушиш на обществено място и всичко това да е законно !
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безсилието на всемогъщите .
24
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спасението на България е излизане от ЕС и добре че е далече от Холандия.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До IBM FAKE NEWSТо пък твоя коментар е един кадърен ... Ако пък можах да разбера нещо, здраве му кажи.
22
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9Глупости. решението би следвало да си го вземе тя, а родителите й да го уважат, ако я обичат наистина. Не можеш да накараш насила някого да живее ако той решително отказва да го направи. Трябва да имаш смелостта да го приемеш и да уважиш човека взел това решение, особено ако той ти е толкова близък. Не знам какво ви е мнението но честно казано холандците са избягали много напред за неща, които в другите държави още са само пожелания.
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10Реч на един абсолютен неудачник.
20
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Момичето е направило своя избор. За нея това е било спасение. Уважавайте това и не се гаврете, защото за такова решение се иска смелост, която повечето хора не биха проявили.
19
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До чукча 2Очаквайте скоро и в Бългсрия...То в България е в пъти по зле от Холандия! Колко загиват у нас дневно само от пътно-транспортни произшествия??
18
1
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Е кво да правиме, дай рецепта.

Спонсорирани публикации